11 Μαρτίου 2015

Επιταχύνεται η πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου

Επιταχύνεται η πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου, φλερτάροντας με την απόλυτη ισοτιμία 1 προς 1.

Επιταχύνθηκε χθες η εξασθένηση του ευρώ έναντι του δολαρίου και παράλληλα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης υποχώρησαν

σε νέο χαμηλό ιστορικό επίπεδο  χάρη στην επίδραση που έχει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η συνεχιζόμενη ενίσχυση του δολαρίου προκάλεσε ωστόσο την αντίδραση του Λευκού Οίκου, σημάδι ότι ο άτυπος νομισματικός πόλεμος αρχίζει να ενοχλεί τις ΗΠΑ.

Δύο αντίρροπες δυνάμεις οδήγησαν χθες στην υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου κατά περισσότερο από 1% και την ισοτιμία στο 1,0710, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών

Από τη μια πλευρά το ευρώ υποχωρεί εξαιτίας του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που ξεκίνησε η ΕΚΤ τη Δευτέρα και στο πλαίσιο του οποίου θα τυπώσει 1,1 τρισ. ευρώ μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016. Η ανησυχία για την έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ευρωζώνης και της ελληνικής κυβέρνησης επίσης πιέζει το ευρώ. 
Από την άλλη πλευρά, οι επενδυτές φαίνεται να συνειδητοποίησαν μάλλον απότομα ότι η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) κινείται σταθερά προς αύξηση των επιτοκίων δανεισμού στα μέσα του 2015 και όχι το φθινόπωρο όπως νόμιζαν μέχρι την περασμένη εβδομάδα. Πέρα από το ευρώ, το δολάριο ενισχύθηκε χθες στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ χρόνων έναντι του γιεν, στο υψηλότερο επίπεδο 26 ετών έναντι του μεξικανικού πέσο και στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 ετών έναντι του βραζιλιάνικου ρεάλ.

Ωστόσο, η ενίσχυση του δολαρίου έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία. Ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου κ. Τζέιμς Φέρμαν δήλωσε χθες ότι «ο συνδυασμός (αδύναμης) ανάπτυξης στον υπόλοιπο κόσμο και η ενίσχυση του δολαρίου αποτελούν δίχως αμφιβολία εμπόδιο για τις αμερικανικές εξαγωγές και πρόβλημα συνολικά για την ανάπτυξη του αμερικανικού ΑΕΠ».

Πολλά κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης ενισχύθηκαν σημαντικά χθες, στέλνοντας τις αποδόσεις σε νέα χαμηλά ιστορικά επίπεδα, απόδειξη ότι οι επενδυτές δεν είχαν αξιολογήσει σωστά τη δυναμική της ποσοτικής χαλάρωσης. Φυσικά η ποσοτική χαλάρωση δεν είναι η μοναδική αιτία για την υποχώρηση των αποδόσεων. Σημαντικό ρόλο παίζει και η υποχώρηση του πληθωρισμού.

Πηγή: www.kathimerini.gr 11.03.2015 

Περισσότερα στο Επιταχύνεται η πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου 

Σχετική ανάρτηση:
Η ΕΚΤ έθεσε σε εφαρμογή το πρόγραμμα αγοράς ευρωπαϊκών ομολόγων






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου