26 Μαρτίου 2015

Ο συγκυβερνήτης έριξε συνειδητά το Airbus της Germanwings στις γαλλικές Αλπεις

Ο συγκυβερνήτης Αντρέας Λούμπιτζ, 28 ετών και με μόλις 630 ώρες πτήσεις στο ενεργητικό του, φέρεται να έριξε σκόπιμα το Airbus της Germanwings στις γαλλικές Αλπεις, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εισαγγελέας της Μασσαλίας, ο οποίος ερευνά τις συνθήκες του δυστυχήματος που κόστισε τη ζωή σε 150 ανθρώπους. 

Τι είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Lufthansa:

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος της Lufthansa, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Πέμπτης δήλωσε «σοκαρισμένος» από την τροπή της υπόθεσης.

Ο Κάρστεν Σπορ διευκρίνισε ότι οι πιλότοι υποβάλλονται σε σειρά ψυχολογικών και ιατρικών τεστ με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής τους, αλλά όταν είναι πλέον σε ενεργό υπηρεσία, δεν διεξάγονται ψυχολογικά τεστ.

«Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στις διαδικασίες επιλογής και στην ικανότητα των πιλότων μας και δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ανάγκη να αλλάξουμε τις διαδικασίες για ένα μεμονωμένο περιστατικό» επέμεινε, προσθέτοντας ότι οι διαδικασίες αυτές είναι οι ίδιες για την Lufthansa και την Germanwings.

Ο κ. Σπορ δήλωσε ακόμη πως «κανένα σύστημα στον κόσμο δεν θα μπορούσε να εμποδίσει» την ενέργεια του συγκυβερνήτη. «Όποια κι αν είναι τα μέτρα ασφαλείας που μπορεί να έχει κανείς σε μια εταιρεία, όσο αυστηρές κι αν είναι οι διαδικασίες, τίποτε δεν θα μπορούσε να εμποδίσει μια τέτοια μεμονωμένη πράξη», υποστήριξε.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο συγκυβερνήτης της πτήσης καταγόταν από την πόλη Μονταμπόρ. Εκπαιδεύτηκε ως πιλότος στην Βρέμη και είχε προσληφθεί το 2013, έχοντας στο ενεργητικό του 630 ώρες πτήσης.

Τι είπε ο Γάλλος εισαγγελέας:

«Ο συγκυβερνήτης ξεκίνησε χωρίς λόγο την καθοδική πορεία του Airbus, την ώρα μάλιστα που ήταν μόνος του στο πιλοτήριο», είπε ο Μπρις Ρομπέν, ο οποίος διευκρίνισε ότι ερευνάται η περίπτωση της «ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως».

Οπως ανέφερε, οι αρχές διεξάγουν έρευνα για τον Γερμανό συγκυβερνήτη, Αντρέας Λούμπιτζ.

Σύμφωνα με επίσημη πηγή από τις γερμανικές αρχές, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Λούμπιτζ συνδέεται με οποιονδήποτε τρόπο με την τρομοκρατία.

«Κατά τα πρώτα 20 λεπτά της πτήσης ακούει κανείς μια ευγενική, ακόμη και εύθυμη συνομιλία ανάμεσα στον κυβερνήτη και τον συγκυβερνήτη», τονίζει ο Γάλλος εισαγγελέας. Μετά «ο συγκυβερνήτης ακούγεται να απαντάει "λακωνικά" στον κυβερνήτη», αφηγείται ο Ρομπέν με βάση τις ηχογραφήσεις.

Ο κυβερνήτης ζητάει στη συνέχεια από τον συγκυβερνήτη να πάρει το πηδάλιο και ακούγεται ο θόρυβος μιας θέσης που τραβιέται προς τα πίσω.

Μετά την έξοδο του κυβερνήτη από το πιλοτήριο, ο συγκυβερνήτης «βρισκόταν μόνος του στο πηδάλιο» μέχρι τη στιγμή της συντριβής, διευκρινίζει ο Ρομπέν.

«Αρνήθηκε να ανοίξει την πόρτα της καμπίνας στον κυβερνήτη. Δεν είχε κανένα λόγο να εμποδίσει τον κυβερνήτη να επιστρέψει στο πιλοτήριο σημειώνει ο εισαγγελέας, σύμφωνα με τον οποίο «ακούγονται πολλές εκκλήσεις του κυβερνήτη που ζητάει να μπει στο πιλοτήριο, αλλά καμιά απάντηση από την πλευρά του συγκυβερνήτη». 

Ο επικεφαλής της Lufthansa σε συνέντευξη Τύπου:

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της Lufthansa το απόγευμα της Πέμπτης, υπάρχουν δύο σενάρια για το γεγονός ότι ο κυβερνήτης δεν κατάφερε να ξαναμπεί στο πιλοτήριο: «Είτε ο κυβερνήτης εισήγαγε λάθος κωδικό για να ξεκλειδώσει την πόρτα, είτε ο συγκυβερνήτης τον εμπόδισε», διευκρίνισε.

Μόνος μέσα στο πιλοτήριο, ο συγκυβερνήτης «πάτησε το κουμπί που οδήγησε στην απώλεια ύψους για ένα λόγο τον οποίο αγνοούμε πλήρως, αλλά ο οποίος μπορεί να αναλυθεί ως βούληση να καταστρέψει αυτό το αεροπλάνο», υποστηρίζει ακόμη.

Μάλιστα, υπογράμμισε πως ο συγκυβερνήτης «ήταν ικανός να πιλοτάρει το αεροπλάνο». «Εργαζόταν μόνο μερικούς μήνες και είχε μια εκατοστή ώρες σ' αυτό το αεροσκάφος», διευκρίνισε ο Ρομπέν.

Την αποκάλυψη ότι ο κυβερνήτης ήταν εκτός πιλοτηρίου την ώρα της συντριβής έκαναν νωρίτερα οι New York Times. Το δημοσίευμα επικαλείτo πηγές που γνωρίζουν στοιχεία από τον καταγραφέα συνομιλιών στο θάλαμο διακυβέρνησης (μαύρο κουτί). «Ο χειριστής που ήταν έξω από το πιλοτήριο χτυπά ελαφρά την πόρτα χωρίς να του απαντήσει κανείς». «Και τότε χτυπά την πόρτα πιο δυνατά αλλά και πάλι δεν λαμβάνει απάντηση. Δεν υπήρξε καμία απάντηση». «Μπορεί κανείς να ακούσει ότι προσπαθεί να σπάσει την πόρτα» αναφέρει το δημοσίευμα.

Σε εξέλιξη οι έρευνες

Δεκάδες μέλη μιας ορεινής μονάδας ερευνούν την πολύ δύσβατη περιοχή των Άλπεων της Άνω Προβηγκίας, σε υψόμετρο 1.500 μέτρων, όπου συνετρίβη το αεροσκάφος. Χιλιάδες συντρίμμια του αεροπλάνου και πτώματα είναι διασκορπισμένα στην πλαγιά του βουνού, μακριά από κατοικίες και δρόμους πρόσβασης.

Χθες, αφού έκαναν πτήση πάνω από τον τόπο της συντριβής πέντε υπουργοί της γαλλικής, της γερμανικής και της ισπανικής κυβέρνησης μίλησαν για "δραματικές εικόνες". "Είναι εικόνες φρίκης, είναι μια τρομερή τραγωδία", δήλωσε ο γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ Στάινμαϊερ. 

Στη φωτογραφία: Ο Γερμανός συγκυβερνήτης, Αντρέας Λούμπιτζ, 28 ετών.

Πηγή: www.kathimerini.gr 26.03.2015
Περισσότερα στο:
Εισαγγελέας Μασσαλίας: Ο συγκυβερνήτης έριξε συνειδητά το Airbus

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου