23 Μαρτίου 2015

FT: Τσίπρας προειδοποιεί Μέρκελ για «αδυναμία» αποπληρωμής του χρέους

Επιστολή στην Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ είχε στείλει στις 15 Μαρτίου ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όπως αποκαλύπτουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, στην οποία προειδοποιεί την Καγκελάριο ότι θα είναι αδύνατο για την Αθήνα να εκπληρώσει τις άμεσες δανειακές της υποχρεώσεις αν η Ε.Ε. δεν καταφέρει να παρέχει κάποια βραχυπρόθεσμη οικονομική βοήθεια στη χώρα.

Ειδικότερα, στην επιστολή του ο κ. Τσίπρας προειδοποιεί ότι η κυβέρνησή του θα αναγκαστεί να επιλέξει ανάμεσα στην αποπληρωμή των δανείων που οφείλει η χώρα μας κυρίως στο ΔΝΤ ή τις κοινωνικές δαπάνες. Μάλιστα επιρρίπτει ευθύνες στην ΕΚΤ για τον περιορισμό στην έκδοση εντόκων γραμματίων, καθώς και στην ευρωζώνη η οποία αρνήθηκε να καταβάλει οποιαδήποτε οικονομική ενίσχυση προς την Αθήνα προτού αυτή εφαρμόσει έναν νέο γύρο οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

«Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία πρόσβαση στις αγορές και ενόψει της κορύφωσης των υποχρεώσεών μας την άνοιξη και το καλοκαίρι θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι οι ειδικοί περιορισμοί από την ΕΚΤ σε συνδυασμό με την καθυστέρηση των δόσεων θα κάνουν αδύνατο για την κυβέρνηση να εξυπηρετήσει το χρέος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ελληνας πρωθυπουργός.

«Με τη συγκεκριμένη επιστολή, σας προτρέπω να μην επιτρέψετε σε ένα ασήμαντο ζήτημα ρευστότητας και μία συγκεκριμένη "θεσμική αδράνεια" να αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη», συμπληρώνει.

Εξάλλου, ο Αλέξης Τσίπρας επικρίνει την με το σταγονόμετρο παροχή ρευστότητας μέσω ELA στις ελληνικές τράπεζες, γεγονός που πυροδοτεί τη σεναριολογία και ενισχύει την αβεβαιότητα για το τραπεζικό σύστημα. 


Ο Αλέξης Τσίπρας κλείνει την πεντασέλιδη επιστολή του αναφέροντας ότι «η Αθήνα δεσμεύτηκε για εκπλήρωση των υποχρεώσεών της σε ένδειξη καλής πίστης και στενής συνεργασίας με τους εταίρους. Ωστόσο, κρούει ταυτόχρονα τον κώδωνα του κινδύνου στην Αγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας πως η αποτυχία εξεύρεσης βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης μπορεί να οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα. 

Πηγή: www.kathimerini.gr
Περισσότερα στο:
Τσίπρας προειδοποιεί Μέρκελ για «αδυναμία» αποπληρωμής του χρέους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου