19 Ιουνίου 2019

Στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης τα ελληνοτουρκικά

Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να βρίσκει στη διαχείριση των ελληνοτουρκικών, το αφήγημα για τις εκλογές που έψαχνε εδώ και ημέρες. Στρέφει τα βέλη του κατά της Ν.Δ. κατηγορώντας την ότι «συμπεριφέρεται με ανεύθυνο τρόπο» και προσπαθεί να ξαναβρεί το ηγετικό προφίλ που έχει χάσει μετά τις ευρωεκλογές.

Σε χαμηλούς τόνους ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης επισήμανε σήμερα ότι η Ελλάδα σε συντονισμό με την Κύπρο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και έτερους διεθνείς δρώντες, αναλαμβάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων.

Αντίθετα, σε υψηλούς τόνους, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρσε σήμερα το πρωί, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης (OPEN), την εκτίμηση ότι η Τουρκία δεν θα προχωρήσει σε γεώτρηση στην ελληνική ΑΟΖ, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει σχέδιο αποτροπής. «Δεν θα το κάνει η Τουρκία. Δεν θα αφήσουμε τον Ερντογάν να κάνει γεώτρηση στην ελληνική ΑΟΖ. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα έχει σχέδιο αποτροπής. Η Ελλάδα δεν θα κάνει βήμα πίσω» είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η Αγκυρα «αισθάνεται και είναι απομονωμένη στην περιοχή» ενώ υπογράμμισε ότι η στάση της γειτονική χώρας στην ανατολική Μεσόγειο «δεν είναι κάτι που μας ξαφνιάζει». «Πρόκειται για κινήσεις που είχαμε προβλέψει εδώ και πάρα πολύ καιρό και γι’ αυτό δουλεύουμε εντατικά και με σχέδιο, ώστε να έχουμε τη χώρα έτοιμη να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους κινήσεις, με τις κατάλληλες συμμαχίες» ανέφερε ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξή του.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας στρέφει τα βέλη του κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορώντας την ότι «συμπεριφέρεται με ανεύθυνο και κοντόφθαλμο τρόπο», παρεμβαίνει τηλεφωνικά στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ζητώντας κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, προσπαθεί μέσω της διαχείρισης της αύξησης της έντασης στα ελληνοτουρκικά - την οποία προκαλεί η Τουρκία και όχι η Ελλάδα - να ξαναβρεί το ηγετικό προφίλ που έχει χάσει μετά τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου. 


Σκίτσο του Ηλία Μακρή στην Καθημερινή

Μέρος του σχεδίου του είναι προφανώς και η ελεγχόμενη κινδυνολογία. Σε πρώτο πλάνο, ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταφέρει να προκαλέσουν το ενδιαφέρον και την ανησυχία της ελληνικής κοινής γνώμης. Το «λες να γίνει τίποτα με τους Τούρκους» είναι πλέον καθημερινό θέμα συζήτησης για τους πολίτες που μετά τις ευρωεκλογές, δεν δείχνουν να έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τις εθνικές εκλογές, κυρίως επειδή βλέπουν το πολιτικό τοπίο σχεδόν διαμορφωμένο. Στην πραγματικότητα στο ένα και μοναδικό θέμα που υπήρχε ως τώρα για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου που ήταν αν η Ν.Δ. θα βγει αυτοδύναμη ή όχι, τώρα προστέθηκε και η πιθανότητα θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο ή την Κύπρο.

Επί της ουσίας, ουδείς γνωρίζει σήμερα πού θα οδηγήσει αυτή η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ να φέρει τα ελληνοτουρκικά στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης και της πολιτικής επικαιρότητας στην Ελλάδα. Σημαντικό είναι πάντως το γεγονός ότι προς το παρόν ο κ. Τσίπρας έχει απέναντί του μία αντιπολίτευση που δεν φαίνεται να «τσιμπάει». Η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ μέχρι στιγμής δεν «παίζουν» στο γήπεδο της αντιπαράθεσης για τα εθνικά θέματα, προεκλογικά.

Takis Ant για το afirimeno.com
Με στοιχεία από kathimerini.gr και naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου