24 Νοεμβρίου 2019

Πορεία υπέρ της επίλυσης του Κυπριακού

Ενόψει της τριμερούς συνάντησης Αναστασιάδη, Ακιντζί, Γκουτέρες τη Δευτέρα στο Βερολίνο, μήνυμα ειρήνης έστειλαν το βράδυ της Παρασκευής 80 ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές οργανώσεις σε κοινή κινητοποίηση στη Λευκωσία. 
Από τη Deutsche Welle:

Εκατοντάδες Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ένωσαν τις φωνές τους σε μεγάλη δικοινοτική πορεία, ζητώντας από τους ηγέτες της Κύπρου να δείξουν την απαιτούμενη αποφασιστικότητα, έτσι ώστε η τριμερής του Βερολίνου να έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα που θα οδηγήσουν στην λύση του Κυπριακού.
Η κινητοποίηση άρχισε από τον Βορρά όπου τουρκοκυπριακές οργανώσεις υποδέχθηκαν τους επικεφαλής ελληνοκυπριακών οργανώσεων έξω από το γραφείου του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Εκεί, του επέδωσαν κοινή διακήρυξη με την οποία οι δύο ηγέτες καλούνται να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να προχωρήσουν στη συνέχιση της διαδικασίας με στόχο την κατάληξη σε συμφωνία το συντομότερο δυνατό. 

Διαδηλωτές περνούν μέσα από τη διαιρεμένη Λευκωσία

Για ένα κοινό, ελπιδοφόρο μέλλον. Στην συνέχεια το πλήθος πέρασε το οδόφραγμα της οδού Λήδρας και συνενώθηκε με ομάδα ελληνοκύπριων διαδηλωτών. Ακολούθησε πορεία μέχρι το Προεδρικό Μέγαρο με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα στα Ελληνικά και στα Τούρκικα ζητώντας «Λύση, επανένωση, ειρήνη» και «Επανένωση του νησιού στην βάση ομοσπονδίας».
Κατά την άφιξη τους στο Προεδρικό παρέδωσαν την κοινή διακήρυξη στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Πρόδρομο Προδρόμου. Σε αυτήν αναφέρεται ότι οι Κύπριοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, μπορούν και πρέπει να αφήσουν πίσω τους και να θάψουν οριστικά τη βία του παρελθόντος, τις εθνικιστικές εξάρσεις και τη μισαλλοδοξία και να οικοδομήσουν μαζί ένα κοινό ελπιδοφόρο μέλλον. 

Στο δρόμο για το Προεδρικό Μέγαρο....

Διαβεβαιώσεις για καλή θέληση. 
Την κοινή διακήρυξη παρέλαβε εκ μέρους του Προέδρου Αναστασιάδη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου ο οποίος διαβεβαίωσε για την καλή θέληση και βούληση του Προέδρου για συγκεκριμένα αποτέλεσμα στην τριμερή του Βερολίνου. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μίλησε και για τους στόχους της Τριμερούς, οι οποίοι όπως είπε περιλαμβάνουν την κατάληξη σε μια συμφωνία, εφόσον υπάρξει συμφωνία στους όρους αναφοράς. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν και οι έξι παράμετροι που είχε προτείνει ο Αντόνιο Γκουτέρες στο Κραν Μοντάνα. Τέλος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι αν υπάρξει πολιτική βούληση και από τους Τουρκοκύπριους και από την Τουρκία, στο Βερολίνο θα ανοίξει ο δρόμος για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. 

Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία
Πηγή: Deutsche Welle 


Ακιντζί: Να καθορίσουμε από κοινού ένα είδος οδικού χάρτη με τον Ν. Αναστασιάδη στο Βερολίνο

Με ανοικτή ατζέντα πάμε στο Βερολίνο για να καθορίσουμε μαζί ένα είδος οδικού χάρτη, να συζητήσουμε τα βήματα από δω και πέρα, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, λέγοντας ότι η συνάντηση του ιδίου και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον ΓΓ του ΟΗΕ είναι σημαντική, αλλά δεν θα ήθελε να καλλιεργήσει υψηλές προσδοκίες. 


Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε δηλώσεις στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, πριν αναχωρήσει για το Βερολίνο, ο κ. Ακιντζί είπε ότι η δική του στάση από την αρχή ήταν μια ρεαλιστική και βάσιμη πολιτική, που δεν απομακρύνεται από τις παραμέτρους του ΟΗΕ, υπέρ μιας ομοσπονδιακής δομής, διζωνική, δικοινοτικής η οποία θα βασίζεται σε δύο συνιστώσες πολιτείες, η κυριαρχία θα προέρχεται από δύο ισότιμες κοινότητες, με πολιτική ισότητα και αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις, όπου και οι δύο κοινότητες θα μπορούν να ζουν ισότιμα, ελεύθερα και με ασφάλεια.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε επίσης ότι οι ανοικτού τέλους διαδικασίες αποτελούν πλέον παρελθόν, η περίοδος των διαπραγματεύσεων απλά για να γίνονται έκλεισε και αυτό που χρειάζεται είναι μια διαδικασία επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα, καλά προετοιμασμένη και καλά διαχωρισμένη σε στάδια. «Έχει συσσωρευθεί υλικό που δείχνει το δρόμο για την λύση. Αυτό είναι το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014, το πλαίσιο της 30ής Ιουνίου 2017 και οι συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα».

Πηγαίνουμε στη συνάντηση του Βερολίνου με ανοικτή ατζέντα, συνέχισε ο κ. Ακιντζί, λέγοντας «για να διαπιστώσουμε από κοινού σε πιο σημείο βρισκόμαστε σήμερα και να αποφασίσουμε ποιο δρόμο θα ακολουθήσουμε από δω και πέρα. Δηλαδή, πηγαίνουμε να καθορίσουμε από κοινού ένα είδος οδικού χάρτη. Σίγουρα θα συζητήσουμε τα βήματα από δω και πέρα».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου