3 Ιουνίου 2019

H δύσκολη πραγματικότητα της απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση

Μετά τις εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση, η απλή αναλογική που εφαρμόστηκε, φέρνει Δημάρχους και Περιφερειάρχες με λιγότερους συμβούλους από την αντιπολίτευση. Επτά περιφερειάρχες και περίπου 220 δήμαρχοι χρειάζονται τη στήριξη συμβούλων της αντιπολίτευσης για να λάβουν την όποια απόφαση.

Ευρύτερες συναινέσεις και συγκλίσεις καλούνται να επιδιώξουν δήμαρχοι και περιφερειάρχες την επομένη των εκλογών, αφού το σύστημα της απλής αναλογικής προσφέρει σε ελάχιστους την πλειοψηφία στα συμβούλια των τοπικών αρχών. Επτά περιφερειάρχες και περίπου 220 δήμαρχοι χρειάζονται τη στήριξη συμβούλων της αντιπολίτευσης για να λάβουν την όποια απόφαση. Μάλιστα δεν λείπουν οι περιπτώσεις εκείνες στις οποίες ο εκλεγμένος δήμαρχος έχει λιγότερους συμβούλους από τον υποψήφιο επί του οποίου επικράτησε στον δεύτερο γύρο.

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι εκείνη του Κωνσταντίνου Ζέρβα (φωτογραφία επάνω αριστερά), που έκανε τη μεγάλη ανατροπή στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Παρ' ότι στον πρώτο γύρο ήταν δεύτερος με μόλις 14,93% ένατι 22,40% του Νίκου Ταχιάου, ο Κων. Ζέρβας επικράτησε στον δεύτερο γύρο του αντιπάλου του με 66,79% και εξελέγη δήμαρχος. 'Ομως ο κ. Ζέρβας θα έχει μόλις 7 έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο (όσες πήρε στον πρώτο γύρο), ενώ ο κ. Ταχιάος 11, με την πλειοηφία να απαιτεί 25 ψήφους σε ένα σύνολο 49 δημοτικών συμβούλων. Σίγουρα, στο Δήμο Θεσσαλονίκης η λήψη αποφάσεων δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση!

Κάτι ανάλογο συνέβη και στον Δήμο Ηλιούπολης. Νέος δήμαρχος θα είναι ο Γιώργος Χατζηδάκης, ο οποίος στον πρώτο γύρο ήταν δεύτερος με ποσοστό μόλις 15,9% που του εξασφάλισε 6 μόλις έδρες. Ο αντίπαλός του Βασίλειος Βαλασόπουλος είχε λάβει 30,7% και 13 έδρες. Ο κ. Χατζηδάκης θα πρέπει να αποσπά το «ναι» τουλάχιστον 15 συμβούλων της αντιπολίτευσης για να προωθεί την όποια απόφαση.

Στο Δήμο Αιγάλεω που η μάχη αποδείχθηκε ντέρμπι, ο Γιάννης Γκίκας που απέσπασε οριακή πρωτιά στον πρώτο γύρο, επικράτησε τελικά και πάλι με οριακή διαφορά στο δεύτερο επί του Δημήτρη Μπίρμπα. Στο δημοτικό συμβούλιο θα έχει 11 έδρες έναντι 10 του κ. Μπίρμπα και επίσης 10 του Λάμπρου Σκλαβούνου, που είχε μείνει για λίγες ψήφους διαφορά και αυτός στην τρίτη θέση στον πρώτο γύρο. Η λήψη των αποφάσεων σίγουρα δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

Ανατροπή είχαμε και στον Δήμο Χανίων. Ο δεύτερος του πρώτου γύρου Παναγιώτης Σημανδαράκης θα είναι τελικά ο νέος δήμαρχος. Θα έχει όμως μόλις εννέα έδρες στο Δ.Σ. έναντι 13 του ηττημένου του δεύτερου γύρου, Αριστείδη Παπαδογιάννη. Να σημειωθεί ότι το σύνολο των δημοτικών συμβούλων στον Δήμο Χανίων είναι 49.

«Το νέο εκλογικό σύστημα που εφαρμόστηκε προβλέπει τη συνεννόηση και την προγραμματική και πολιτική σύγκλιση στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια» τόνισε αργά το βράδυ της Κυριακής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συγχαίροντας όλους όσους επικράτησαν στο β' γύρο, δημάρχους και περιφερειάρχες. «Οι πολιτικές αντιπαραθέσεις», είπε ο πρωθυπουργός, «είναι γνωστές, όπως και οι αντιθέσεις, αυτές δεν θα αλλάξουν, ωστόσο στα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια θα δοθεί η δυνατότητα, όπου υπάρχει κοινός τόπος, να υπάρξουν συλλογικές αποφάσεις προς όφελος των πολιτών».

Δυσλειτουργίες λοιπόν αναμένονται από την εφαρμογή της απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση. Απαιτήται, σε πολλές περιπτώσεις, η αναγκαστική συνεννόηση και συνεργασία, μεταξύ διαφορετικών ή και αντιπάλων παρατάξεων, κάτι για το οποίο δεν φημίζονται και τόσο οι Έλληνες και πολύ περισσότερο εκείνοι που ασχολούνται με τα κοινά ή πολιτεύονται.

Takis Ant για το afirimeno.com

Πηγή: Με στοιχεία από naftemporiki.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου