13 Νοεμβρίου 2019

Guardian: Ελλάδα, η πύλη της Κίνας στην Ευρώπη

Εκτενές δημοσίευμα για την επίσκεψη ορόσημο του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην Ελλάδα δημοσίευσε χθες η «Guardian», επισημαίνοντας μεν την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, πλην όμως σημειώνοντας και την ανησυχία της Ευρώπης και των ΗΠΑ για την ατζέντα του Πεκίνου. 
Ανάλογο δημοσίευμα και στην γερμανική Süddeutsche Zeitung που όμως επισημαίνει:  Η Κίνα, «υστερόβουλος βοηθός». 

Guardian: Η πύλη της Κίνας στην Ευρώπη 
από τη naftemporiki.gr

«Η Αθήνα έστρωσε το κόκκινο χαλί για τον Κινέζο πρόεδρο, καθώς η κυβέρνηση επιχείρησε να κεφαλαιοποιήσει τον αναδυόμενο ρόλο της Ελλάδας ως “πύλη” της Κίνας στην Ευρώπη», σχολιάζει η Χελένα Σμιθ της «Guardian» από την ελληνική πρωτεύουσα και προσθέτει ότι οι δύο πλευρές υπέγραψαν 16 εμπορικές συμφωνίες σε διαφορετικούς τομείς, όπως ο τραπεζικός τομέας, ο τουρισμός και η ενέργεια. 


Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται επίσης στην πρόσφατη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σαγκάη, για να επισημάνει ευθύς αμέσως ότι τέτοιου είδους συνομιλίες, και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, σηματοδοτούν τη σημασία που δίνει τώρα το Πεκίνο στην Ελλάδα, καθώς ο Σι προχωρά με την εξωτερική πολιτική του στη σύνδεση της χώρας του με τον κόσμο μέσω της πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη- Ένας Δρόμος».

Οι φόβοι της επιρροής της Κίνας έχουν αυξηθεί από τότε που η Cosco, η κρατική ναυτιλιακή εταιρεία, ανέλαβε τη διαχείριση για 35 χρόνια στις αποβάθρες φορτίου στον Πειραιά. Το στρατηγικό λιμάνι έγινε έμβλημα της επένδυσης της χώρας στην Ελλάδα. Μια δεκαετία αργότερα υπολογίζεται ότι το 10% των κινεζικών εξαγωγών στην Ευρώπη θα μετακινούνται μέσω του Πειραιά, καθιστώντας το άμεσο ανταγωνιστή σε λιμένες της Βόρειας Ευρώπης, όπως το Αμβούργο και το Ρότερνταμ.


Καθώς, η οικονομία της Ελλάδας ανακάμπτει αργά από την οικονομική κρίση, η Αθήνα είναι πρόθυμη να αξιοποιήσει τη μαζική αγορά της Κίνας με εξαγωγές όπως ελαιολάδου και κρασιού. Η κυβέρνηση, η οποία ανέλαβε την εξουσία μόλις πριν από τέσσερις μήνες, επιθυμεί επίσης να προσελκύσει περαιτέρω ξένες επενδύσεις που θεωρούνται ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία ανάπτυξης και απασχόλησης σε ένα κράτος- μέλος της Ε.Ε. όπου η ανεργία παραμένει εξαιρετικά υψηλή στο 17,3%.

Η επίσκεψη απαιτούσε επίσης από τον Έλληνα πρωθυπουργό να χειριστεί και διπλωματικά ζητήματα, αναφέρει η «Guardian». Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο προειδοποίησε τον σύμμαχο του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του τον Οκτώβριο, να μη δεχτεί κινεζικές συμφωνίες που φαίνονται «πολύ καλές για να είναι αληθινές».

Η ελληνική αλληλεπίδραση με το Πεκίνο έχει προκαλέσει υποψίες στις δυτικές πρωτεύουσες. «Γεωπολιτικά, οι δυτικοί εταίροι ανησυχούν ότι το φλερτ της Ελλάδας με την Κίνα μπορεί να αποδυναμώσει τη νοτιοανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.», υποστηρίζει ο Πλάμεν Τόντσεφ, επικεφαλής της μονάδας της Ασίας στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων στην Αθήνα. «Ο Μητσοτάκης θα δυσκολευτεί να πείσει ότι η Ελλάδα δεν είναι Δούρειος Ίππος. Θα πρέπει να κάνει διπλή προσπάθεια να πείσει ότι οι επιχειρηματικές συμφωνίες με την Κίνα δεν θα υπονομεύσουν την αφοσίωση της Αθήνας στη Δύση». 



SZ: Η Κίνα, «υστερόβουλος βοηθός»
από τη Deutsche Welle

Τα πεπραγμένα 
του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην Ελλάδα, που υπαγορεύονται από τα συμφέροντα της χώρας του, όπως αφήνουν αρθρογράφοι να διαφανεί, αποτυπώνονται στον γερμανικό τύπο. Εκείνο που υπογραμμίζεται είναι η ευγνωμοσύνη των Ελλήνων προς τους Κινέζους για τη βοήθειά τους, που στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, «όταν οι άλλοι απουσίαζαν, εσείς ερχόσασταν», όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, τον οποίο το σχετικό δημοσίευμα στη Süddeutsche Zeitung αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η αρθρογράφος της εφημερίδας 
Süddeutsche Zeitung χαρακτηρίζει την Κίνα ως «υστερόβουλο βοηθό». Το κλίμα της επίσκεψης περιγράφει ως εξής: «Κόκκινο χαλί, στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη, επαινετικές ομιλίες στα ίχνη του αρχαίου πολιτισμού, ο ισχυρότερος άνδρας της Κίνας Σιν Τζινπίνγκ αφιέρωσε 3 ημέρες για την επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα. Η χώρα είναι και η μοναδική στην Ευρώπη, την οποία επισκέφθηκε αυτήν τη φορά ο κινέζος πρόεδρος, καθοδόν προς τη Βραζιλία, για τη συνάντηση κορυφής των Brics, στην οποία συμμετέχουν εκτός από την Κίνα οι Ινδίες και η Ρωσία». 

Η εφημερίδα κάνει έναν σύντομο απολογισμό των δυσκολιών που μεσολάβησαν για να γίνει σήμερα ο Πειραιάς «το πρώτο λιμάνι μεγάλου βάθους που μπορεί να εξυπηρετήσει κολοσσιαία πλοία από την Κίνα στην ανατολική Μεσόγειο και κόμβος στο λεγόμενο θαλάσσιο Δρόμο του Μεταξιού, αποτελούμενο από θαλάσσιες και σιδηροδρομικές συνδέσεις από την Ασία προς την Ευρώπη».

Και σημειώνει: «Οι δανειστές της Ελλάδας, μαζί και η Γερμανία, στα χρόνια της κρίσης έθεταν τις ιδιωτικοποιήσεις ως όρο για τα πακέτα διάσωσης. Τώρα η Κίνα επιδιώκει, με νέες επενδύσεις 600 εκ. ευρώ, να κάνει τον Πειραιά να ξεπεράσει το Αμβούργο και το Μπρεμερχάφεν και να τον αναδείξει στον τρίτο σε μέγεθος κόμβο διακίνησης κοντέινερ μετά το Ρότερνταμ και την Αμβέρσα».

Φωτογραφίες: O Σι Τζινπίνγκ στο Προεδρικό Μέγαρο στην Αθήνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου