9 Μαρτίου 2015

Απλά μαθήματα διασποράς κινδύνου! από τον Γκίκα Χαρδούβελη

ΑΦΗΡΗΜΕΝΟ ...ΡΕΠΟΡΤΑΖ 

«Τον Ιούνιο του 2012 φοβήθηκα πως μπορούσε να καταρρεύσει η χώρα και έβγαλα κάποια χρήματα στο εξωτερικό» δήλωσε σε συνέντευξή του στο Star ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και συμπλήρωσε «Αυτό διδάσκω και στους φοιτητές μου, ότι πρέπει να έχουν ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο». Όπως λέει και ο λαός μας «όχι όλα τα αυγά σε ένα καλάθι»!

Ειδικότερα η σχετική δήλωση του Γκίκα Χαρδούβελη στο Star έχει ως εξής:
«Τον Ιούνιο του 2012 φοβήθηκα και εγώ, όπως φοβήθηκε η μισή Ελλάδα. Και επειδή είχα μπροστά πληρωμές, έβγαλα κάποια χρήματα, δεν τα έβγαλα όλα, τα περισσότερα χρήματά μου είναι στην Ελλάδα, αλλά ήθελα να έχω και κάποια χρήματα έξω, εκεί που θα τα χρειαζόμουνα. Αυτό διδάσκω και στους φοιτητές μου, ότι πρέπει να έχεις ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο»... «Φοβήθηκα πως μπορεί να καταρρεύσει η χώρα» παραδέχτηκε και διαβεβαίωσε ότι «τα χρήματα είναι και δικαιολογημένα και δηλωμένα και φορολογημένα»...

Όμως το "μάθημα διασποράς κινδύνου" του καθηγητή κ. Χαρδούβελη δεν σταματά εδώ. Με την συγκεκριμένη πράξη του, μας διδάσκει και κάτι ακόμη: Η όποια τοποθέτηση χρημάτων, ακόμη και σε περιόδους υψηλού ρίσκου (όπως εκείνη στο μεσοδιάστημα μεταξύ των διπλών εκλογών του 2012), να μην γίνεται εφάπαξ, αλλά σταδιακά. Διασπώντας δηλαδή το συνολικό ποσό που σκοπεύει κάποιος να τοποθετήσει σε μικρότερα ποσά και τοποθετώντας τα σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Ο ίδιος για παράδειγμα έστειλε τμηματικά σε 56 δόσεις, ποσά που κυμαίνονταν από 7.700 έως 9.800 ευρώ, στο χρονικό διάστημα ενάμισι μήνα (από 5.5.2012 μέχρι 17.6.12). Αποφεύγεται έτσι και ο έλεγχος "Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες" (AML / CFT) των εποπτικών αρχών, που συνήθως επικεντρώνεται σε ποσά άνω των 10.000 ευρώ!


Να προσθέσουμε ακόμη ότι στη συνέντευξή του στο Star, ο πρώην υπουργός Οικονομικών (στην κυβέρνηση Σαμαρά) αλλά και σύμβουλος του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, επέμεινε ότι δεν υπάρχει τίποτα παράνομο στις δραστηριότητές του, ενώ εμφανίστηκε ενοχλημένος από το γεγονός ότι ενημερώθηκε για το έγγραφο Νικολούδη από μια εφημερίδα και όχι από την Βουλή. Υπάρχει όμως 
θέμα ηθικής τάξης για ένα δημόσιο πρόσωπο;

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, κληθείς να σχολιάσει το θέμα, δήλωσε στον ANT1: «Εδώ υπάρχει ένα θέμα ηθικής τάξης περισσότερο, μιας και κάθε πολίτης είναι ελεύθερος να μεταφέρει τα κεφάλαιά του όπου θέλει, αλλά υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα ηθικής τάξης».






yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. Ωραία μαθήματα παραδίδει ο πρώην υπουργός! αν τον ακολουθούσαμε όλοι θα το είχαμε κλείσει το μαγαζί που λέγται ελλάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή