28 Μαρτίου 2015

Μήνυμα προς εταίρους για πιθανή στάση πληρωμών

Μήνυμα αδυναμίας πληρωμών, εφόσον συνεχιστεί η χρηματοδοτική ασφυξία προς τη χώρα μας, εξέπεμψε χθες προς τους εταίρους η κυβέρνηση μέσω non paper του Μεγάρου Μαξίμου, στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι η κυβέρνηση «έκανε απολύτως σαφές σε όλα τα επίπεδα της Ευρωζώνης και στο ΔΝΤ ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους από ιδίους πόρους εάν οι δανειστές δεν προχωρήσουν άμεσα στην εκταμίευση των δόσεων τις οποίες καθυστερούν από το 2014.
Η χώρα έχει να εισπράξει δόση από Κομισιόν ή ΔΝΤ από τον Αύγουστο του 2014, παρ’ όλα αυτά εκπληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις της».

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, σε μια προσπάθεια να χαμηλώσουν τους τόνους, ανέφεραν (σύμφωνα με την Καθημερινή) ότι ακριβώς το ίδιο πράγμα είχε επισημάνει προ ημερών ο κ. Αλ. Τσίπρας με την επιστολή του προς την κ. Αγκελα Μέρκελ και τους κ. Φρανσουά Ολάντ και Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, προς τους οποίους τόνιζε ότι χωρίς αποκατάσταση της χρηματοδότησης δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν ταυτόχρονα και η αποπληρωμή των δόσεων και οι εσωτερικές ανάγκες και, εφόσον αναγκασθεί, η κυβέρνηση θα επιλέξει το δεύτερο. Αποτελεί, πάντως, σαφή διαφοροποίηση από τις πρόσφατες δημόσιες διαβεβαιώσεις του κ. Τσίπρα ότι, ανεξαρτήτως παροχής χρηματοδότησης, η χώρα θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τις δανειακές υποχρεώσεις της.

Η επιλογή της κυβέρνησης να δηλώσει τώρα δημόσια και εμφατικά ότι η αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους είναι ante portas αποτελεί, ενδεχομένως, τακτικό ελιγμό, προκειμένου να ασκηθεί πίεση προς τους εταίρους ενόψει κατάθεσης της λίστας των μέτρων - μεταρρυθμίσεων, με τα οποία το οικονομικό επιτελείο φιλοδοξεί να «ξεκλειδώσει» την παροχή ρευστότητας. Εξάλλου σχετικές ήταν και οι χθεσινές δηλώσεις (στο STAR), του αναπληρωτή υπουργού Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτου, για το ενδεχόμενο ρήξης με τους εταίρους.

Στο non paper του Μεγάρου Μαξίμου γίνεται αναφορά σε ελληνικό αίτημα για άρση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί από την ΕΚΤ στη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών και στη χρηματοδότηση του Δημοσίου από τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και σε κινήσεις για προσέλκυση επενδυτών και χρηματοδότησης από τρίτες χώρες, όπως η Κίνα.

«Η κυβέρνηση απειλεί τώρα με χρεοκοπία την ίδια τη χώρα. Ομως η αυτοκτονία δεν μπορεί αν είναι και απειλή», σχολίασε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κ. Καραγκούνης.

Πηγή: www.kathimerini.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου