11 Νοεμβρίου 2019

H αστυνομική επιχείρηση στη «γιάφκα» της ΑΣΟΕΕ

Ολοκληρώθηκε χθες η αστυνομική επιχείρηση που εξελίχθηκε από νωρίς το πρωί της Κυριακής σε τρεις εσωτερικούς χώρους του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που τελούσαν υπό κατάληψη και χρησιμοποιούνταν ως «ορμητήρια για επεισόδια και επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών δυνάμεων» αλλά και γίνονταν «προπαρασκευαστικές ενέργειες καθώς και αποθήκευση ή παρασκευή αντικειμένων και μηχανισμών» για τις επιθέσεις αυτές,
όπως μας πληροφορεί σχετική ανακοίνωση.

«Κατά τη διάρκεια της έρευνας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, κοντάρια, κράνη, γάντια, κουκούλες full face και ρούχα-υλικά αμφίεσης για κάλυψη χαρακτηριστικών καθώς και πυροσβεστήρες, διαρρηκτικά εργαλεία, φυλλάδια αναρχικού περιεχομένου και κομμάτια από μάρμαρα και πέτρες που χρησιμοποιούνται σε επιθέσεις» σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας. 


Μετά την επιχείρηση «οι χώροι σφραγίστηκαν και αποδόθηκαν στις Αρχές του Οικονομικού Πανεπιστήμιου».

Η επιχείρηση της αστυνομίας ήρθε δύο ημέρες μετά την προειδοποίηση, εκ μέρους της Συγκλήτου του Ιδρύματος, ότι «στις εγκαταστάσεις αυτού καταγράφονται περιστατικά ικανά να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των φοιτητών και του προσωπικού». «Στα επεισόδια αυτά πρωταγωνιστούν άγνωστοι που εισέρχονται και εξέρχονται ανεξέλεγκτα στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, είτε για να χρησιμοποιήσουν τους χώρους του Ιδρύματος ως ορμητήριο για συγκρούσεις με αστυνομικές δυνάμεις, είτε για να βεβηλώσουν το κτήριο, επιχειρώντας να τρομοκρατήσουν τα μέλη της κοινότητας», αναφερόταν, μεταξύ άλλων, στη σχετική ανακοίνωση της Συγκλήτου.



Είχε προηγηθεί, μια εβδομάδα νωρίτερα, η εκκένωση από την αστυνομία του διατηρητέου κτηρίου επί των οδών Δεριγνύ και Μαυροματαίων, δίπλα στην πρώην ΑΣΟΕΕ, που τελούσε υπό κατάληψη. Η κατάληψη εκείνη του κτηρίου, που ανήκει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, είχε ονομαστεί «Βανκούβερ Απαρτμάν» από άτομα του αντεξουσιαστικού χώρου και είχε ξεκινήσει το 2006. Από το φθινόπωρο του 2014 λειτουργούσε και επίσημα ως ανοιχτό κοινωνικό κέντρο για τις ανάγκες του αναρχικού – αντιεξουσιαστικού κινήματος. 


Η Σύγκλητος, μετά τη «γιάφκα» που εντόπισε η αστυνομία, 
«αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας του Πανεπιστημίου» από σήμερα Δευτέρα έως και την επόμενη Κυριακή 17 Νοεμβρίου, ενώ «παραμένει σε διαρκή συνεδρίαση»

Επεισόδια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο την Δευτέρα 

Όμως, σήμερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, κατά τις 12:30 το μεσημέρι, 100 περίπου άτομα προσέγγισαν το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και αφού έσπασαν με κόφτη το λουκέτο της εξωτερικής εισόδου, επιχείρησαν να εισέλθουν στον προαύλιο χώρο, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις που επενέβησαν για να αποτρέψουν την είσοδο δέχτηκαν επίθεση από τα άτομα, πολλά από τα οποία χρησιμοποίησαν καδρόνια κ.α. αντικείμενα.


Όπως συνεχίζει η ίδια ανακοίνωση, οι αστυνομικές πηγές, για να αποκλιμακώσουν τις επιθέσεις, αναγκάστηκαν να κάνουν χρήση δακρυγόνων, αλλά στο προαύλιο του Οικονομικού Πανεπιστημίου κατάφεραν να εισέλθουν 70 περίπου άτομα, τα οποία παρέμειναν μέχρι την 14:45 ώρα, οπότε και αποχώρησαν.

Από τις επιθέσεις κατά των αστυνομικών δυνάμεων τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί, ενώ κατά τη διάρκεια του περιστατικού προσήχθησαν τρία άτομα. Επίσης, σε νοσοκομείο διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, μία νεαρή γυναίκα με αναπνευστικό πρόβλημα λόγω των δακρυγόνων, που έκανε χρήση η αστυνομία. 

Τα επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ πυροδοτούν πολιτική αντιπαράθεση


Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωνε: «Ο κ. Μητσοτάκης, αφού δεν καταφέρνει να μαζέψει ούτε τους βουλευτές του για το μπάχαλο που έχει δημιουργήσει στο προσφυγικό, βάζει μπροστά μαζί με τον κ. Χρυσοχοΐδη το δόγμα "νόμος και τάξη" για να συγκρατήσουν το ακροδεξιό ακροατήριό τους. Η εισβολή των ΜΑΤ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και οι απρόκλητες επιθέσεις με ξύλο και χημικά σε φοιτήτριες, φοιτητές και δημοσιογράφους αποτελούν επικοινωνιακό αντιπερισπασμό της κυβέρνησης, μήπως και ξεχαστεί το φιάσκο στη διαχείριση του προσφυγικού. Οι εικόνες ντροπής στην ΑΣΟΕΕ, η κατασυκοφάντηση του φοιτητικού κινήματος και του ασύλου παραπέμπουν σε σκοτεινές εποχές, που η νεολαία ήταν ο εσωτερικός εχθρός και νόμος ήταν το δίκαιο του χωροφύλακα». Η ανακοίνωση καταλήγει ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, που το μόνο που πετυχαίνει με την ανευθυνότητά της είναι να πυροδοτεί επικίνδυνες καταστάσεις».



Κυβερνητικές πηγές απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, που εγκαλούσε για αυταρχικό κατήφορο την κυβέρνηση, σχολίαζαν: «Ο ΣΥΡΙΖΑ του 3% επέστρεψε δυναμικά αφήνοντας τα σοσιαλδημοκρατικά κοστούμια στα αζήτητα. Αναμένουμε ανάρτηση στο Facebook από τον κ. Τσίπρα, με την οποία θα μας εξηγεί γιατί η γιάφκα, τα ρόπαλα και τα κράνη, προάγουν την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών. Προς το παρόν πάντως προτιμά τη σιωπή. Ίσως καλύπτεται από το παραλήρημα του κ.Ραγκούση».

Είχε προηγηθεί τοποθέτηση του κ. Πέτσα στη οποία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωνε: «Η κυβέρνηση και οι πολίτες θέλουν ανοιχτά πανεπιστήμια και ανοιχτά μυαλά. Οι μόνοι που θέλουν κλειστά πανεπιστήμια και σκουριασμένα μυαλά είναι οι γνωστοί "μπαχαλάκηδες" που τα μετέτρεψαν σε άσυλα ανομίας». 


Πηγές: kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, aueb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου