19 Νοεμβρίου 2019

Η ανώτατη ηλικία που μπορεί να φτάσει κάποιος

Παρά την συνεχή εξέλιξη της ιατρικής, φαίνεται ότι «τερματίζουμε» στα ...125 έτη!
Τι κάνουν οι κάτοικοι στην Ικαρία και σε άλλα 4 μέρη του πλανήτη (Λόμα Λίντα, Νικόγια, Σαρδηνία και η Οκινάουα) όπου η μακροζωία είναι κανόνας;

Από το askmen:

Αυτή είναι η ανώτατη ηλικία που μπορείς να φτάσεις

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένα από τα πλέον θετικά αποτελέσματα από την αλματώδη πρόοδο των επιστημών στα τελευταία εκατό χρόνια είναι η σημαντική αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Οι αριθμοί, εξάλλου, μιλάνε: Ενδεικτικά, ενώ το προσδόκιμο ζωής στις αρχές του προπερασμένου αιώνα για την χώρα μας μόλις και μετά βίας άγγιζε τα σαράντα χρόνια, ένα παιδί που γεννιέται στις ημέρες μας είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσει με σχετική άνεση τα ογδόντα έτη, διατηρώντας παράλληλα μέχρι τα γεράματα ένα καλό επίπεδο ζωής.

Πρόκειται για την έμπρακτη απόδειξη ότι η εξέλιξη της φαρμακευτικής, της γενετικής και της ιατρικής επιστήμης τελικά «πιάνει τόπο». Έστω κι αν είναι μάλλον απίθανο να δούμε κάποια στιγμή στο μέλλον κάποιον άνθρωπο να ξεπερνά σε ηλικία τα 125 έτη, τουλάχιστον σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν λίγο καιρό στην επιστημονική επιθεώρηση "Nature".

Στο ενδιαφέρον αυτό συμπέρασμα κατέληξε μια ομάδα επιστημόνων του Κολεγίου Ιατρικής Albert Einstein, η οποία με επικεφαλής τον γενετιστή Jan Vig μελέτησε ενδελεχώς τα δημογραφικά δεδομένα για 40 χώρες από το 1900 μέχρι σήμερα, με σκοπό την καταγραφή της μέσης ανώτατης ηλικίας των κατοίκων τους.

Με βάση την ανάλυση των δεδομένων αυτών, η μέση ανώτατη ηλικία φαίνεται να έχει πιάσει «ταβάνι» από το 1995 και διαμορφώνεται προς το παρόν στα 115 έτη, γεγονός που σημαίνει ότι το ρεκόρ της Γαλλίδας Jeanne Calment που εγκατέλειψε το 1997 τον μάταιο τούτο κόσμο σε ηλικία 122 ετών είναι μάλλον απίθανο να σπάσει άμεσα.

«Αυτό που διαφοροποιείται ουσιαστικά, ωστόσο, με την πάροδο των χρόνων, είναι ο αριθμός των ανθρώπων που καταφέρνουν να πλησιάσουν την ηλικία των 115 ετών, μιας και η πρόοδος της ιατρικής μπορεί να ανεβάσει τον μέσο όρο του προσδόκιμου ζωής, όχι όμως και να βοηθήσει στην περαιτέρω αύξηση της ανώτατης ηλικίας, που μπορεί να “πιάσει” ένας άνθρωπος, η οποία φαίνεται να είναι να 125 έτη» εξηγεί ο Dr. Vig.

Θέλεις μήπως να πλησιάσεις κάπως το συγκεκριμένο όριο; Αν ναι, κόψε το τσιγάρο, ξεκίνα να προσέχεις τη διατροφή σου και κάνε την άσκηση αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς σου. Αν, μάλιστα, μετακομίσεις σε κάποιο από τα μέρη που αναφέρονται στη συνέχεια, τόσο το καλύτερο... 


Ικαρία

Tα 5 μέρη στον κόσμο όπου η μακροζωία είναι κανόνας

Η δική μας Ικαρία, η Λόμα Λίντα στην Καλιφόρνια, η Νικόγια στην Κόστα Ρίκα, η Σαρδηνία στην Ιταλία και η Οκινάουα στην Ιαπωνία είναι οι περιοχές όπου το προσδόκιμο ζωής είναι πολύ παραπάνω από τον συνηθισμένο μέσο όρο. 

Λέγονται Μπλε Ζώνες και οι κάτοικοί τους αποδεδειγμένα γνωρίζουν τα μυστικά της μακροζωίας, αφού ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό τους ζουν άνετα μέχρι τα 100, όταν εμείς οι υπόλοιποι παλεύουμε με κάθε τρόπο να παραμείνουμε ζωντανοί μέχρι τα 80. Παρεμπιπτόντως, οι δύο είναι παραθαλάσσια μέρη και οι υπόλοιπες νησιά. Το ιώδιο φαίνεται να κάνει καλό τελικά. 

Δεν είναι μόνο η θαλασσινή αύρα που συμβάλλει στη μακροβιότητα. Ο συγγραφέας και συνεργάτης του περιοδικού National Geographic, Dan Buettner, ο οποίος πέρασε αρκετά χρόνια μελετώντας τις συνήθειες των ανθρώπων που ζουν στις Μπλε Ζώνες έχει καταλήξει στο εξής: Το πέρα από το προσδόκιμο ζωής εξαρτάται μόνο κατά 20% από τα γονίδια, όλο το υπόλοιπο καθορίζεται από τον τρόπο ζωής και το περιβάλλον. Ας δώσουμε λοιπόν προσοχή στις συνήθειες των «Μπλε ανθρώπων», όπως τις κατέγραψε o Buettner:

Κάνουν γυμναστική χωρίς γυμναστήριο. Στην Οκινάουα οι υπερήλικες ασκούνται φροντίζοντας τους κήπους τους. Στην Ικαρία οι μεγάλοι περίπατοι αποτελούν βασική καθημερινή συνήθεια. Η ήπια, τακτική σωματική δραστηριότητα, αυτή που σε σηκώνει από τον καναπέ αλλά δεν απαιτεί συνδρομή σε γυμναστήριο και δε σου «βγάζει» τη γλώσσα, προσθέτει χρόνια ζωής.

Περνάνε καλά μέχρι το τέλος. Στις Μπλε Ζώνες η ζωή συνεχίζεται με πολύ κέφι και μετά τα 60 και τα 70. Γιατί ενώ εμείς θεωρούμε πως όταν κάποιος βγαίνει στη σύνταξη αρχίζει ν' αργοπεθαίνει από βαρεμάρα, εκείνοι βλέπουν προοπτικές και κίνητρα για καλοπέραση. Γι' αυτό και στη Νικόγια της Κόστα Ρίκα οι ηλικιωμένοι, που έχουν πιάσει το νόημα, κάνουν κανονικό life coaching ώστε να παραμένουν αισιόδοξοι μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Προσέχουν τη διατροφή τους. Στην Οκινάουα οι άνθρωποι πριν το γεύμα τους αντί για προσευχές συνηθίζουν να λένε “hara hachi bu”, το οποίο σημαίνει «φάε μέχρι να χορτάσεις στο 80%». Πολλοί ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή ή εναλλακτικά περιορίζουν το κρέας. Στις Μπλε Ζώνες, κυρίως, τρώνε φασόλια και πράσινα λαχανικά. Δεν είναι καθόλου τυχαίο άλλωστε ότι στην Ικαρία ευδοκιμούν περισσότερες από 75 ποικιλίες πράσινων λαχανικών. 

Πίνουν! Μπορεί το κρέας να είναι υπό περιορισμό, αλλά αυτό δε συμβαίνει με το ποτό και ειδικά με το κόκκινο κρασί. Το «happy hour» τιμάται δεόντως στις Μπλε Ζώνες, υπό την προϋπόθεση βέβαια να πίνεις ευχάριστα, με μέτρο, παρέα με φίλους κι όχι σαν αλκοολικός. 

Αγαπάνε τους ανθρώπους. Αν έχεις καλούς φίλους, αγαπημένη οικογένεια και ρομαντικό/ή σύντροφο, μπορείς να ζήσεις μέχρι και 14 χρόνια παραπάνω.

Ξέρουν να διαχειρίζονται το άγχος τους. «Το στρες προκαλεί μεταξύ άλλων χρόνιες φλεγμονές, οι οποίες συνδέονται με κάθε σοβαρή ασθένεια που σχετίζεται με το γήρας» αναφέρει ο Buettner. Όχι, δεν είναι ότι στις Μπλε Ζώνες ο κόσμος δεν αγχώνεται, απλά ο ισορροπημένος τρόπος ζωής συμβάλλει στο να περιορίζεται ό,τι δεν είναι εποικοδομητικό.


Πηγή: askmen, από δυο δημοσιεύματα και συγκεκριμένα από:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου