2 Μαρτίου 2015

Η Τουρκία ακύρωσε την προκλητική ΝΟΤΑΜ για το Αιγαίο

Μετά από ένα έντονο διπλωματικό παρασκήνιο και τις ελληνικές καταγγελίες στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ, η τουρκική κυβέρνηση αναγκάστηκε να ανακαλέσει την ΝΟΤΑΜ, με την οποία δέσμευε μια τεράστια περιοχή στο Αιγαίο, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Στην περιοχή, από την Σκύρο μέχρι την Λήμνο, θα διεξάγονταν ασκήσεις με πραγματικά πυρά, από σήμερα και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίυυ 2015.

Η αρχική κίνηση της Άγκυρας φέρεται να εξόργισε ακόμη και το ΝΑΤΟ, που παραδοσιακά τηρεί στάση ουδετερότητας στις διμερείς ελληνοτουρκικές διαφορές, με αποτέλεσμα να ενισχυθούν τα ελληνικά επιχειρήματα.

Σχολιάζοντας την ανάκληση της ΝΟΤΑΜ από την τουρκική κυβέρνηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Σακελλαρίδης υπογράμμισε πως «η απόσυρση της NOTAM, με την οποία η Τουρκία δέσμευε μία μεγάλη περιοχή του Αιγαίου για στρατιωτικές ασκήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου, αποδεικνύει ότι η αποτελεσματική διπλωματία γίνεται αθόρυβα, χωρίς τυμπανοκρουσίες, αλλά με αποφασιστικότητα και σχέδιο». 


Πηγές: Στοιχεία από www.kathimerini.gr και www.tovima.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου