22 Μαρτίου 2015

Η παλίρροια του αιώνα στο Μον Σεν Μισέλ

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες στις ακτές της Νορμανδίας, στη Γαλλία, για να παρακολουθήσουν το θεαματικό φαινόμενο της «παλίρροιας του αιώνα», που συμβαίνει κάθε 18 χρόνια.

Για λίγα λεπτά το Μον Σεν Μισέλ, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO ήταν περικυκλωμένο από την θάλασσα λόγω της «μεγάλης παλίρροιας» την οποία ενέτεινε η σούπερ σελήνη, ένα αστονομικό φαινόμενο που συνδέεται με την ευθυγράμμιση της Σελήνης, της Γης και του Ήλιου και συνέπεσε με την ηλιακή έκλειψη της Παρασκευής.

Το Μον Σεν Μισέλ, που βρίσκεται ένα χιλιόμετρο μακριά από τις ακτές της Νορμανδίας και φιλοξενεί το διάσημο Αββαείο των Νορμανδών Βενεδικτίνων, ξανάγινε νησί δύο φορές χθες, μια κατά την πρωινή και μια κατά τη βραδυνή πλημμυρίδα. 

Στο αποκορύφωμα της πλημμυρίδας η στάθμη της θάλασσας στη Γαλλία ανέρχεται κατά 14 μέτρα. Κατά την άμπωτη, η θάλασσα αποτραβιέται μέχρι τον ορίζοντα, ενώ στην πλημμυρίδα επανέρχεται με την ταχύτητα «αλόγου που καλπάζει», όπως λένε. 

Σημειώνεται πως το φαινόμενο της «παλίρροιας του αιώνα» είναι επίσης ορατό στον κόλπο του Φάντι στον Καναδά, όπου η στάθμη της θάλασσας ανέρχεται κατά 16 μέτρα, στην ανατολική ακτή της Γης του Πυρός, στη βόρεια ακτή της Αυστραλίας και στο κανάλι του Μπρίστολ στη Βρετανία. Η προηγούμενη «παλίρροια του αιώνα» είχε δημιουργηθεί στις 10 Μαρτίου 1997, ενώ η επόμενη αναμένεται στις 3 Μαρτίου 2033 

Πηγή: Στοιχεία από το www.ethnos.gr 21.03.2015
Περισσότερα στο: Γαλλία: Κοσμοσυρροή για την «παλίρροια του αιώνα»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου