5 Ιουνίου 2019

Bild: «Οι Έλληνες θέλουν από εμάς 377 δις ευρώ!»

Εκτενείς είναι οι αναφορές των γερμανικών ΜΜΕ στη ρηματική διακοίνωση που επέδωσε ο έλληνας πρέσβης στο Βερολίνο στο γερμανικό ΥΠΕΞ αναφορικά με το ζήτημα των πολεμικών οφειλών. Προβάλλουν όμως και την πάγια θέση του Βερολίνου ότι οι γερμανικές πολεμικές οφειλές έχουν διευθετηθεί. 
Από τη Deutsche Welle:

«Οι Έλληνες θέλουν από εμάς 377 δις ευρώ!», είναι ο τίτλος σχετικού άρθρου στην ηλεκτρονική έκδοση της Bild, η οποία αναφερόμενη στη ρηματική διακοίνωση κάνει λόγο για επιστολή-βόμβα. Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών πάντως, «η ρηματική διακοίνωση εξετάζεται. Το ψήφισμα του ελληνικού κοινοβουλίου, στο οποίο αναφέρεται η ρηματική διακοίνωση υπάρχει μέχρι στιγμής μόνον στην ελληνική γλώσσα».

Η Bild σχολιάζει ότι «η απαίτηση συνιστά προκλητική ύβρη εναντίον της Γερμανίας. Καμία άλλη χώρα δεν έχει αποζημιωθεί μετά το 1945 από τη Δυτική Γερμανία σε τόσο μεγάλο βαθμό όσο η Ελλάδα. Οι γερμανικές πολεμικές οφειλές έχουν διευθετηθεί νομικά από το 1990 (Συνθήκη 2+4)». Η γερμανική εφημερίδα παραπέμπει στην πάγια θέση του Βερολίνου που θεωρεί «όλες τις απαιτήσεις λήξασες. Ήδη πριν την ψηφοφορία (στην ελληνική Βουλή) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ είχε επισημάνει ότι το ζήτημα των επανορθώσεων έχει διευθετηθεί οριστικά, τόσο νομικά όσο και πολιτικά». 

Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί το θέμα λήξαν

«Οι απόψεις των ειδικών διίστανται»

Η Handelsblatt αναφέρει: «Η Ελλάδα απαιτεί από τη γερμανική κυβέρνηση διαπραγματεύσεις για τις επανορθώσεις. Όπως αναφέρει η οικονομική εφημερίδα «[…] η γερμανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένως απορρίψει το ενδεχόμενο να δοθούν μεγαλύτερες επανορθώσεις στην Ελλάδα για τα γερμανικά εγκλήματα κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι όλες οι απαιτήσεις της Ελλάδας από την εποχή εκείνη έχουν διευθετηθεί».

Το Focus αναφέρει στην ιστοσελίδα του: «Η Ελλάδα απαιτεί τώρα δισεκατομμύρια από τη Γερμανία». Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, «με τη λεγόμενη διπλωματική ρηματική διακοίνωση η Ελλάδα καλεί τη Γερμανία σε διαπραγματεύσεις για επανορθώσεις λόγω πολεμικών καταστροφών κατά τη διάρκεια του Α΄ και Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτό ανακοίνωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών την Τρίτη».

«Η Ελλάδα θέλει να διαπραγματευτεί τις επανορθώσεις», είναι ο τίτλος στην ηλεκτρονική έκδοση της Die Zeit που αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «στις τάξεις των νομικών και ιστορικών οι απόψεις επί του ζητήματος διίστανται».

Κώστας Συμεωνίδης

Πηγή: Deutsche Welle






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου