13 Νοεμβρίου 2019

Σε κατάσταση καταστροφής η Βενετία από τις πλημμύρες

Η Βενετία επλήγη χθες από την δεύτερη μεγαλύτερη πλημμυρίδα που έχει καταγραφεί ποτέ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η ιστορική βασιλική του Αγίου Μάρκου και να βυθιστούν στο νερό πολλές από τις πλατείες και τα σοκάκια της. 

Η λιμνοθάλασσα και τα κανάλια υπερχείλισαν τη νύχτα της Τρίτης με αποτέλεσμα η πλατεία του Αγίου Μάρκου να μετατραπεί σε λίμνη ενώ η Βασιλική του Αγίου Μάρκου πλημμύρισε για έκτη φορά μέσα σε 1.200 χρόνια. Όπως δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος της Βενετίας, Φραντσέσκο Μοράλια, ο ιστορικός ναός κινδυνεύει να υποστεί «ανεπανόρθωτες» ζημιές. 


«Η Βασιλική υφίσταται δομική ζημιά επειδή το νερό έχει ανέβει και έτσι προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά, ιδιαίτερα όταν στεγνώνει στο κάτω μέρος των μωσαϊκών και της επίστρωσης με πλακάκια», τόνισε χαρακτηριστικά.


Ο δήμαρχός της Λουίτζι Μπρουνιάρο ανακοίνωσε ότι θα κηρύξει τη Βενετία σε κατάσταση καταστροφής και προειδοποίησε για σοβαρές καταστροφές.

Αξιωματούχοι της πόλης ανακοίνωσαν ότι χθες στις 10.50 μμ η πλημμυρίδα έφθασε τα 187 εκατοστά, λίγο λιγότερα από το ρεκόρ των 194 εκατοστών που είχε καταγραφεί το 1966. 


Η πλατεία του Αγίου Μάρκου βυθίστηκε κάτω από το νερό που ξεπερνούσε το ένα μέτρο, ενώ η Βασιλική του Αγίου Μάρκου πλημμύρισε για έκτη φορά μέσα σε 1.200 χρόνια. 

Η Βασιλική του Αγίου Μάρκου έχει πλημμυρίσει σοβαρά τέσσερις φορές την τελευταία 20ετία, η πιο πρόσφατη τον Οκτώβριο του 2018. Τότε, οι διαχειριστές του εμβληματικού ναού είχαν ανακοινώσει ότι η βασιλική είχε υποστεί φθορά 20 ετών μέσα σε μόλις μια ημέρα.  


«Η κατάσταση είναι δραματική. Ζητάμε από την κυβέρνηση να μας βοηθήσει. 
Το οικονομικό κόστος των πλημμυρών που πλήττουν τη Βενετία είναι πιθανό να ανέλθει σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ», δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος Λουίτζι Μπρουνιάρο. «Μια υψηλή πλημμυρίδα 187 εκατοστών θα αφήσει μια ανεξίτηλη πληγή. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής», έγραψε ο δήμαρχος στο Twitter.

Σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν ενώ γόνδολες και θαλάσσια ταξί βγήκαν κυριολεκτικά στη στεριά. 


Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν νερό με ροή ποταμού να πλημμυρίζει μια από τις βασικές διελεύσεις της Βενετίας, ενώ ένα άλλο δείχνει μεγάλα κύματα να χτυπούν τα πλοιάρια που είναι δεμένα κατά μήκος του Παλατιού των Δόγηδων και να σκάνε στα πεζοδρόμια.
 


Την ίδια ώρα ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του. Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για έναν 78χρονο Βενετσιάνο ο οποίος έπαθε ηλεκτροπληξία την ώρα που προσπαθούσε να θέσει σε λειτουργία ηλεκτρικές αντλίες στην πλημμυρισμένη κατοικία του.

Κύμα κακοκαιρίας, με σφοδρές βροχοπτώσεις, πλήττει εκτός από τη Βενετία, πολλές άλλες περιοχές της Ιταλίας όπως η Σικελία, η Καλαβρία και η Βασιλικάτα (νότια).

Πηγή: kathimerini.gr

Σχετική ανάρτηση: Στη Βενετία που κινδυνεύει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου