25 Νοεμβρίου 2019

Ιταλία: Μείνετε στο Μόλιζε, θα σας πληρώσουμε!

Καθαρός αέρας, όμορφο τοπίο και μηδέν εγκληματικότητα. Έτσι διαφημίζεται μια μικρή ερημωμένη περιφέρεια στη νότια Ιταλία. Και όποιος μετακομίσει εκεί παίρνει και χρήματα από το κράτος. Υπό προϋποθέσεις … 
Από τη Deutsche Welle:

Το Μόλιζε είναι μια από τις μικρότερες και πιο άγνωστες από τις συνολικά είκοσι περιφέρειες της Ιταλίας. «Το Μόλιζε δεν υπάρχει» είναι ένα χαρακτηριστικό αστείο στην Ιταλία. Η περιοχή βρίσκεται μόλις 200 χλμ νοτιανατολικά από τη Ρώμη, ανάμεσα στην Αδριατική και τα Απέννινα Όρη. Η επιφάνειά της είναι πέντε φορές μεγαλύτερη από αυτή του Βερολίνου και παρόλα αυτά δεν κατοικούν εκεί περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι. «Κάτι πρέπει να αλλάξει» δηλώνει ο περιφερειάρχης Ντονάτο Τομά, ο οποίος έχει μάλιστα και σχετικό σχέδιο.

Όποιος λοιπόν μετακομίσει στο Μόλιζε, θα πάρει μετρητά. «Πληρώνουμε 700 ευρώ το μήνα για τρία χρόνια», δηλώνει ο Ντονάτο Τομά στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Το γραφείο του βρίσκεται στην πρωτεύουσα Καμπομπάσο, μια πόλη 50.000 κατοίκων σε υψόμετρο 800 μέτρων. Η πρόσκλησή του απευθύνεται σε όσους θελήσουν και τολμήσουν να μετακομίσουν σε ένα χωριό με λιγότερους από 2.000 κατοίκους και μείνουν εκεί για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Θα πρέπει όμως, εκτός από το να μείνει εκεί, ο νέος κάτοικος να ιδρύσει και μια επιχείρηση ή να ανακαινίσει ένα σπίτι στο οποίο θα κατοικήσει. Στόχος είναι να μην ερημώσει η περιοχή, λέει ο 61χρονος πολιτικός. 


Το Μόλιζε ανήκει στις λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές της Ιταλίας και οι κάτοικοί του το εγκαταλείπουν εδώ και δεκαετίες. Ιδιαίτερα οι νέοι αναζητούν αλλού εργασία. Ο περιφερειάρχης Ντονάτο Τομά δηλώνει πάντως πως η περιοχή έχει πολλά καλά και αξίζει τον κόπο να μετακομίσει κανείς εκεί: «Εδώ είναι ήσυχα, δεν υπάρχει οργανωμένο έγκλημα και έχουμε το καλύτερο νερό της Ιταλίας. Ακόμη εδώ τρώει κανείς καλά και το κρασί μας είναι εξαιρετικό».

Όποιος κάνει το μεγάλο βήμα, έχει να επιλέξει ανάμεσα σε 106 χωριά. Η διορία για να δηλώσει κανείς ενδιαφέρον στο δήμο του Καμπομπάσο λήγει στις 30 Νοεμβρίου. Στη συνέχεια οι τοπικοί άρχοντες θα αποφασίσουν ποια από τα σχέδια αξίζουν τον κόπο. Στον πρώτο γύρο θα επιλεγούν 40 υποψήφιοι. Εάν πάει καλά θα το πρόγραμμα, θα παραταθεί για ακόμα ένα χρόνο. Η αποζημίωση που λαμβάνει κάποιος είναι για τρία χρόνια και είναι απολύτως διασφαλισμένη, βεβαιώνει ο περιφερειάρχης.

Δεν είναι όμως βαρετή η ζωή στο χωριό; Καθόλου, δηλώνει ο 47χρονος δήμαρχος του Ορατίνο, Ρομπέρτο ντε Σόκιο, γιατρός στο επάγγελμα. Το καλοκαίρι είσαι σε τρία τέταρτα στην Αδριατική και το χειμώνα σε σαράντα λεπτά στο πιο κοντινό χιονοδρομικό κέντρο. Το Ορατίνο με τα στενά δρομάκια και τα αναπαλαιωμένα πέτρινα σπίτια ανήκει στην ένωση των πιο όμορφων χωριών της Ιταλίας, λέει με περηφάνια ο δήμαρχος.

Πολλοί έχουν ακούσει για το νέο σχέδιο του περιφερειάρχη και ελπίζουν να έρθει πράγματι κόσμος. Θα προτιμούσαν πάντως να μην έρθουν φωνακλάδες Ναπολιτάνοι και τους χαλάσουν την ησυχία…

Κλάους Μπλούμε (DPA) 
Πηγή: Deutsche Welle 
Στις φωτογραφίες το χωριό Ορατίνο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου