15 Νοεμβρίου 2019

Παρουσιάστηκε το σήμα για τα μακεδονικά προϊόντα

Τη σιγουριά ότι το εμπορικό σήμα για τα μακεδονικά προϊόντα (MACEDONIA THE GREAT), που παρουσιάστηκε την Πέμπτη για πρώτη φορά δημοσίως από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) Γιώργο Κωνσταντόπουλο, θα αγκαλιαστεί από όλους τους παραγωγούς της Μακεδονίας και θα δώσει τη δυνατότητα να υπάρχει μια κεντρική ταυτότητα για τα μακεδονικά προϊόντα, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με δήλωση του μετά την τελετή παρουσίασης του σήματος. 

«Είμαι σίγουρος ότι είναι ένα σήμα το οποίο θα αγκαλιαστεί από όλους τους παραγωγούς της Μακεδονίας, καλύπτει και τις τρεις περιφέρειες, της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Δυτικής Μακεδονίας, θα υποστηριχθεί από τις επιχειρήσεις και θα μας δώσει τη δυνατότητα να έχουμε μια κεντρική ταυτότητα για τα μακεδονικά προϊόντα και μια ταυτότητα η οποία παραπέμπει στο ένδοξο παρελθόν μας, αλλά, ταυτόχρονα, χαράσσει και με αυτοπεποίθηση το δρόμο για ένα πιο αισιόδοξο, για ένα πιο φωτεινό μέλλον» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

Το Συλλογικό Σήμα ΕΕ, με ονομασία που περιλαμβάνει τον όρο "Μακεδονία", πρόκειται να κατατεθεί άμεσα στο Γραϕείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) στο Αλικάντε της Ισπανίας.

Για τη δωρεάν απόκτηση του σήματος έχουν ήδη εκϕράσει ενδιαϕέρον τουλάχιστον 2000 επιχειρήσεις, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), δρ. Γεώργιος Κωνσταντόπουλος, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Διευκρίνισε δε, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ότι οι ιδιαιτερότητες και τα επιμέρους στοιχεία του νέου σήματος, που στόχο έχει την προστασία των εμπορικών σημάτων ακόμη και των μικρών επιχειρήσεων που παράγουν στις τρεις περιϕέρειες της Μακεδονίας, θα παρουσιαστούν στις 13 Δεκεμβρίου, σε νέα εκδήλωση, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κατά τον δρα Κωνσταντόπουλο, η επιλογή και σχεδίαση του σήματος έγινε με ιδιαίτερη προσοχή, "λαμβάνοντας υπόψη όλα τα οριζόμενα στη Συμϕωνία των Πρεσπών", ώστε να περιοριστούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι αρνητικές επιπτώσεις και να δημιουργηθεί μια ομπρέλα προστασίας για τα ελληνικά μακεδονικά προϊόντα. Στο σήμα η ϕράση "MACEDONIA THE GREAT" έχει στόχο να συνδέσει τα προϊόντα της βορειοελλαδικής γης, τόσο με την πλούσια ιστορία της, όσο και με τη χώρα καθεαυτήν, αϕού τα γράμματα "GR" στο "GREAT" είναι τονισμένα, ώστε να παραπέμπει στο διεθνές σήμα της Ελλάδας (GR).

Παρουσιάζοντας το σήμα χθες, στο πλαίσιο του Thessaloniki Summit, ο Στράτος Τσαχπίνης, που είχε την εικαστική επιμέλεια, επισήμανε ότι στο "μ" που κυριαρχεί στο σήμα, η μία ευθεία παραπέμπει σε αρχαία κολόνα, ενώ υπάρχει επίσης ένα τραπέζιο και ένα τρίγωνο, από το "Δ" της λέξης Μακεδονία. Στην αγγλόϕωνη εκδοχή της, η λέξη "Macedonia" επιλέχθηκε να γραϕτεί με "C" και όχι με "Κ", καθώς η πρώτη γραϕή αϕενός "επιστρέϕει" πολλαπλάσια αποτελέσματα στην αναζήτηση του google και αϕετέρου σχετίζεται με περισσότερες καταχωρήσεις ελληνικών επιχειρήσεων. Τα χρώματα του εύχρηστου σήματος -λευκό και μπλε- παραπέμπουν στα ελληνικά χρώματα. Το δε τραπέζιο, που αποτελεί μέρος του "μ", μπορεί να αλλάξει ανά κατηγορία προϊόντος, αποκτώντας για παράδειγμα το σχήμα φύλλου για ένα αγροτικό προϊον ή μπουκαλιού για έναν οίνο. 

Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ) θα προτείνει στις εταιρείες που παράγουν στην περιοχή της Μακεδονίας και εξάγουν (και θέλουν να τονίσουν ότι τα προϊόντα τους είναι και μακεδονικά και ελληνικά) να χρησιμοποιούν το σήμα - σφραγίδα που δημιούργησε για αυτό τον σκοπό, σε συσκευασίες, προωθητικό υλικό κλπ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου