12 Μαρτίου 2015

Το ελληνικό αίτημα περί καταβολής πολεμικών επανορθώσεων, από γερμανική σκοπιά.

Το ελληνικό αίτημα περί καταβολής πολεμικών επανορθώσεων και επιστροφής του κατοχικού δανείου σίγουρα δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στο Βερολίνο. Το αίτημα έχει διατυπωθεί επανειλημμένα και η απάντηση της γερμανικής πλευράς πάντα ήταν ότι "θεωρεί το θέμα λήξαν". Είναι μήπως τώρα η κατάλληλη χρονική συγκυρία προκειμένου να εισακουστεί; 
Κάποιες γερμανικές απόψεις, από δυο άρθρα, στη συνέχεια:

Από τη Deutsche Welle:


Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα εμφανίζεται αποφασισμένη να κρατήσει ψηλά στην πολιτική της ατζέντα το θέμα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου, όπως άλλωστε υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στον προεκλογικό του αγώνα.


Όπως είπε σε συνέντευξή του προς τη Deutsche Welle ο γερμανός δημοσιογράφος και ειδήμων σε ελληνικά ζητήματα Έμπερχαρντ Ρόντχολτς: «Είναι καταρχήν σωστό να γίνεται σαφής διαχωρισμός μεταξύ του αιτήματος για καταβολή πολεμικών επανορθώσεων και της επιστροφής ενός δανείου που δεν σχετίζεται διόλου με τις επανορθώσεις και το οποίο κρίνεται δίκαιο από όλους τους σοβαρούς διεθνολόγους».

Είναι όμως τώρα η κατάλληλη χρονική συγκυρία για να διατυπωθεί με τέτοιο δυναμισμό το αίτημα αυτό; «Δεν πρόκειται για ένα αίτημα που διατυπώνεται για πρώτη φορά. Αντιθέτως έχει διατυπωθεί εδώ και χρόνια, το αργότερα από τη Συνθήκη 2+4 από διάφορες ελληνικές κυβερνήσεις. Χθες έγινε στην ελληνική Βουλή συζήτηση για την ανασυγκρότηση της αρμόδιας Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής. Η επιτροπή αυτή όμως συγκροτήθηκε υπό την συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Δεν είναι λοιπόν η κυβέρνηση Τσίπρα που έφερε ξαφνικά το θέμα στο προσκήνιο. Αυτό είναι λάθος. Ο πρώην υπ. Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος έχει πει ότι έχει συζητήσει επανειλημμένως το ζήτημα με γερμανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους».

Δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ το Βερολίνο διεμήνυσε χθες Τετάρτη εκ νέου ότι θεωρεί το θέμα λήξαν. Εντούτοις αυτό δεν ισχύει από νομική σκοπιά, σχολιάζει ο Έμπερχαρντ Ρόντχολτς: «Ο τελευταίος που έθεσε το θέμα ήταν ο πρώην υπ. Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος στις συνομιλίες του με τον γερμανό Πρόεδρο Γιοάχιμ Γκάουκ. Το θέμα λοιπόν βρισκόταν πάντα στο τραπέζι. Το ότι έχει πάρει τώρα τόσο μεγάλη δημοσιότητα, ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πολύ καλή φήμη στη Γερμανία».

Εντέλει, υπό τις παρούσες συνθήκες και με δεδομένη την ένταση στις σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Αθήνας, είναι η κατάλληλη χρονική συγκυρία για να επαναδιατυπωθεί το ελληνικό αίτημα;
«Είναι μια καλή ερώτηση. Πρόκειται όμως για ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Όταν η μια πλευρά λέει συνεχώς ότι δεν μιλάμε γι΄ αυτό, αυτό δεν σημαίνει ότι το θέμα θεωρείται λήξαν. Είναι αυτονόητο να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ πιστωτών και οφειλετών. Θα ήταν όμως προτιμότερο να έχει διαπραγματευτεί η γερμανική πλευρά με την ελληνική, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, παρά να υποστηρίζει συνεχώς ότι το θέμα θεωρείται λήξαν λόγω παρέλευσης χρόνου. Αυτό δεν ισχύει νομικά. Το θέμα θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο της πολιτικής σκακιέρας και όχι των δικαστηρίων, όπου βρισκόταν επί χρόνια, αν όχι δεκαετίες. Το θέμα έχει απασχολήσει ήδη 15 δικαστήρια, μέχρι και τη Χάγη».

Το ερώτημα βέβαια τώρα είναι πώς θα αντιδράσει η γερμανική κυβέρνηση. «Δυστυχώς το ερώτημα θα μας απασχολήσει καιρό ακόμη εάν δεν γίνουν επιτέλους συνομιλίες και εάν δεν υπάρξουν διαπραγματεύσεις. Ίσως να οδηγήσει σε αυτό η χθεσινή συνεδρίαση στην ελληνική Βουλή. Αλλά δεν γνωρίζω πώς θα αντιδράσει το Βερολίνο». 

Πηγή: Deutsche Welle 12.03.2015. Από άρθρο του Κώστα Συμεωνίδη με τίτλο
«"Πολιτικό" το ζήτημα των επανορθώσεων» ( σύνδεσμος http://dw.de/p/1Eore)  


Από Το Βήμα:


Σκληρή ήταν και η γλώσσα του υπουργείου οικονομικών σε ότι αφορά στις επανορθώσεις. «Δεν πρόκειται να κάνουμε συνομιλίες και διαπραγματεύσεις για το θέμα με την ελληνική πλευρά» τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μάρτιν Γιέγκερ. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, ότι η όλη αυτή συζήτηση είναι λανθασμένη. «Αντί να κοιτάμε πίσω, ας κοιτάμε μαζί μπροστά» είπε. «Έχουμε να λύσουμε από κοινού δύσκολα προβλήματα. Η συναισθηματική αντιμετώπιση του (κατοχικού) προβλήματος … δεν βοηθά στη λύση του. Γι αυτό και η συμβουλή μου, να επικεντρωθούμε στα θέματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν σήμερα».

Το πιο αιχμηρό «αγκάθι» στο θέμα των επανορθώσεων είναι βέβαια η εξαγγελία του υπουργού δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου, ότι οι ελληνικές Άρχές ενδέχεται να κατασχέσουν περιουσιακά στοιχεία της Γερμανίας στην Ελλάδα προς όφελος των θυμάτων του Διστόμου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει το γεγονός. Όμως η γενική εντύπωσης στο Βερολίνο είναι, ότι η γερμανική κυβέρνηση θα κινηθεί άμεσα νομικά και πολιτικά εναντίον τυχόν κατάσχεσης, όπως εξάλλου το δήλωσαν ευθέως και ορισμένοι χριστιανοδημοκράτες πολιτικοί – μεταξύ άλλων και ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής τους ομάδας Χάνς Μίτελμπαχ.

Προληπτικά πάντως, το γερμανικό υπουργείο εξωτερικών παρέπεμψε με ανακοίνωσή του στο γεγονός, ότι το Διεθνές Ανώτατο Δικαστήριο της Χάγης απορρίπτει τέτοιες κατασχέσεις με το αιτιολογικό της «ετεροδικίας» - το γεγονός δηλαδή, ότι ένα κράτος δεν μπορεί να κριθεί και να καταδικαστεί για τις πράξεις του, όσο απεχθείς και αν είναι αυτές, από τα δικαστήρια ενός άλλου κράτους.

Κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο εξέφραζε την απορία, γιατί η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να εγείρει θέμα επανορθώσεων σε μια στιγμή που οι διαπραγματεύσεις στο Eurogroup βρίσκονται στην πιο λεπτή φάση τους. «Αν το έκανε σε 4-5 εβδομάδες θα το καταλάβαινα, αλλά γιατί τώρα;» διερωτάτο. Το αποτέλεσμα θα είναι να αγανακτήσουν επιπλέον οι γερμανοί βουλευτές και να μην θέλουν να δώσουν την έγκρισή τους στην εκταμίευση χρημάτων σε περίπτωση ενδιάμεσης συμφωνίας για βοήθεια.

Η ίδια πηγή πάντως υποστήριζε, ότι η απόφαση του Βερολίνου, να μην δεχθεί διαπραγματεύσεις για τις επανορθώσεις, είναι οριστική και αμετάκλητη. «Ας πάει στα διεθνή δικαστήρια» έλεγε αναφερόμενη στην Αθήνα. «Αυτά θα αποφανθούν μετά από 15-20 χρόνια – και η απόφασή τους θα είναι πάλι αρνητική γι αυτήν». 

Πηγή: www.tovima.gr 12.03.2015. Απόσπασμα από άρθρο του Νίκου Χειλά με τίτλο
«Φουντώνει ο πόλεμος των γερμανικών ΜΜΕ κατά της Αθήνας» (σύνδεσμος: http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=684848)


yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. Die Linke: Το κατοχικό δάνειο πρέπει να αποπληρωθεί
    «Το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποπληρωθεί. Δεν παραγράφεται», τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) Μπερντ Ρίξινγκερ αναφερόμενος στις ελληνικές διεκδικήσεις από την Γερμανία και επισήμανε ότι «σε αυτό έχουν δίκιο οι Έλληνες».
    Πηγή: www.ethnos.gr 12.3.2015

    ΑπάντησηΔιαγραφή