7 Μαρτίου 2022

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 7.3.2022

(upd) 
Ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας για τον τερματισμό των πολεμικών συγκρούσεων άρχισαν στις 16:00 τοπική ώρα στη Λευκορωσία και ώρα Ελλάδας. Την προηγούμενη εβδομάδα οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων, ώστε να επιτραπεί στους αμάχους, η έξοδος τους από εμπόλεμες ζώνες. Ωστόσο, κανένας ανθρωπιστικός διάδρομος δεν έχει λειτουργήσει μέχρι τώρα, με τις πλευρές να κατηγορούν η μία την άλλη, σχετικά με παραβιάσεις τοπικών καταπαύσεων του πυρός.

Oι απαιτήσεις της Μόσχας προς το Κίεβο για άμεση διακοπή της «στρατιωτικής της δράσης». Η Ρωσία απαιτεί από την Ουκρανία να σταματήσει τη στρατιωτική δράση, να αλλάξει το Σύνταγμά της για να κατοχυρώσει ουδετερότητα, να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος και να αναγνωρίσει τις "αυτονομιστικές δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ" ως ανεξάρτητα εδάφη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Ο Πεσκόφ είπε στο Reuters ότι η Μόσχα έχει δηλώσει στο Κίεβο πως είναι έτοιμη να σταματήσει τη στρατιωτική της δράση «αμέσως» αν το Κίεβο εκπληρώσει τους όρους αυτούς.

Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ουκρανίας και Ρωσίας στην Αττάλεια την Πέμπτη. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα έχουν διαβουλεύσεις στην Αττάλεια της Τουρκίας την Πέμπτη, ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Η συνάντηση θα είναι σε τριμερή μορφή. Θα συμμετάσχω και εγώ», είπε ο κ. Τσαβούσογλου. Αυτή θα είναι η πρώτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Ρωσίας από την έναρξη της εισβολής.

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Σε 8.369ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία κατεγράφησαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 52, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 26.246 θάνατοι. Διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται 370 ασθενείς. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.516.841.

Νωρίτερα γράφαμε: 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο ρωσικός στρατός συνεχίζει σήμερα την ολομέτωπη επίθεσή του στην Ουκρανία, βομβαρδίζοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Χαρκίβ (Χάρκοβο), και σφίγγοντας τον κλοιό στην πρωτεύουσα, το Κίεβο, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται να διεξαχθεί ο τρίτος γύρος ρωσοουκρανικών διαπραγματεύσεων, χωρίς πολλές ελπίδες πως θα φέρει καρπούς, με δεδομένο ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θέτει ως αναγκαία προϋπόθεση το Κίεβο να αποδεχθεί όλες τις ρωσικές αξιώσεις, ιδίως αυτές για την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας και την ανακήρυξη της ουδετερότητας της χώρας.

Η Ουκρανία δήλωσε ότι η ρωσική πρόταση για ανθρωπιστικούς διαδρόμους είναι «εντελώς ανήθικη», αφού η Μόσχα πρότεινε ότι θα επιτρέψει στους πολίτες να εγκαταλείψουν τις ουκρανικές πόλεις, υπό την προϋπόθεση ότι θα φύγουν στη Λευκορωσία ή τη Ρωσία.

Η «επιχείρηση» στην Ουκρανία θα σταματήσει μόνο αν οι Ουκρανοί σταματήσουν να πολεμούν και μόνο αν οι απαιτήσεις της Μόσχας ικανοποιηθούν, δήλωσε ο Πούτιν, ο οποίος χθες είχε τηλεφωνικές επαφές με Μακρόν και Ερντογάν. Πρόσθεσε ότι η Μόσχα «θα επιτύχει τους στόχους της είτε με διαπραγμάτευση είτε με πόλεμο».

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα έχει την Κυριακή, 13 Μαρτίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος θα γευματίσουν στην οικία του Τούρκου προέδρου.

Πρόσφυγες στην Ελλάδα: Το τελευταίο 24ωρο (6/3/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 869 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 285 ανήλικοι, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, επικαλούμενο στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Συνολικά από την έναρξη του πολέμου στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 4.649 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 1.431 ανήλικοι.

Οι απαράδεκτες δηλώσεις της Μ. Ζαχάροβα περί αντιρωσικής εκστρατείας στην Ελλάδα. Για άνευ προηγουμένου αντιρωσική εκστρατεία στην Ελλάδα κάνει λόγο η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «ανώτατοι αξιωματούχοι της Αθήνας επιτρέπουν στον εαυτό τους να διατυπώνουν χονδροειδείς κατηγορίες κατά της Ρωσίας και της ηγεσίας της». «Η Ελλάδα συναποφασίζει και δεσμεύεται από τις αποφάσεις που λαμβάνονται στους Διεθνείς Οργανισμούς στους οποίους μετέχει», απαντά ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.

WSJ: Η Ρωσία στρατολογεί το τελευταίο διάστημα σύρους μισθοφόρους, με εμπειρία στην αντιμετώπιση αντάρτικου πόλης, για να πολεμήσουν στις τάξεις της στην Ουκρανία, ανέφερε χθες Κυριακή η Wall Street Journal επικαλούμενη Aμερικανούς αξιωματούχους.

Πετρέλαιο και φυσικό αέριο: Η τιμή του βαρελιού του πετρελαίου Brent Βόρειας Θάλασσας – μιας από τις ποικιλίες αναφοράς στις διεθνείς αγορές αργού – πλησίασε σήμερα τα 140 δολάρια, με άλλα λόγια το ιστορικό της υψηλό, που ήταν τα 147,5 δολάρια όπου είχε φθάσει τον Ιούλιο του 2008. Νέο ιστορικό ρεκόρ κατέγραψαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς οι τιμές ξεπέρασαν σήμερα ακόμη και το όριο των 2.600 δολαρίων ανά 1000 κυβικά μέτρα στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Πάνω από τα 2.000 δολάρια ανά ουγκιά κινούνται οι τιμές του χρυσού, καθώς οι επενδυτές αναζητούν ασφαλή καταφύγια.

Άστατος θα είναι σήμερα, Καθαρά Δευτέρα, ο καιρός στη χώρα, με παροδικά αυξημένες νεφώσεις και τοπικές βροχές, αλλά και με διαστήματα ηλιοφάνειας κυρίως στα κεντρικά και τα νότια. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, από το απόγευμα στα βόρεια οι βροχές θα ενταθούν και το βράδυ θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες κυρίως στη Χαλκιδική. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά και τα βόρεια ημιορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ, στην υπόλοιπη χώρα από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια τους 11 βαθμούς, στα νότια τους 15 με 16 και στην υπόλοιπη χώρα τους 12 με 14 βαθμούς Κελσίου.
Δείτε και αυτά: Η Καθαρά Δευτέρα και τα έθιμά της
Χαρταετός, μια σύντομη ιστορία του

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr, naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου