27 Μαρτίου 2015

Τσακαλώτος: Ανοιχτό το ενδεχόμενο ρήξης με τους δανειστές

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε ρήξη με τους δανειστές της χώρας, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών και Οικονομικών Σχέσεων, Ε. Τσακαλώτος, στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν αίσιο τέλος και η λίστα των μεταρρυθμίσεων δεν γίνει αποδεκτή.

Mιλώντας στο Star είπε χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι το σενάριο της ρήξης είναι κάτι που το είχε πει και ο Γ. Βαρουφάκης στις προγραμματικές του δηλώσεις κι αυτό το έχει εκτιμήσει ο ελληνικός λαός. Έχει καταλάβει ότι εμείς υποστηρίζουμε τον κόσμο της εργασίας, υποστηρίζουμε τους ανθρώπους που έχασαν πάρα πολλά πράγματα από την κρίση και ότι είμαστε έτοιμοι, αν δεν πάνε καλά τα πράγματα, για μια ρήξη» και πρόσθεσε: «Αν δεν το έχεις στο μυαλό σου τη ρήξη, ούτε καν σαν ενδεχόμενο, προφανώς οι δανειστές θα περάσουν τα ίδια μέτρα με τους προηγούμενους. Θα μπορούσαμε δηλαδή να είμαστε σαν τον κ. Σαμαρά. Εμείς δημιουργούμε ασάφεια στους εταίρους μας για τις προθέσεις μας σκοπίμως γιατί πρέπει να ξέρουν ότι εμείς είμαστε έτοιμοι για μια ρήξη, αλλιώς δεν διαπραγματεύεσαι». 

Πάντως ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι, παρ' ότι η κυβέρνηση δεν έχει αποκλείσει την ρήξη, το βασικό της μέλημα είναι το θετικό σενάριο.
«Εμείς επιλέξαμε στη διαπραγμάτευση να είμαστε πολύ λογικοί, πολύ ευγενικοί, πολύ μετριοπαθείς σ’ αυτά που ζητάμε. Αν μετά από όλα αυτά, μας πουν ότι τίποτα δεν άλλαξε με τις εκλογές και ότι πρέπει να κάνουμε ακριβώς αυτό που δεν έκανε η ΝΔ με τη λίστα Χαρδούβελη, προφανώς αυτό δεν είναι μια βάση συμφωνίας και νομίζω ότι και ο ελληνικός λαός δεν το θέλει αυτό», είπε. 

Σχόλιο: Ο ελληνικός λαός (που πολύ τον χρησιμοποιεί στα επιχειρήματά του ο κ. Τσακαλώτος) επιθυμεί (όπως προκύπτει από τις προεκλογικές και μετεκλογικές δημοσκοπήσεις) η κυβέρνηση να βρει λύση (όπως εξάλλου δεσμεύτηκε) μέσα στα πλαίσια της ευρωζώνης. Επιθυμεί την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Όταν ρήξη σημαίνει επιστροφή στη δραχμή, αυτό δεν έχει καμιά σχέση με τις επιθυμίες του ελληνικού λαού. Καλό είναι να μην το παραβλέπει αυτό ο κ. Τσακαλώτος...
 
Πηγές: Με στοιχεία από τα www.capital.gr και www.tovima.gr 27.03.2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου