23 Μαρτίου 2015

Οικοδομούν σχέση εμπιστοσύνης Τσίπρας και Μέρκελ

Ως προσπάθεια οικοδόμησης μιας σχέσης εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, κρίνεται η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ σήμερα στο Βερολίνο. Και από την άποψη αυτή, όπως προκύπτει από τις κοινές τους δηλώσεις μετά συνάντηση τους στο κτίριο της καγκελαρίας, ο πάγος έσπασε.

«Να σπάσουμε τα στερεότυπα που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια» είπε ο
 Έλληνας πρωθυπουργός και σημείωσε πως «ούτε οι Ελληνες είναι τεμπέληδες, ούτε η Γερμανία φταίει για όλα τα δεινά που έχουν δημιουργηθεί στην Ελλάδα».

Κατά τα άλλα:

Οι δυο τους συμφώνησαν ότι άμεση προτεραιότητα είναι η προώθηση των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η Ελλάδα, ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες για την εκταμίευση των χρημάτων και να μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ρευστότητας. «Δεν ήρθα στη Γερμανία για να ζητήσω δανεικά» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας. «Είμαι η Καγκελάριος της Γερμανίας και εκπροσωπώ ένα κράτος μέλος μεταξύ των 19 που αποφασίζουν για την παροχή ρευστότητας», τόνισε η Αγκελα Μέρκελ, προσθέτοντας ότι τις αποφάσεις τις λαμβάνουν όλα τα μέλη της Ευρωζώνης.

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε θέμα γερμανικών επανορθώσεων και κατοχικού δανείου. «Πρέπει να επιλύσουμε τα θέματα του παρελθόντος» είπε σημειώνοντας ότι «πρόκειται για ένα διμερές και ηθικό θέμα» που ρίχνει σκιές στις σχέσεις των δυο χωρών, αλλά δεν συνδέεται με τα ζητήματα της ευρωζώνης. Η απάντηση από την Αγκελα Μέρκελ ήταν η αναμενόμενη: «Από νομική και πολιτική πλευρά το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων για την Γερμανία έχει κλείσει» είπε, προσθέτοντας όμως ότι θα υπάρξουν συζητήσεις στο μέλλον...

Σχετικά με την εικόνα και το ρόλο της Γερμανίας ως πανίσχυρης οικονομικά δύναμης στην Ευρώπη, η Αγκελα Μέρκελ σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι «ο καθένας είναι ισότιμο μέλος, στο Eurogroup όλοι έχουν μία ψήφο. Ο πρωθυπουργός μίλησε για στερεότυπα. Πρέπει να ξεφύγουμε από αυτό το πνεύμα. Πρέπει να έχουμε επίγνωση του παρελθόντος αλλά το βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον». 

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας σε ερώτηση για το πώς βλέπει την καγκελάριο είπε ότι «η εμπειρία από τις συζητήσεις μας (με την κ. Μέρκελ) είναι ότι είναι ένας άνθρωπος που ακούει και ευνοεί την ανταλλαγή απόψεων». Χαρακτήρισε "άδικο" το εξώφυλλο του περιοδικού "Spiegel" με τις ναζιστικές αναφορές στην καγκελάριο και συμπλήρωσε ότι «έβαλε τις φωνές» στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για ανάλογη γελοιογραφία παλιότερα στην "Αυγή¨". 

Ίσως προσδοκούσαμε κάτι περισσότερο από τη συνάντηση 
Μέρκελ-Τσίπρα, όμως ας μην ξεχνάμε ότι για αυτό το κάτι παραπάνω η «σχέση εμπιστοσύνης» αποτελεί βασική προϋπόθεση. 

Πηγές: Με στοιχεία από ethnos.gr και kathimerini.gr

1 σχόλιο:

  1. Ποιος δεν θυμάται εκείνο το αστείο "go back κυρία Μερκελ" του Τσίπρα στη Μέκελ μόλις ένα χρόνο πριν! "go back κυρία Μέρκελ,έρχομαι εγώ εκεί"!!! Πως αλλάζουν οι καιροί, πως αλλάζουν και οι πολιτικοί!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή