20 Μαρτίου 2015

Δεν έχει έρθει η ώρα του Grexit

Oμάδα εμπειρογνωμόνων απαντά στο αν ήρθε η ώρα να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ:

Uri Dadush, Διεθνές Οικονομικό Πρόγραμμα Carnegie, Ανώτερος βοηθός: 
Η Ελλάδα δεν πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ διότι ακόμη και μετά από δύο ή τρία καταστροφικά χρόνια, η χώρα δε θα είναι ανταγωνιστική ούτε θα αναπτυχθεί, αφού δε θα έχει λύσει τα βασικά διαρθρωτικά της προβλήματα. Πρέπει να επιμείνει σε μια συμφωνία που προοδευτικής αναδιάρθρωσης του χρέους υπό τη μορφή αέναων ομολόγων με ένα χαμηλό επιτόκιο, ας πούμε 2%., και να ζητήσει περισσότερο δημοσιονομικό περιθώριο προκειμένου να φροντίσει τους πιο ευάλωτους. Θα πρέπει όμως να επισπεύσει τις διαρθρωτικές της μεταρρυθμίσεις και τη φορολόγηση των εύπορων Ελλήνων. Εάν η Ελλάδα υποχρεωθεί να βγει από το ευρώ, οι επιδράσεις -πολιτικές και οικονομικές- στην υπόλοιπη ευρωζώνη, θα είναι σοβαρές. Οι ευρωπαίοι θα πρέπει να είναι ικανοποιημένοι, καθώς δανείζονται φθηνά στις διεθνείς αγορές σήμερα και θα βγάζουν κέρδος από την πίστωση στην Ελλάδα.

Andrew Duff, Πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: 
Μια έξοδος της Ελλάδας είναι παράλογη αλλά όχι αδύνατη, ιδιαίτερα «in the heat of a media moment». Η τωρινή συνομοσπονδιακή σύνθεση της ΕΕ δεν λειτουργεί και οι Ευρωπαίοι πρέπει να μάθουν να βλέπουν την ευρωζώνη ως μία οικονομική πολιτεία, με προβλήματα περιφερειακής ανισότητας και μακροοικονομικής ανισορροπίας. Η ΕΕ πρέπει να είναι αρκετά ισχυρή για να πετύχει σταδιακά την αμοιβαιοποίηση του κρατικού χρέους, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας ως τον δανειστή της ύστατης στιγμής. Οι Βρυξέλλες, δηλαδή ο Juncker, πρέπει να τρέξουν για να τη σώσουν, αλλιώς η Ευρώπη θα καταλήξει όπως η Αργεντινή.

Christian Odendahl, Centre for European Reform, Επικεφαλής οικονομολόγος: 
Η είσοδος της Ελλάδας στο ευρώ ήταν ένα λάθος, αλλά η έξοδος της δε συμφέρει ούτε τη χώρα ούτε το νόμισμα. Η ευρωζώνη θα ίσως αντιμετώπιζε τις βραχυπρόθεσμες συνέπειες μιας εξόδου, αλλά θα δημιουργούνταν επικίνδυνο προηγούμενο - σε μια μελλοντική πολιτική κρίση σε άλλο κράτος-μέλος, οι αγορές μπορεί να αρχίσουν να αμφιβάλλουν για την δέσμευση των Ευρωπαίων να στηρίξουν το ευρώ και να επιστρέψει η ευρωζώνη σε μία αυτοεκπληρούμενη κρίση. Ούτε η Angela Merkel, ούτε η ΕΚΤ δε θα ρισκάρει κάτι τέτοιο, ιδίως όσο υπάρχει το θέμα της Ρωσίας. Η Ελλάδα ίσως αναπτυσσόταν μεσοπρόθεσμα περισσότερο με το δικό της νόμισμα, αλλά βραχυπρόθεσμα θα υπήρχαν σοβαρές διαταραχές και πολλά από τα διαρθρωτικά προβλήματα θα έμεναν ανεπίλυτα. Υπάρχουν καλοί λόγοι για τους Έλληνες να θέλουν να μείνουν εντός του ευρώ.

Roderick Parkes, Σουηδικό και Πολωνικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, Μελετητής και ανώτερος συνεργάτης: 
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel και ο υπουργός Οικονομικών Wolfang Schaeuble, παίζουν το «καλός μπάτσος-κακός μπάτσος». Οι ψηφοφόροι είναι μονίμως εξαντλημένοι. Δεν νομίζω πως οι Έλληνες θα φύγουν ακόμη, αλλά όπως οδηγείται η ΕΕ υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος.

Peter Spiegel, Financial Times Βρυξελλών, Διευθυντής: 
Οι περισσότεροι αξιωματούχοι της ΕΕ μου λένε πως προτιμούν την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, αλλά οι συμπεριφορές τους έχουν αλλάξει από το 2012, την τελευταία φορά που υπήρχε θέμα Grexit. Οι σχέσεις με την Ελλάδα είναι τώρα πολύ χειρότερες, ενώ πολλοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως μια έξοδος είναι διαχειρίσιμη. Το 2012 φοβόντουσαν ότι θα μπορούσε να γονατίσει την Ιταλία, που είναι «πολύ μεγάλη για να διασωθεί». Τώρα εκτιμούν ότι τα μέσα αντιμετώπισης κρίσεων που υπάρχουν και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ- θα τους προστατέψουν.

Paewel Swiedoba, demos EUROPA, Πρόεδρος: 
Ο θυμός των Ελλήνων μετά από αρκετά χρόνια ύφεσης/λιτότητας είναι δικαιολογημένος. Οι δε πιστωτές είναι ενοχλημένοι με τα αντιφατικά μηνύματα από την Ελλάδα. Αλλά ο κυνισμός δεν θα πρέπει να επιτραπεί να κυριαρχήσει. Η Ελλάδα έχει στρατηγικά σημαντική γεωπολιτική θέση σε μία ευάλωτη γωνία της Ευρώπης, ενώ διακυβεύεται και η ικανότητα της ΕΕ να μεταστρέψει τις χώρες και να μην εγκαταλείψει ένα από τα πιο αδύναμα μέλη. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αποδείξουν ότι δε νοιάζονται μόνο για τα άμεσα οικονομικά αποτελέσματα.

Ian Traynor, Guardian, Δημοσιογράφος: 
Πέραν του άμεσου οικονομικού αντίκτυπου υπάρχουν και άλλοι μεγαλύτεροι κίνδυνοι. Κανείς δεν θα είναι πιο ευτυχισμένος από τους Ρώσους αν δουν την Ελλάδα να φεύγει, και την ΕΕ να αποδυναμώνεται. Η Ελλάδα είναι ζωτικής σημασίας στα θέματα της Τουρκίας, της Λιβύης, της Κύπρου, των ξένων μαχητών και της μαζικής μετανάστευσης.

Πηγή: capital.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου