19 Ιουνίου 2019

Η Facebook παρουσίασε το νέο κρυπτονόμισμα «Libra»

Τα σχέδιά της να λανσάρει ένα κρυπτονόμισμα με την ονομασία Libra, αποκάλυψε χθες η Facebook, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να επεκταθεί πέρα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προς το ηλεκτρονικό εμπόριο και τα παγκόσμια συστήματα πληρωμών.

Η Facebook συνένωσε τις δυνάμεις της με 28 εταίρους δημιουργώντας μια οντότητα με έδρα της τη Γενεύη που ονομάζεται Libra Association, η οποία θα ελέγχει το νέο ψηφιακό της νόμισμα που πρόκειται να κυκλοφορήσει το πρώτο εξάμηνο του 2020.


Το επιτυχημένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης έχει ήδη συστήσει μια θυγατρική με την ονομασία Calibra, που θα προσφέρει ηλεκτρονικά πορτοφόλια για όσους θέλουν να αποταμιεύουν, να αποστέλλουν και να ξοδεύουν Libras. Η Calibra θα είναι συνδεδεμένη με τις πλατφόρμες μηνυμάτων της Facebook, το Messenger και το WhatsApp, που έχουν ήδη πάνω από ένα δισεκατομμύριο χρήστες.

Η Facebook έχει μεγάλες προσδοκίες για το κρυπτονόμισμα Libra, αλλά οι ανησυχίες για τα προσωπικά δεδομένα των καταναλωτών ή τα εμπόδια από τις ρυθμιστικές αρχές ίσως δημιουργήσουν σημαντικούς φραγμούς.

Η έμπνευση για την ονομασία «Libra» προήλθε από τη ρωμαϊκή ζυγαριά, που θεωρείται σύμβολο της δικαιοσύνης και τη γαλλική λέξη «liberte» για την ‘ελευθερία’, δήλωσε ο Ντέβιντ Μάρκους, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της PayPal που είναι επικεφαλής του προγράμματος για το Facebook. «Ελευθερία, δικαιοσύνη και χρήματα, που είναι ακριβώς αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε εδώ», δήλωσε.

Εάν το κοινό πειστεί στην χρησιμότητα του Libra τότε το Facebook θα μπορούσε να προσελκύσει νέους χρήστες, να τους κρατήσει online για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα έχοντας σαν αποτέλεσμα την αύξηση των διαφημιστικών εσόδων. Σημειώνεται ότι το 99% των εσόδων ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Facebook, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019, προέρχονται από την διαφήμιση.

Η ανακοίνωση για το Libra έρχεται την ώρα που το Facebook αντιμετωπίζει έντονες επικρίσεις λόγω μιας σειράς σκανδάλων και ίσως βρεθεί ενώπιον αντιδράσεων από ακτιβιστές υπέρ της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, καταναλωτικές οργανώσεις, ρυθμιστικές αρχές και βουλευτές. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η εταιρεία, τα δεδομένα του Calibra θα διατηρούνται ξεχωριστά από τα δεδομένα κοινωνικής δικτύωσης των χρηστών.

Οι εταίροι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνουν ονόματα όπως οι Mastercard Inc, Visa Inc, Spotify Technology SA, PayPal Holdings Inc, eBay Inc, Uber Technologies Inc και Vodafone Group Plc, καθώς και εταιρίες επενδύσεων κεφαλαίων όπως η Andreessen Horowitz.

Αν και δεν υπάρχουν τράπεζες μεταξύ των αρχικών μελών, έχουν γίνει συζητήσεις με μια σειρά χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων προκειμένου να συμμετάσχουν, δήλωσε ο Τζον Λάμπερτ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος ψηφιακών λύσεων στη Mastercard. Αναμένουν να δουν πώς οι ρυθμιστικές αρχές και οι καταναλωτές θα ανταποκριθούν στο σχέδιο αυτό πριν αποφασίσουν να συμμετάσχουν και οι ίδιες, δήλωσε.

Αν και οι υποστηρικτές του Libra είναι αισιόδοξοι για τις προοπτικές του, κάποιοι εξέφρασαν επιφυλακτικότητα ότι οι ανησυχίες για τα προσωπικά δεδομένα των καταναλωτών ή τα ρυθμιστικά εμπόδια ίσως αποτρέψουν την επιτυχία του έργου.


Aντιδράσεις στην Ευρώπη

Tα σχέδια της Facebook για το κρυπτονόμισμα Libra που πρόκειται να κυκλοφορήσει δεν πέρασαν απαρατήρητα από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους:

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε ότι «αποκλείεται» να γίνει το Libra ένα κανονικό νόμισμα, όπως μετέδωσε το Bloomberg, που επικαλέστηκε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1. Η Ομάδα των 7 (G7) -που περιλαμβάνει τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ- θέλει να συστήσει ένα φόρουμ για να αποτιμηθούν οι κίνδυνοι ψηφιακών νομισμάτων, όπως του Libra, στο χρηματοπιστωτικό σύστημα αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times. Η ομάδα αυτή θα περιλαμβάνει κεντρικές τράπεζες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με τους FT.

Στο μεταξύ, ο Μάρκους Φέρμπερ, Γερμανός ευρωβουλευτής προειδοποίησε ότι το Facebook θα μπορούσε να γίνει «σκιώδης τράπεζα» λόγω των σχεδίων για τα ψηφιακά νομίσματα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Από την άλλη πλευρά, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ εμφανίστηκε περισσότερο θετικός απέναντι στο σχέδιο αυτό, λέγοντας ότι παραμένει ανοικτόμυαλος -αν και πρόσθεσε την προειδοποίηση ότι το Libra θα βρεθεί αντιμέτωπο με τις ρυθμιστικές αρχές. «Οτιδήποτε λειτουργεί σε αυτόν τον κόσμο γίνεται αυτομάτως συστημικό και θα πρέπει να υπάγεται στα αυστηρότερα ρυθμιστικά πρότυπα», δήλωσε χθες ο κεντρικός τραπεζίτης. 

Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.grnaftemporiki.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου