14 Νοεμβρίου 2019

Πόλεις στην κορυφή της καινοτομίας

Η Νέα Υόρκη στην κορυφή. Ποια είναι η θέση της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης

Μία πόλη των ΗΠΑ αποτελεί πλέον την παγκόσμια πρωταθλήτρια της καινοτομίας, σύμφωνα με την ετήσια κατάταξη του Δείκτη των Καινοτόμων Πόλεων που δημοσιεύει το 2thinknow. Πρόκειται για τη Νέα Υόρκη που αναρριχήθηκε εφέτος στην κορυφή της κατάταξης, αφήνοντας στη δεύτερη θέση το Τόκιο, το οποίο ήταν ο περσινός νικητής. 

Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν το Λονδίνο, το Λος Άντζελες και η Σιγκαπούρη, ενώ ακολουθεί στην έκτη θέση το Παρίσι. Στη δεκάδα εμφανίζονται ακόμη τρεις αμερικανικές πόλεις, το Σικάγο, η Βοστώνη και το Σαν Φρανσίσκο, καθώς και το Τορόντο του Καναδά.

Σημαντική υποχώρηση κατά έξι θέσεις στη σχετική κατάταξη σημείωσε το Σαν Φρανσίσκο όπου εδρεύουν οι τεχνολογικοί κολοσσοί της Σίλικον Βάλεϊ όπως η Apple, το Facebook και η Google, καταλαμβάνοντας την ένατη θέση, λόγω κυρίως των «τεχνολογικών διενέξεων, του θέματος των αστέγων και ζητημάτων παραβίασης της ιδιωτικότητας», επισημαίνουν οι συντάκτες της κατάταξης.

Το Λονδίνο, το Παρίσι και το Βερολίνο είναι οι τρεις μοναδικές ευρωπαϊκές πόλεις που βρίσκονται στην πρώτη 20αδα, λιγότερες σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Πόλεις της Κίνας κατέγραψαν κέρδη, μεταξύ αυτών το Πεκίνο και η Σανγκάη, σε μια ένδειξη της ανοδικής παγκόσμιας ισχύος τους.

Η Ελλάδα εκπροσωπείται στην κατάταξη από την Αθήνα, η οποία είναι 78η στην κατάταξη καταγράφοντας πτώση 16 θέσεων, και από τη Θεσσαλονίκη που βρίσκεται στην 261η θέση, υποχωρώντας και αυτή στην κατάταξη.

Ουραγός στην κατάταξη των 500 πόλεων είναι το Χαρτούμ στο Σουδάν, ενώ στην τελευταία τριάδα συναντώνται δυο ακόμη αφρικανικές πόλεις, η Κινσάσα του Κονγκό και το Πορτ Χαρκούρ της Νιγηρίας.

Προκειμένου να διαμορφωθεί η κατάταξη, εξετάζονται πάνω από 100 δείκτες που περιλαμβάνουν – μεταξύ άλλων - τις μεταφορές, τις υποδομές, την πράσινη αρχιτεκτονική, τις τιμές των ακινήτων, τους χώρους γραφείων νεοφυών επιχειρήσεων και τους χρήστες του Διαδικτύου.

Πηγές: naftemporiki.gr , athina984.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου