31 Μαρτίου 2015

Η κυβέρνηση «επιστρέφει» δωρεά 3 εκατ. ευρώ για Κεραμικό και Βραυρώνα

Oι αρχαιολογικοί χώροι του Κεραμεικού και της Βραυρώνας ήταν οι πρώτοι που επιλέχθηκαν για το πιλοτικό σχέδιο σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Η σκέψη ήταν μια πειραματική σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με στόχο την αναβάθμιση κάποιων αρχαιολογικών χώρων.
Και προς αυτήν την κατεύθυνση, σύμφωνα με την "Καθημερινή", η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού είχε συγκροτήσει μία επιτροπή επιφορτισμένη με «την επεξεργασία προτάσεων προς την πολιτική ηγεσία για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αρχαιολογικών χώρων, τις δράσεις προβολής τους και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών».

Στο πιλοτικό σχέδιο, το οποίο περιελάμβανε τους αρχαιολογικούς χώρους του Κεραμεικού και της Βραυρώνας, ενεργή συμμετοχή είχε το Κοινωφελές Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, καθώς αναλάμβανε να χρηματοδοτήσει με τρία εκατομμύρια ευρώ μελέτες, έργα, αλλά και την πιλοτική τους εφαρμογή για τρία χρόνια.

Κεραμεικός και Βραυρώνα

Πριν από λίγες ημέρες, με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, η συγκεκριμένη επιτροπή του υπουργείου επαύθη. Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, δήλωσε στην "Καθημερινή": «Οταν συνεστήθη η επιτροπή, είχε ένα σκοπό: να κάνει μία μελέτη και να παραδώσει ένα πόρισμα. Η επιτροπή εξεπλήρωσε τον προορισμό της, ολοκλήρωσε τη μελέτη, παρέδωσε ένα πολυσέλιδο πόρισμα και αυτοδικαίως λύεται. Η έκθεση θα μελετηθεί από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και την πολιτική ηγεσία».

Η ανακοίνωση του πιλοτικού σχεδίου τον Δεκέμβριο του 2014 είχε, πάντως, πυροδοτήσει συζητήσεις, με κεντρικό προβληματισμό το αν πρέπει να ενθαρρύνεται η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και μη κυβερνητικούς φορείς όταν, βάσει του Συντάγματος, αρμόδιο γα τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι αποκλειστικά το υπουργείο Πολιτισμού.

Την αντίθεσή του στην ανάμειξη της επιτροπής, αλλά και μιας ΜΚΟ –βασικός όρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τη διοχέτευση πόρων σε δημόσιο φορέα– είχε εκφράσει και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς ήταν ότι ναι μεν η διαχείριση των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων πρέπει να γίνεται από την πολιτεία, αλλά τέτοιου είδους συμπράξεις θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν την επάρκεια πόρων για την πολιτιστική κληρονομιά, όταν τα χρηματοδοτικά πακέτα της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν θα είναι αρκετά για τη δημιουργία υποδομών.

Η "Καθημερινή" αναφέρει ότι σε ερώτηση προς τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη ποια είναι η θέση του υπουργείου, 
 η απάντησή του ήταν: «Δεν είναι θέμα πολιτικής θέσης». «Είναι το άρθρο 24 του Συντάγματος, το οποίο ορίζει ότι η πολιτιστική κληρονομιά είναι απαραβίαστο δημόσιο αγαθό». 

Πηγή: www.kathimerini.gr
Η κυβέρνηση «πέταξε» χορηγία 3 εκατ. ευρώ από το Ιδρυμα Νιάρχου

1 σχόλιο:

  1. Δηλαδή και πάλι λεφτά υπάρχουν στους φορολογούμενους πολίτες! πάλι αυτοί θα πληρώσουν το μάρμαρο!!! τι τους νοιάζει τους πολιτικούς; από την τσέπη τους θα τα βάλουν; Εντυπώσεις θέλουν να πουλάνε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή