18 Ιουνίου 2019

Daily Sabah: Οι Τουρκοκύπριοι αποφάσισαν τον εποικισμό της Αμμοχώστου

Την απόφαση να ανοίξει την περίκλειστη από το 1974 Αμμόχωστο και να εποικίσει το παραθαλάσσιο Βαρώσι (η τα Βαρώσια) – την πάλαι ποτέ τουριστική περιοχή της Αμμοχώστου - πήρε σήμερα η ψευδοκυβέρνηση των κατεχόμενων της Κύπρου, σύμφωνα με την σύμφωνα με την Daily Sabah.

Η τουρκική εφημερίδα αναφέρει ότι οι Τουρκοκύπριοι ανακοίνωσαν πως θα ξεκινήσουν διαβουλεύσεις με την Άγκυρα για την προσάρτηση της περιοχής.

«Το "Συμβούλιο των Υπουργών" θα αξιολογήσει τους όρους δράσης στο Βαρώσι, το οποίο αποτελεί νόμιμη στρατιωτική ζώνη στην "ΤΔΒΚ"», δήλωσε ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών Κουντρέτ Οζερσάι στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Demirören News Agency (DHA). 


Ο ίδιος ανέφερε ότι θα διοριστεί ομάδα εμπειρογνωμόνων, η οποία θα διεξάγει μελέτη για τα δικαιώματα των ιδιοκτητών των περιουσιών,«τα οποία θα αντιμετωπισθούν αμερόληπτα».

Με βάση τα στοιχεία που θα προκύψουν, συνέχισε ο κ. Οζερσάι, θα καθορίσουν την πολιτική – όπως ανέφερε – που θα ακολουθήσουν. Στην ομάδα αυτή, είπε, θα «επωφεληθούν από ονόματα που δραστηριοποιούνται στη διεθνή αρένα».

Ως «κυβέρνηση», δήλωσε ο Κουντρέτ Οζερσάι, θα ενεργήσουν με τρόπο που να μην παραβιάζονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των «παλιών κατοίκων» των Βαρωσίων και του «τμήματος βακουφίων». Οι όροι εντολής αυτής της ομάδας θα ετοιμαστούν με βάση την απόφαση του «υπουργικού», πρόσθεσε, και τις επόμενες ημέρες θα απευθύνουν δημόσια έκκληση σε όσους θέλουν να συμμετάσχουν εθελοντικά σε αυτή την εργασία.

Ρεπορτάζ του IBNA αναφέρει ότι η απόφαση των Τουρκοκυπρίων να ανοίξει η Αμμόχωστος θεωρείται ως ένα μέτρο πίεσης προς την Λευκωσία καθώς η Αμμόχωστος αν εφαρμοστεί η απόφαση αυτή θα προσαρτηθεί επίσημα πια στο καθεστώς του ψευδοκράτους.

Όπως σημειώνει πάντως η τουρκική Daily Sabah, η πόλη προστατεύεται από ψήφισμα του ΟΗΕ από το 1984 και σύμφωνα με αυτό, η πόλη μπορεί να εποικιστεί μόνο από τους εκδιωχθέντες κατοίκους της.

Πηγές: kathimerini.gr, Daily Sabah 


Κρίναμε σκόπιμο να προσθέσουμε και ένα δημοσίευμα της επόμενης ημέρας από τη 
Deutsche Welle:

Το χαρτί της Αμμοχώστου παίζουν οι Τουρκοκύπριοι

Την είσοδο ομάδας εμπειρογνωμόνων στην περίκλειστη πόλης της Αμμοχώστου, η οποία θα είναι επιφορτισμένη με το καθήκον να καταγράψει την κατάσταση, στην οποία βρίσκονται τα κτίρια της ακατοίκητης εδώ και σχεδόν 45χρονια πόλης, ανακοίνωσε χθες ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών των κατεχομένων Κουντρέτ Οζερσάι.

Σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε το λεγόμενο «υπουργικό», η ομάδα των εμπειρογνωμόνων θα καταγράψει την κατάσταση, στην οποία βρίσκονται τα κτίρια εντός της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων και θα παραδώσει την έκθεση στον ίδιο.

Επίκειται κάλεσμα; Η απόφαση έγινε πρώτη είδηση σε όλα τα διαδικτυακά ελληνοκυπριακά ΜΜΕ, αφού σε αυτήν περιλαμβάνεται αναφορά στους ελληνοκύπριους κατοίκους των Βαρωσίων που εγκατέλειψαν την πόλη κατά την τουρκική εισβολή το 1974. Συγκεκριμένα ο Κουντρέτ Οζερσάι ανακοίνωσε ότι η «κυβέρνηση» των κατεχομένων θα ενεργήσει με τρόπο που να μην παραβιάζονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των «παλιών κατοίκων». Η αναφορά αυτή ερμηνεύεται ως μια πρόθεση της τουρκοκυπριακής πλευράς να καλέσει τους ελληνοκύπριους της Αμμοχώστου να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους και να εγκατασταθούν στα Βαρώσια υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Αποτροπή τετελεσμένων. Μιλώντας στην DW για το θέμα ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για αποτροπή της δημιουργίας τετελεσμένων σε ό,τι αφορά το Βαρώσι. Εξάλλου σε πρωινές του δηλώσεις ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι αν και πρόκειται για μια κίνηση εντυπωσιασμού η Κυπριακή Δημοκρατία δεν προτίθεται να την υποτιμήσει.

Σημειώνεται η πόλη των Βαρωσίων αποτελεί στρατιωτική ζώνη, η οποία έχει παραδοθεί στο έλεος της φύσης από την τουρκική εισβολή στο νησί το 1974. Για τα Βαρώσια έχουν εκδοθεί ψηφίσματα του Συμβούλιο Ασφαλείας, στα οποία γίνεται ρητή αναφορά στην επιστροφή των Βαρωσίων υπό τον έλεγχο της UNFICYP.

Πηγή: Deutsche Welle 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου