11 Ιουνίου 2019

Τα φώτα και η ανοιχτή τηλεόραση κατά τον ύπνο… παχαίνουν!

Αυξημένες πιθανότητες να πάρουν κιλά έχουν οι γυναίκες οι οποίες συνηθίζουν να κοιμούνται στο δωμάτιό τους με ανοιχτά τη φώτα ή την τηλεόραση, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Μπορεί η μελέτη να μην αποδεικνύει ότι τα αναμμένα φώτα προκαλούν την αύξηση του βάρους, ωστόσο κατά τους ερευνητές - οι οποίοι έκαναν τη δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Internal Medicine», όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ - υπάρχει μια συσχέτιση ανάμεσα σε αυτά τα δύο πράγματα.

Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάστηκαν στοιχεία για σχεδόν 44.000 γυναίκες ηλικίας 35 έως 74 ετών, από τις οποίες περίπου 5.000 κοιμούνταν με φως ή τηλεόραση μέσα στο δωμάτιο.

Όπως διαπιστώθηκε, όσες κοιμούνταν συχνά με κάποιο φως αναμμένο ή την τηλεόραση, εμφάνιζαν 17% περισσότερες πιθανότητες να πάρουν περίπου πέντε πρόσθετα κιλά μέσα σε μια εξαετία, δηλαδή σχεδόν ένα έξτρα κιλό κάθε χρόνο.

Οι γυναίκες αυτές ήταν 22% πιο πιθανό να είναι υπέρβαρες και 33% να είναι παχύσαρκες, σε σχέση με όσες κοιμούνταν μέσα σε πλήρες σκοτάδι, σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές.

Πειράματα με ζώα και μελέτες με εργαζόμενους σε νυχτερινές βάρδιες έχουν δείξει ότι το τεχνητό φως στη διάρκεια του ύπνου πιθανώς καταστέλλει την παραγωγή της ορμόνης μελατονίνης και διαταράσσει το βιολογικό ρολόι, με συνέπεια να διαταράσσεται ο μεταβολισμός, με τελική κατάληξη την προσθήκη κιλών.

Επίσης, εκτιμάται ότι το φως τη νύχτα προκαλεί μικρότερης διάρκειας και χειρότερης ποιότητας ύπνο, πράγμα που μπορεί να έχει ως συνέπεια λιγότερη άσκηση και περισσότερο φαγητό την επόμενη μέρα.

Αυτό πάντως, σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν έχει ισχύει για το μικρό φωτάκι νύχτας που φωτίζει αμυδρά έναν χώρο, αλλά ισχύει αν υπάρχει δυνατό τεχνητό φως έξω στον δρόμο, που φωτίζει την κρεβατοκάμαρα από το παράθυρο ή τη μπαλκονόπορτα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, naftemporiki.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου