3 Μαρτίου 2015

Βαρουφάκης: «Δεν είναι λύση η επιστροφή στη δραχμή»

«Δεν είναι λύση η επιστροφή στη δραχμή. Σε καμία περίπτωση!» δήλωσε χθες στην τηλεόραση του Star, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης και εξήγησε πως «αν βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, θα γυρίσουμε …στη νεολιθική εποχή»! Μάλιστα, ερωτηθείς για τις δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Λαπαβίτσα, είπε ότι «ο Λαπαβίτσας έχει κτίσει ολόκληρη καριέρα πάνω στην επιστροφή στη δραχμή».

Ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε πως το ελληνικό χρέος δεν είναι διαχειρίσιμο, ενώ τόνισε ότι μοναδική λύση είναι η αναδιάρθρωση του χρέους εντός της ευρωζώνης. Ανέφερε ως κέρδος από τη διαπραγμάτευση στο eurogroup το γεγονός ότι εξασφαλίστηκε πως δεν θα επιβληθούν υφεσιακά μέτρα τους επόμενους τέσσερις μήνες και ως «ζημία» ότι δεν υπήρξε συμφωνία για αναπτυξιακά μέτρα, τα οποία θα είναι το αντικείμενο της επόμενης διαπραγμάτευσης.

Επίσης σημείωσε ότι την προσεχή Δευτέρα στο Eurogroup θα μεταβεί με έναν φάκελο με έξι προτεινόμενες από την Ελλάδα μεταρρυθμίσεις. Στη βάση αυτών των προτάσεων, θα υπάρξει συζήτηση στο Συμβούλιο για το ποιες μεταρρυθμίσεις θα προηγηθούν και η χώρα θα κριθεί από τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες θα υλοποιήσει.

Αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις, είπε ότι η είσοδος επενδυτών στον ΟΣΕ είναι απολύτως απαραίτητη, αλλά «στη ΔΕΗ σε καμία περίπτωση». Χαρακτήρισε πολύ σημαντική και καινοτόμο επένδυση, αυτή της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά και ιδιαίτερα χαμηλό το τίμημα για το Ελληνικό, ενώ πρόσθεσε ότι «πρέπει να ξανακοιτάξουμε το θέμα με τα αεροδρόμια». Δήλωσε ότι ήταν απαράδεκτος ο τρόπος που δημιουργήθηκε το ΤΑΙΠΕΔ («ήταν για να σκοτώσουμε τα ασημικά της οικογένειας», είπε). Γενικότερα ανέφερε ότι η κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί τους νόμους και τους επενδυτές που έχουν ήδη βάλει χρήματα.

Μιλώντας για τα φορολογικά, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «δεν θα βάλουμε έκτακτο φόρο». Χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το ύψος 23% του ΦΠΑ, προσθέτοντας ότι «θέλω να το δω σταδιακά να πέφτει στο 15%». Δήλωσε ότι δεν πιστεύει στη φορολόγηση της περιουσίας, λέγοντας ότι «ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας απαράδεκτος φόρος. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αλλάξουμε τον ΕΝΦΙΑ επί το προοδευτικότερο, αλλά μπορεί να πάρει 2- 3 μήνες. Και έως ότου αλλάξει ένας νόμος, ισχύει ο προηγούμενος» σημείωσε.

Για το αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ, ανέφερε ότι εάν χρειαστεί να εισαχθεί βήμα- βήμα θα γίνει έτσι, ενώ η ρύθμιση για τις 100 δόσεις είναι υπό συζήτηση και με τους εταίρους.

Τέλος, για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι το υπουργείο είναι έτοιμο να κινηθεί εναντίον εκείνων που έβγαλαν κεφάλαια στο εξωτερικό χωρίς να έχουν φορολογηθεί. Προανήγγειλε όμως και ρύθμιση για … «εθελοντική νομιμοποίηση για όσους έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό».

Είπε ... είπε... και όλα αυτά στην εκπομπή «Στον Ενικό» στην τηλεόραση του Star. Αλλά, ως γνωστόν, εύκολο είναι να λέει κανείς ότι θέλει, δύσκολο να τα υλοποιεί.

Πηγή: Με στοιχεία από το www.imerisia.gr
περισσότερα στο:
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113470506






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου