27 Νοεμβρίου 2019

Αντιδράσεις για τους «γαλάζιους» διοικητές των νοσοκομείων

Οι λίστες του υπουργείου Υγείας για τη διοικητική στελέχωση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων μοιάζουν σε κάποιες περιπτώσεις με μια προσπάθεια βολέματος ημετέρων. Προκαλούν την αντίδραση της αντιπολίτευσης αλλά και την αμηχανία υποστηρικτών της ΝΔ που βλέπουν τα περί «αριστείας» να διαψεύδονται. Από το protagon.gr:

Την αντίδραση της αντιπολίτευσης αλλά και την αμηχανία ακόμα και εντός ΝΔ προκάλεσε το κύμα διορισμών νέων διοικητών στα νοσοκομεία 
–ανακοινώθηκαν με κάθε επισημότητα την περασμένη Παρασκευή από το υπουργείο Υγείας, που σε αρκετές περιπτώσεις φάνηκε να υπακούει σε μια παλαιοκομματική λογική βολέματος «ημετέρων» παρά στην πολυδιαφημισμένη «αριστεία», την οποία υποτίθεται ότι προάγει η σημερινή κυβέρνηση. 

Ωστόσο δεν άργησε να φανεί ότι πολλές από τις επιλογές δεν βασίστηκαν στα καλά βιογραφικά αλλά στη σχέση με το βαθύ κόμμα: βετεράνοι πολιτευτές, απόστρατοι αξιωματικοί και άλλοι βρέθηκαν στις λίστες. 

Ενδεικτικές δύο περιπτώσεις που έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον, κυρίως των τοπικών μέσων ενημέρωσης, που είναι και σε θέση να γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα. 

Στο Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας ανέλαβε διοικητής ο 80χρονος (!) Κωνσταντίνος Πατέρας, ο οποίος περιγράφεται ως διαχρονικός υποψήφιος πολιτευτής της ΝΔ, αφού όμως πέρασε και από το ΛΑΟΣ και τους αντιμνημονιακούς "Ανεξ. Ελληνες" προτού επιστρέψει στο «μαντρί». Μάλιστα υπήρχε καταγγελία ότι το 2016 παραιτήθηκε από τους ΑΝΕΛ επειδή ζητούσε, όταν οι τελευταίοι ήταν στην κυβέρνηση, να διοριστεί διοικητής στο συγκεκριμένο νοσοκομείο και η επιθυμία του δεν είχε γίνει δεκτή! Τώρα βρήκε τη… δικαίωσή του επί υπουργίας Βασίλη Κικίλια και μάλιστα όταν διορίστηκε ισχυρίστηκε ότι είχε λάβει προσωπικά την υπόσχεση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη! Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε ο κ. Πατέρας αναγκάστηκε τελικά να παραιτηθεί την Τρίτη, για λόγους «ευθιξίας», όπως είπε. 

Ωστόσο αυτή η περίπτωση δεν ήταν η μόνη και έτσι η παραίτηση απλώς προσέφερε νέα ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να επικρίνει την κυβέρνηση: «Η ντροπή του κ. Μητσοτάκη δεν ξεπλένεται με την παραίτηση του ηλικιωμένου πολιτευτή της ΝΔ, που διορίστηκε διοικητής του νοσοκομείου Καρδίτσας, με μόνο προσόν την κομματική του θέση και την υπόσχεση που παραδέχθηκε δημόσια ότι του είχε δώσει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης», ανέφερε μεταξύ άλλων η Κουμουνδούρου. 

Σκίτσο του Τάσου Αναστασίου στην "Αυγή"

Στο ίδιο μήκος κύματος και το Κίνημα Αλλαγής. «Η ανακοίνωση των νέων διοικητών των νοσοκομείων είναι η άλλη μια απόδειξη για το πώς αντιλαμβάνεται παραδοσιακά η ΝΔ τη Δημόσια Διοίκηση. Πελατειακές σχέσεις, αδιαφάνεια, κομματικοί φίλοι και λοιποί συγγενείς…» ανέφεραν από τη Χαριλάου Τρικούπη. Διότι όντως, η περίπτωση του κ. Πατέρα δεν ήταν η μόνη παράδοξη στους 112 διορισμούς του υπουργείου Υγείας. 

Μια άλλη χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του νέου διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Καστοριάς Γρηγόρη Χάτσιου, ο οποίος έτυχε να είναι κουμπάρος του βουλευτή της ΝΔ στον νομό Ζήση Τζηκαλάγια. Ο τελευταίος, όταν ρωτήθηκε σχετικά από το κανάλι Top Channel Κοζάνης, επιβεβαίωσε ότι ο κ. Χάτσιος είναι κουμπάρος του, αλλά επέμεινε πως «δεν υπάρχει συγγένεια εξ αίματος, το ότι είναι συμμαθητής μου και παιδικός μου φίλος, και μας συνδέει και μια κουμπαριά όπως λέτε αυτό δεν έχει καμιά σημασία». Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι ο κ. Χάτσιος ευχαρίστησε τον βουλευτή Καστοριάς με ανακοίνωση και στην επακόλουθη ερώτηση «για ποιο λόγο σας ευχαριστεί; Εσείς είπατε μια καλή κουβέντα για τον ίδιο;», ο κ. Τζηκαλάγιας δεν είχε πρόβλημα να απαντήσει: «Βεβαίως! Φυσικά και την είπα, εννοείται!». Πρόσθεσε δε ότι μίλησε για τον κ. Χάτσιο στον ίδιο τον υπουργό Υγείας! 

Από τον ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν ήδη από τη Δευτέρα να καταγγείλουν ότι η ειδική επιτροπή του υπουργείου Υγείας «δεν χρειάστηκε ούτε να ελέγξει βιογραφικά, ούτε να πάρει συνεντεύξεις, ούτε να εισηγηθεί προτάσεις γιατί τα ονόματα ήρθαν έτοιμα από το Μαξίμου και την Πειραιώς». 

Στον ΣΥΡΙΖΑ ξέχασαν βέβαια τις εποχές που ο τέως αν. υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης διόριζε αντιπρόεδρο στο νοσοκομείο Σαντορίνης έναν κολλητό του ιδιοκτήτη βουλκανιζατέρ, αλλά το θέμα είναι ότι η ΝΔ πήρε την εξουσία υποτίθεται για να μην επαναλάβει τις πρακτικές της διακυβέρνησης Τσίπρα. Μάλιστα ήταν ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, που τέτοια εποχή πριν από δύο χρόνια, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δήλωνε: «Δεν πρόκειται να ανεχτώ στις διοικήσεις των νοσοκομείων να τοποθετούνται αποτυχημένοι πολιτευτές που αναζητούν μια αργομισθία στο Δημόσιο». 

Σε κάθε περίπτωση, αυτές οι λίστες των νέων διοικητών των νοσοκομείων έχουν προκαλέσει αμηχανία εντός της Νέας Δημοκρατίας, όχι μόνο στην Πειραιώς και ενδεχομένως στο Μαξίμου, αλλά στην ευρύτερη «γαλάζια» δημόσια σφαίρα. 

Πηγή: protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου