21 Μαρτίου 2015

Τι προέβλεπε το ελληνικό "plan B" το 2012

Σενάριο παρόμοιο με αυτό που εφαρμόστηκε στην Κύπρο, χωρίς όμως να προβλέπεται «κούρεμα» καταθέσεων, ήταν το «Plan B» που βρισκόταν το 2012 στο συρτάρι του διοικητή της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλου, σύμφωνα με "Τα Νέα". 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η Φρανκφούρτη είχε προειδοποιήσει ότι θα τραβούσε την πρίζα του ELA αν η εκροή καταθέσεων συνεχιζόταν με τον ίδιο φρενήρη ρυθμό και μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Το σχέδιο είχε παραδοθεί προς υπογραφή στον Γιώργο Προβόπουλο, από το μεσημέρι του Σαββάτου 16 Ιουνίου, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Το πλάνο της ΕΚΤ προέβλεπε ημερήσιο όριο αναλήψεων 200 ευρώ ανά καταθέτη. Οι συναλλαγές θα πραγματοποιούνταν μόνο μέσω των αυτόματων μηχανημάτων ανάληψης. Τα καταστήματα των τραπεζών θα λειτουργούσαν αλλά με τα ρολά πιθανώς κατεβασμένα.

Τα μέτρα θα ίσχυαν για δέκα μέρες αφού τόσο υπολογιζόταν ότι θα άντεχε η οικονομία σε κατάσταση τραπεζικού «παγετού».

Παράλληλα, θα έμπαινε πλαφόν και στα εμβάσματα στο εξωτερικό, με το υπό συζήτηση όριο να είναι στις 3.000 ευρώ, με εξαιρέσεις για λόγους υγείας ή για την κάλυψη αναγκών φοιτητών στο εξωτερικό.

Για την έγκριση των εξαιρέσεων θα στηνόταν στην Τράπεζα της Ελλάδος ειδικός μηχανισμός. Αυτός ο μηχανισμός θα εξέταζε και αιτήματα εμβασμάτων, πάνω από το πλαφόν από τις επιχειρήσεις, με στόχο να μπουν και να κάνουν εισαγωγές πρώτων υλών και προϊόντων και να μην νεκρώσουν τελείως οι εισαγωγές.

Η απόφαση έμεινε τελικώς ανυπόγραφη, καθώς σταδιακά μετά από τις εκλογές σταμάτησε η «αιμορραγία» των τραπεζών.

Πηγή: www.capital.gr 21.03.2014






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου