5 Ιουνίου 2019

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την κλιματική αλλαγή

Να κηρύξουν τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την κλιματική αλλαγή καλούν τα πολιτικά κόμματα 24 περιβαλλοντικές και οικολογικές οργανώσεις με κοινή δήλωσή της, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Απευθύνουν δραματική έκκληση, καθώς προειδοποιούν ότι χάνεται ο στόχος συγκράτησης της αύξησης της πλανητικής θερμοκρασίας στον 1,5°C με δραματικές μη-αναστρέψιμες συνέπειες για όλους.

«Έχουμε μόλις 11 χρόνια να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο μισό. Στο επίκεντρο της πρωτοβουλίας μας είναι ο άνθρωπος, ο πυρήνας των δικαιωμάτων και των κοινωνικών κατακτήσεων που για πρώτη φορά τίθενται σε αμφισβήτηση στο σύνολό τους από την κλιματική κρίση» σημειώνουν και καταλήγουν «τελικά το διακύβευμα είναι η ίδια μας η επιβίωση».

Όπως αναφέρουν, «παρακολουθώντας τον δημόσιο διάλογο σε αυτήν την προεκλογική περίοδο, ο οποίος αγνοεί το φλέγον ζήτημα της κλιματικής και ενεργειακής πολιτικής, οι οργανώσεις «θεωρούμε χρέος μας να απευθύνουμε στην κοινωνία και τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας επείγον κάλεσμα σε δράση για την αναχαίτιση της κλιματικής κρίσης».

«Η ελληνική κλιματική πολιτική μέχρι σήμερα, όπως αυτή έχει εκφραστεί από όλες ανεξαιρέτως τις ελληνικές κυβερνήσεις, αποτυγχάνει να ευθυγραμμιστεί με τις υποδείξεις της επιστήμης με αποτέλεσμα να συνάδει με σενάρια υπερθέρμανσης του πλανήτη άνω των +3,5°C», επισημαίνουν.

Με δεδομένο τον ελάχιστο χρόνο που απομένει προτού εξαντληθούν τα περιθώρια για δράση, οι οργανώσεις ζητάνε καταρχάς από όλα τα κόμματα να δεσμευτούν δημόσια ότι θα συνεργαστούν από κοινού, ώστε η πρώτη - συμβολική, αλλά και ουσιαστική - πράξη του νέου κοινοβουλίου να είναι η άμεση κήρυξη της χώρας σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης για την κλιματική αλλαγή», ακολουθώντας το παράδειγμα των Κοινοβουλίων της Βρετανίας, της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Ιρλανδίας, τα οποία υιοθέτησαν αντίστοιχα ψηφίσματα.

«Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να υιοθετηθούν ως το 2020 από το ελληνικό κοινοβούλιο τα απαραίτητα μέτρα και οι πολιτικές, οι οποίες μειώνουν τις εκπομπές της χώρας στο μισό ως το 2030 και τις εκμηδενίζουν περίπου το 2040, δηλαδή, οδηγούν στην οριστική απεξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τη χρήση ορυκτών καυσίμων (λιγνίτης, πετρέλαιο και φυσικό αέριο) το αργότερο ως το 2040, με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, και εν γένει ενσωματώνουν τις υποδείξεις της επιστήμης για την επίτευξη του 1,5°C σε όλους τους τομείς της οικονομίας», αναφέρουν.


Σήμα κινδύνου από 27 Ακαδημίες της Ευρώπης

Έκθεση στην οποία συμμετείχαν 27 εθνικές ακαδημίες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ακαδημία Αθηνών, καταγράφει τις σοβαρές συνέπειες που ήδη έχουν διαπιστωθεί στην υγεία των ανθρώπων εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη και των ακραίων φαινομένων και εκπέμπει σήμα S.O.S.: Η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω στο μέλλον.

Οι επιπτώσεις είναι ευρύτατες και ξεκινούν από τη μετάδοση λοιμωδών νόσεων μέσω των κουνουπιών για να φτάσουν έως τις διαταραχές άγχους, την κατάθλιψη και άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας, αλλά και τους πρόωρους θανάτους από προβλήματα υγείας που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η επιστημονική κοινότητα καλεί τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να αναγνωρίσουν ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί πλέον ως μία από τις σοβαρότερες απειλές για την υγεία, προειδοποιώντας ότι οι κίνδυνοι για την υγεία αυξάνονται με το πέρασμα του χρόνου. Αν ληφθεί δράση τότε τα οφέλη στην μείωση των ασθενειών και των πρόωρων θανάτων, αλλά και στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για εκατομμύρια ανθρώπους, που σήμερα βιώνουν τις συνέπειες πλημμυρών ή έντονης ξηρασίας, θα είναι άμεσα. 

Πηγή: Στοιχεία από naftemporiki.gr

Σχετικές αναρτήσεις:
Economist: «Ο κόσμος χάνει τον πόλεμο ενάντια στην κλιματική αλλαγή» (0
4.08.2018)
Στουρνάρας: Στα 701 δισ. ευρώ το κόστος για την Ελλάδα από την κλιματική αλλαγή μέχρι το 2100 (0
2.10.2018)






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου