25 Μαρτίου 2015

Εκτόξευση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις Τράπεζες

Στην εκτόξευση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων, από το επίπεδο του 5% που ήταν στο τέλος του 2008 στο 34,2% τον Σεπτέμβριο του 2014, έχει οδηγήσει η κατάρρευση της οικονομίας. Εκτιμάται, σύμφωνα με δημοσίευμα της "Καθημερινής" ότι δάνεια ύψους 72 δισ. ευρώ δεν εξυπηρετούνται. Στην πραγματικότητα η εικόνα έχει επιδεινωθεί κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2014 και κυρίως κατά το ξεκίνημα του 2015 εξαιτίας της παρατεταμένης πολιτικοοικονομικής αβεβαιότητας.

Όπως εκτιμούν στελέχη τραπεζών, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ξεπερνούν πλέον τα 75 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχει ένα σημαντικό απόθεμα δανείων που έχουν αναδιαρθρωθεί ή ρυθμιστεί λόγω αδυναμίας των δανειοληπτών να τα εξυπηρετήσουν με τους αρχικούς όρους και τα οποία εμφανίζουν αυξημένες πιθανότητες να καταστούν ληξιπρόθεσμα και απαιτητά.

Για να αντιμετωπίσουν το μεγάλο αυτό πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι τέσσερις μεγάλες συστημικές τράπεζες, έχουν πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια προβλέψεις - «μαμούθ», συνολικού ύψους 50 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών αφορά την Ελλάδα και καλύπτει περίπου το 60% των δανείων που βρίσκονται σε καθεστώς οριστικής καθυστέρησης (βλέπε πίνακα επάνω αριστερά). Πρόκειται για προβλέψεις που δεν έχουν προηγούμενο στην ιστορία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Υπενθυμίζεται πως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας, έχει τονίσει ότι η αποτελεσματική διαχείριση των δανείων σε καθυστέρηση είναι κομβικής σημασίας για την επάνοδο των τραπεζών σε κερδοφορία. 

Πηγή: Στοιχεία από www.kathimerini.gr 25.03.2015 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου