10 Μαρτίου 2015

Η ΕΚΤ έθεσε σε εφαρμογή το πρόγραμμα αγοράς ευρωπαϊκών ομολόγων

Η ΕΚΤ έθεσε χθες σε εφαρμογή το εκτεταμένο πρόγραμμα αγοράς ευρωπαϊκών ομολόγων, διαθέτοντας μέχρι και το 2017 συνολικό κεφάλαιο που υπερβαίνει το 1 τρις ευρώ. Ένα πρόγραμμα με μεγάλες φιλοδοξίες και υψηλό ρίσκο, όπως αναφέρει η Deutsche Welle. 

Ειδικότερα η ευρωτράπεζα σχεδιάζει να προβεί σε αγορά χρέους των κρατών της ευρωζώνης αλλά και δημόσιων θεσμικών οργανισμών, όπως είναι η ΕΤΕπ ή η γερμανική Κρατική Επενδυτική Τράπεζα KfW. Πρόκειται για ομόλογα με σταθερή περίοδο ωρίμανσης και σταθερά επιτόκια. Καθότι απαγορεύεται η απευθείας χρηματοδότηση κρατών εκ μέρους της ΕΚΤ, η τελευταία μπορεί να προβεί σε αγορές ομολόγων μόνο στη δευτερογενή αγορά, δηλαδή από τράπεζες ή θεσμικούς επενδυτές. Η αύξηση της ζήτησης των ομολόγων θα οδηγήσει σε αύξηση της αξίας τους και -δεδομένου του σταθερού επιτοκίου- σε μείωση της απόδοσής τους.

Τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος δεν συμμετέχουν σε πρώτη φάση στο πρόγραμμα της ΕΚΤ λόγω εκκρεμοτήτων στα προγράμματα στήριξης που ακολουθούν. 

Στόχος του φιλόδοξου προγράμματος της ΕΚΤ είναι η καταπολέμηση των αποπληθωριστικών τάσεων στην ευρωζώνη. Ο πληθωρισμός αναμένεται να κινηθεί φέτος κοντά στο 0%, πολύ μακριά από το στόχο του 2%. Επιπλέον, η ΕΚΤ επιθυμεί να βελτιώσει τους όρους δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κάτι που επιτυγχάνεται συνήθως μέσω της μείωσης του βασικού επιτοκίου. Ωστόσο, παρότι το βασικό επιτόκιο έχει οριστεί στο ιστορικό χαμηλό του 0,05% χωρίς να φέρει ορατά αποτελέσματα, η ΕΚΤ ελπίζει να πετύχει περισσότερα μέσω της εκτεταμένης αγοράς ομολόγων.

Πηγή: Deutsche Welle 10.03.2015 
Περισσότερα στο http://dw.de/p/1EnmX






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου