5 Μαρτίου 2015

Μονγκαντίσου: Όταν το βιος σου μοιάζει με σκουπίδια.

Φωτογραφία: Πρόσφυγες μεταφέρουν τα υπάρχοντά τους, ξύλα και υφάσματα για να στήσουν σκηνές και πλαστικούς κουβάδες ως οικοσκευή. Προς αναζήτηση χώρου για την δημιουργία νέου καταυλισμού, αφού με εντολή της κυβέρνησης Σομαλοί στρατιώτες διαλύουν τον προσφυγικό τους καταυλισμό Sarkusta νότια του Μονγκαντίσου. AFP PHOTO/Mohamed Abdiwahab

Στο Μογκαντίσου (Mogadishu), πρωτεύουσα της Σομαλίας, όπως και σε ολόκληρη τη χώρα, ο πόλεμος και οι ταραχές μαίνονται εδώ και πολλά χρόνια. Χιλιάδες άνθρωποι, εκτοπισμένοι από τις μάχες, ζουν σε άθλια αυτοσχέδια καταφύγια. 

Στη Σομαλία η οργάνωση αλ Σεμπάμπ έχει καταφύγει σε τρομοκρατικές τακτικές στην προσπάθειά της να επιτύχει τη δημιουργία ενός ισλαμικού κράτους. Τελευταία οι σομαλικές κυβερνητικές δυνάμεις, με την υποστήριξη της δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία (Amisom), έχουν καταφέρει να απωθήσουν από αρκετές περιοχές τους ισλαμιστές αντάρτες.

Και ενώ η χώρα μαστίζεται από τον πόλεμο, η Σομαλία και ειδικότερα η πρωτεύουσά της βρίσκεται στα πρόθυρα λιμού. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι στη Σομαλία είναι αντιμέτωποι με την απειλή του λιμού. Ανάμεσά τους εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά που υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό και «χρήζουν άμεσα φροντίδας». Η κατάσταση επιδεινώνεται από την ξηρασία που πλήττει τη χώρα. 

Πηγές: Με στοιχεία από www.kathimerini.gr και www.naftemporiki.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου