12 Ιανουαρίου 2019

Στην Αθήνα τώρα η «μπάλα» για τη συμφωνία των Πρεσπών

Με 81 ψήφους υπέρ και καμία κατά, η Βουλή της πΓΔΜ ενέκρινε χθες το βράδυ τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι τέσσερις τροπολογίες που υιοθέτησε η Βουλή αφορούν την αλλαγή της ονομασίας της χώρας (από Δημοκρατίας της Μακεδονίας που είναι σήμερα σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), το προοίμιο του Συντάγματος,

τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της πΓΔΜ. Η υπηκοότητα ορίζεται ως «μακεδονική/πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και αποσαφηνίζεται ποια θα είναι η διατύπωση, στην αλβανική γλώσσα, για τους αλβανικής εθνικής καταγωγής πολίτες της χώρας.

Το μπαλάκι τώρα βρίσκεται πλέον στην Αθήνα και την ελληνική Βουλή, η οποία θα πρέπει να την εγκρίνει με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή με 151 τουλάχιστον θετικές ψήφους.

Μεταξύ των δυο κυβερνητικών εταίρων ο Αλέξης Τσίπρας βρισκεται φυσικά σε καλύτερη θέση και φαίνεται προς το παρόν να είναι ο κερδισμένος. Επέμεινε στη συμφωνία με την πΓΔΜ, την παζάρεψε με τον δικό του τρόπο, έκανε συμβιβασμούς και τελικά προχώρησε στη συμφωνία των Πρεσπών. Τώρα πρέπει να εξασφαλίσει τις 151 
θετικές ψήφους, κάτι που κατά τον ίδιο αλλά και πολλούς πολιτικούς αναλυτές είναι δεδομένο. 

Η αλήθεια είναι ότι κάποτε έπρεπε να λυθεί το χρόνιο πρόβλημα. Αλλά να λυθεί εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των δύο χωρών με τη συγκατάθεση των πολιτών τους και όχι επειδή κάποιοι άλλοι (ΝΑΤΟ, ΕΕ) το επέβαλαν.


Ο μεγάλος ηττημένος της υπόθεσης είναι ο Πάνος Καμμένος. Τα τραγικά του λάθη, οι ευκαιρίες που έχασε να ρίξει την κυβέρνηση και να κερδίσει πόντους στο παιχνίδι της πολιτικής επιβίωσης, οι συνεχείς "πιρουέτες" του, το μόνο αποτέλεσμα που είχαν ήταν να ενισχύσουν την αναξιοπιστία του.

Σύμφωνα με όσα γράφονται στον τύπο, ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να τελειώνει με το θέμα Καμμένου, ζητώντας τώρα ψήφο εμπιστοσύνης, προτού έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή. Ετσι, θα «τελειώσει» τον κυβερνητικό του εταίρο, θα σβήσει τον Π. Καμμένο και το κόμμα του, καθώς 3-4 βουλευτές του αναμένεται να του φύγουν, και στη συνέχεια, έχοντας εξασφαλίσει πάνω από 151 βουλευτές, να προχωρήσει στην κύρωση της συμφωνίας στη Βουλή.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας πάντως φαίνεται να επιμένει προς το παρόν στη γραμμή που χάραξε στη συνέντευξή του στο Open: Να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών, να στηρίξει ο Καμμένος την κυβέρνηση και αν δε θέλει να «μετρηθούν» όλοι στη Βουλή. Εξάλλου η δική του πολιτική επιβίωση προέχει της φιλίας προς τον Πάνο Καμμένο. 
Όσο για τα συμφέροντα της χώρας, αυτά, ως συνήθως, έρχονται σε δεύτερη μοίρα...

Εκκληση Ζάεφ στην Αθήνα


Έκκληση στους Έλληνες βουλευτές να επικυρώσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών απηύθυνε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε σήμερα, μία ημέρα μετά την έγκριση της Συνθήκης από τη Βουλή της ΠΓΔΜ.

«Είμαι πεπεισμένος ότι οι Ελληνες βουλευτές θα αναγνωρίσουν τον σπουδαίο ρόλο τους σε αυτή την ιστορική στιγμή. Πιστεύω ότι η Ελλάδα θα επικυρώσει τη Συμφωνία και θα είναι η πρώη χώρα που θα υπογράψει το πρωτόκολλο για την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ», είπε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, συμπληρώνοντας ότι μαζί με τους φίλους μας τους Ελληνες αφήνουμε πίσω την απομόνωση και τις παρεξηγήσεις επισφραγίζοντας την ιστορική συμφωνία.


Από τη σκοπιά της αντιπολίτευσης 

Κάποια σχόλια στη συνέχεια, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, τόσο από τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη στο Συνέδριο της Δράσης, όσο και από τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο λίγο πριν την έναρξη εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη για την παρουσία του βιβλίου του «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας: Προσδοκίες και κίνδυνοι από την αναθεώρηση του Συντάγματος»: 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορόμενος στην τρέχουσα πολιτική συγκυρία είπε: «Η δημόσια ζωή δηλητηριάζεται από τις παλινδρομήσεις και τις κωλοτούμπες των δύο τυχοδιωκτών συνεταίρων. Ενώ στο παρασκήνιο εκτυλίσσονται πρωτοφανή παζάρια με κάποιους γυρολόγους βουλευτές, "πρόθυμους" να μετατραπούν σε δεκανίκια μιας εξουσίας σε αποδρομή. Ολα αυτά, ενώ Τσίπρας και Καμμένος ασχολούνται μόνο με το πώς θα αγκιστρωθούν για λίγο ακόμη στις καρέκλες τους. Κάτι που εξηγεί γιατί ετεροκαθορίζονται σε όλα. Ακόμη και η προαναγγελθείσα και η υποτιθέμενη αδιαπραγμάτευτη παραίτηση του υπουργού Αμυνας μπήκε στον πάγο λόγω της επίσκεψης Μέρκελ. Ενώ την επομένη, πήρε και νέα παράταση δήθεν λόγω των εξελίξεων στο Σκοπιανό, αλλά στην πραγματικότητα λόγω μιας σκανδαλώδους τροπολογίας που επιδιώκει να ψηφιστεί από τη Βουλή». 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε: «Νομίζω ότι ο κ. Τσίπρας ήταν πολύ κυνικός και σαφής στη συνέντευξή του», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Προφανώς έχει κάνει τις ρυθμίσεις του, έχει κάνει τις επαφές του. Έχει γίνει απαγωγή των βουλευτών των ΑΝΕΛ, που έχουν μείνει ένα κέλυφος κενού περιεχομένου. Έχουν προσχωρήσει και άλλοι βουλευτές από μικρότερα κόμματα χωρίς παράδοση και χωρίς αξίες». «Έτσι», συνέχισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «διαθέτει και πλειοψηφία για την κύρωση της Συνθήκης και πλειοψηφία για την πρόταση εμπιστοσύνης, γιατί αυτό που τον ενδιαφέρει δεν είναι η πραγματική δημοκρατική νομιμοποίηση, η πραγματική σχέση με την κοινωνία, το μέλλον του τόπου, απλά η παράταση της νομής της εξουσίας, που αποβαίνει όμως εις βάρος των προοπτικών ανάκαμψης της χώρας». 

afirimeno.com 

Πηγές: Με στοιχεία από tovima.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, naftemporiki.gr, protothema.gr

Σχετική ανάρτηση: Αναβάλλει την αποχώρησή του από την κυβέρνηση ο «απερχόμενος» Καμμένος






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου