30 Νοεμβρίου 2019

Γιούνκερ: «Οι Έλληνες, πραγματικοί ήρωες της κρίσης»

Αποχωρώντας ο πρόεδρος της Κομισιόν ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξαίρει τους Έλληνες στην αντιμετώπιση της κρίσης το 2015. Από τη Deutsche Welle:

Αλλαγή σκυτάλης στις Βρυξέλλες. Λίγο πριν αναλάβει καθήκοντα η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή με πρόεδρο την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο απερχόμενος πρόεδρος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αποχαιρετά τους Ευρωπαίους μέσα από το ενημερωτικό δελτίο "Playbook" του περιοδικού ευρωπαϊκής πολιτικής "Politico". 

Η εφημερίδα Bild σταχυολογεί μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές απαντήσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μια από τις οποίες αφορά την Ελλάδα και το απόγειο της οικονομικής κρίσης του 2015. Γράφει λοιπόν ο απερχόμενος πρόεδρος για τη μεγαλύτερη κρίση της θητείας του: «Περάσαμε επτά μήνες, 16 Eurogroup και τέσσερις Συνόδους Κορυφής της ΕΕ αγωνιζόμενοι για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Ήταν περίοδος προκλήσεων για όλους, πολύ περισσότερο όμως για τους θαρραλέους ανθρώπους στην Ελλάδα. Και το λέω αυτό επειδή ήμουν ένας από τους “Eνήλικες Στην Αίθουσα” (σσ. εννοεί την τελευταία ταινία του Κώστα Γαβρά) σε περισσότερες από 500 συναντήσεις στο Συμβούλιο. Για αυτούς τους μήνες θα έπρεπε να γραφτεί ένα ξεχωριστό βιβλίο με πρωταγωνιστές τους Έλληνες που ήταν οι πραγματικοί ήρωες της ιστορίας».

H Frankfurter Allgemeine Zeitung κάνει το δικό της απολογισμό της θητείας Γιούνκερ: «Το καλύτερο αποχαιρετιστήριο δώρο για τον απερχόμενο πρόεδρο είναι τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύθηκαν χθες, Παρασκευή. Το 76% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το ευρώ είναι καλό για την ευρωζώνη και το 65% πιστεύει ότι το ενιαίο νόμισμα είναι καλό για τη χώρα τους. Πρόκειται για τα μεγαλύτερα ποσοστά από την εισαγωγή του ευρώ το 2002. Η γεμάτη κρίσεις θητεία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ξεκίνησε με την άρνηση της τότε νεοεκλεγείσας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει τους όρους λιτότητας που έθεταν οι δανειστές. Παρά τρίχα η Ελλάδα να βρίσκονταν εκτός ευρώ. Ο Γιούνκερ έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να το αποτρέψει. Και τα κατάφερε. Ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία του».

Πηγή: Deutsche Welle 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου