28 Νοεμβρίου 2019

Ο φόβος για το μακρύ χέρι του Ερντογάν

«Ένα ζευγάρι τούρκων δικαστικών που διώκεται στην Τουρκία βρήκε καταφύγιο στην Ελλάδα. Ο 42χρονος Μεχμέτ πέρασε μαζί με τη γυναίκα του και τα τρία παιδιά τους, με τη βοήθεια διακινητών, τον Έβρο. Σήμερα ζει στην Αθήνα. Όμως κι εκεί δεν αισθάνεται ασφαλής και θέλει να συνεχίσει το ταξίδι του, γράφει σε ανταπόκρισή της η Badische Zeitung.

Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: Ο Μεχμέτ και η Μίραϊ είναι και οι δύο δικαστικοί. Ανήκουν στους περισσότερους από 4.400 δικαστικούς λειτουργούς που απολύθηκαν στο πλαίσιο των "εκκαθαρίσεων" του Ταγίπ Ερντογάν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Ας σημειωθεί ότι αυτά δεν είναι τα πραγματικά τους ονόματα. Δεν είμαστε πια στην Τουρκία, αλλά δεν αισθανόμαστε ασφαλείς λέει, προφανώς ανήσυχος, ο Μεχμέτ πίνοντας τον καφέ του στο Σύνταγμα. Συνεχώς γυρίζει το κεφάλι προς τα πίσω. 

Αρκετές φορές στο παρελθόν η τουρκική μυστική υπηρεσία απήγαγε τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό επικριτές του καθεστώτος και τους μετέφερε στην Τουρκία. Ο Μεχμέτ λέει ότι έχει δει στην Αθήνα μικρά λεωφορεία με φιμέ τζάμια και τουρκικές διπλωματικές πινακίδες. Το χέρι του Ερντογάν είναι μακρύ, τονίζει.

Πουλήσαμε τα πάντα για να πληρώσουμε τους διακινητές, λέει ο 42χρονος, ο οποίος έχει νοικιάσει ένα παλιό σπίτι κάπου στην Αθήνα. Οι οικονομίες μας φθάνουν για άλλους τρεις μήνες, προσθέτει. Μόλις την περασμένη εβδομάδα πληροφορήθηκε ότι στις 16 Οκτωβρίου καταδικάστηκε ερήμην σε κάθειρξη οκτώ ετών και εννέα μηνών, ενώ στη γυναίκα επιβλήθηκε κάθειρξη επτά ετών και έξι μηνών. Παράλληλα το δικαστήριο εξέδωσε σε βάρος τους διεθνές ένταλμα σύλληψης. 

Έως ότου ληφθεί η απόφαση για τη χορήγηση ασύλου μπορεί να περάσουν χρόνια. Ο Μεχμέτ και η γυναίκα του ωστόσο δεν θέλουν να περιμένουν. Θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα "όσο το δυνατόν πιο μακριά από τον Ερντογάν", όπως λέει: "Καταφέραμε μεν να φύγουμε από την Τουρκία, όμως ο φόβος είναι μόνιμος συνοδός μας"».

Πηγή: Deutsche Welle 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου