14 Ιουνίου 2019

Η Ελλάδα θα «βαφτίσει» το δικό της άστρο

Διεθνή εκστρατεία που δίνει το δικαίωμα σε πολλές χώρες να δώσουν όνομα σε έναν επιλεγμένο εξωπλανήτη και στο μητρικό άστρο του ξεκίνησε η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (IAU), με την Ελλάδα να συμμετέχει στην «υιοθεσία».

Με αφορμή τον εορτασμό των 100 ετών από την ίδρυση της το 1919

(η Ελλάδα ήταν ένα από τα πέντε πρώτα ιδρυτικά μέλη της), η IAU - η οποία έχει ως μέλη της περισσότερους από 13.500 επαγγελματίες αστρονόμους σε πάνω από 100 χώρες - οργάνωσε την πρωτοβουλία «NameExoWorlds» (Ονομάστε τους Εξω-Κόσμους).

Σχεδόν 100 χώρες - μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα - έχουν ήδη αποφασίσει να οργανώσουν μια εθνική καμπάνια που θα δώσει στο κοινό την ευκαιρία να ψηφίσει.

Απώτερος στόχος της IAU είναι να ανοίξουν οι ορίζοντες των ανθρώπων για τη θέση μας στο σύμπαν και για την πιθανότητα άλλων πολιτισμών σε άλλους πλανήτες.

Οι αστρονόμοι - 24 χρόνια μετά την ανακάλυψη του πρώτου εξωπλανήτη - έχουν πλέον ανακαλύψει περίπου 4.000 εξωπλανήτες και πλανητικά συστήματα γύρω από κοντινά και πιο μακρινά άστρα.

Στην Ελλάδα έχει «κληρωθεί» η «βάφτιση» του άστρου ΗΑΤ-Ρ-42. Πρόκειται για έναν κίτρινο νάνο αστέρα της Κύριας Ακολουθίας, φασματικού τύπου G (όπως και ο Ήλιος), ο οποίος είναι ορατός από το ημισφαίριο μας στον αστερισμό της Ύδρας, σε απόσταση 1.458 ετών φωτός από τη Γη (ένα έτος φωτός ισούται με 9,5 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα περίπου).

Παράλληλα η χώρα μας θα «υιοθετήσει» και τον εξωπλανήτη ΗΑΤ-Ρ-42b, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 2012. Πρόκειται για έναν αέριο γίγαντα πλανήτη με μάζα παρόμοια του Δία, ο οποίος χρειάζεται 4,64 μέρες (η διάρκεια του έτους του) για να κάνει μια κυκλική πλήρη περιφορά γύρω από το μητρικό άστρο του, από το οποίο απέχει 0,057 αστρονομικές μονάδες.

Η Ελληνική Επιτροπή συνιστά, τόσο για τον μητρικό αστέρα HAT-P-42 όσο και για τον εξωπλανήτη HAT-P-42 b, να γίνουν προτάσεις με μονολεκτικά ονόματα στα Αγγλικά από την Ελληνική Ιστορία και τον Ελληνικό Πολιτισμό, π.χ. ονόματα από την Ελληνική γλώσσα, από την Ελληνική μυθολογία, από ιστορικά ελληνικά τοπωνύμια και ονόματα διακεκριμένων διαχρονικά Ελλήνων της επιστήμης και του πολιτισμο. Από τα ονόματα που θα προταθούν, θα επιλεγεί με ψηφοφορία το τελικό, το οποίο και θα σταλεί στην IAU για να αποτελέσει την επίσημη ονομασία του νέου αυτού πλανητικού συστήματος από την Ελλάδα.


Ο διαγωνισμός στην Ελλάδα θα είναι ανοικτός μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου μέσω της ιστοσελίδας https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeHfnzzrJ2TBMH6iq6gsO1-pwsv5_JAkUcWsK-hihuqqjCiFw/viewform.


Πηγές: naftemporiki.gr, docs.google.com






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου