4 Ιουλίου 2020

Βανδάλισαν ως «ρατσιστικό» το άγαλμα της «Μικρής Γοργόνας» στη Δανία

Όταν η Δανία ξύπνησε χθες είδε τις λέξεις «ρατσιστικό ψάρι» γραμμένες στη βάση της «Μικρής Γοργόνας» που βρίσκεται εδώ και 107 χρόνια στον βράχο απέναντι από το λιμάνι της Κοπεγχάγης. Η αστυνομία αντιμετωπίζει το περιστατικό ως βανδαλισμό και ξεκίνησε έρευνα.


Το μπρούτζινο άγαλμα τιμά το ομώνυμο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν. Προσελκύει ένα εκατομμύριο επισκέπτες κάθε χρόνο και έχει πέσει επανειλημμένως θύμα βανδαλισμού, μεταξύ άλλων από διαδηλωτές κατά της φαλαινοθηρίας και ακτιβιστές για τη δημοκρατία. Εχει αποκεφαλισθεί δύο φορές.

Στα μέσα Ιουνίου του 2017 η «Μικρή Γοργόνα» βάφτηκε με λευκή και γαλάζια μπογιά. Δύο εβδομάδες νωρίτερα ακτιβιστές το έβαψαν κόκκινο ζητώντας να σταματήσει η φαλαινοθηρία.

Εδώ και εβδομάδες, διαδηλωτές του κινήματος Black Lives Matter επιτίθενται κατά αγαλμάτων που παριστούν ιστορικά πρόσωπα που θεωρείται ότι έπαιξαν κάποιον ρόλο στο αποικιακό παρελθόν. 

«Δυσκολεύομαι να καταλάβω ποιο είναι το ρατσιστικό στοιχείο στο παραμύθι της Μικρής Γοργόνας», δήλωσε η Ανε Γκρουμ-Σβένσεν του Κέντρου Αντερσεν στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας.

Πηγές: kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου