12 Ιανουαρίου 2019

Γερμανία, η μεγάλη κερδισμένη των χαμηλών επιτοκίων

Από το 2008, οπότε και ξέσπασε η οικονομική κρίση, η Γερμανία εξοικονόμησε χάρη στα χαμηλά επιτόκια δανεισμού περίπου 368 δις ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε πάνω από 10% του γερμανικού ΑΕΠ όπως αναφέρει η Handelsblatt.

Μόνον την περασμένη χρονιά, το 2017, η ομοσπονδία, τα κρατίδια, οι δήμοι και τα ασφαλιστικά ταμεία στη Γερμανία πλήρωσαν 55 δις ευρώ λιγότερα σε τόκους σε σύγκριση με την εποχή προ κρίσης. Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν νεότεροι υπολογισμοί της γερμανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Bundesbank).

Οι υπολογισμοί αυτοί προκύπτουν από τη σύγκριση του πραγματικού κόστους εξυπηρέτησης χρέους με το υποθετικό κόστος δανεισμού σε περίπτωση που τα επιτόκια είχαν κυμανθεί τα τελευταία δέκα χρόνια σε φυσιολογικά επίπεδα σε σχέση με το 2007. Ενώ, για παράδειγμα, η Γερμανία προσέφερε μέση απόδοση ύψους 4,2% σε επενδυτές το 2007, το επιτόκιο δανεισμού της σημείωνε έκτοτε συνεχή υποχώρηση φτάνοντας το 2018 στο 1,5%.

Εξαιτίας της σημαντικής αυτής μείωσης η Γερμανία κατέβαλε όλο και λιγότερα για την εξυπηρέτηση του χρέους της. Εκτιμάται μάλιστα ότι η εξοικονόμηση θα ήταν αρκετά μεγαλύτερη, εάν τα προηγούμενα χρόνια το Βερολίνο προχωρούσε σε μεγαλύτερο δανεισμό αντί να ήταν τόσο σθεναρά προσηλωμένo στην επίτευξη πλεονασμάτων.

Η Γερμανία δεν είναι όμως η μόνη χώρα που ωφελήθηκε τόσο πολύ από τη μείωση των επιτοκίων. Μεγαλύτεροι κερδισμένοι -μετά τους Γερμανούς- είναι οι Γάλλοι που «γλίτωσαν» 350 δις ευρώ σε τόκους και οι Ιταλοί με 262 δις ευρώ. Συνολικά, σύμφωνα με την Bundesbank, η συνολική εξοικονόμηση για τις χώρες της Ευρωζώνης ανήλθε την τελευταία δεκαετία στα 1,42 τρις (!) ευρώ.

Η κρίση οδήγησε τα τελευταία χρόνια και την ΕΚΤ σε μια σειρά πρωτοβουλιών για την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Μεταξύ αυτών το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και η μείωση των επιτοκίων σε μηδενικά επίπεδα. 

Για τους αποταμιευτές βέβαια η εξέλιξη ήταν ιδιαίτερα δυσμενής. Μόνον το 2017 οι χρηματικές περιουσίες των Γερμανών «συρρικνώθηκαν» κατά 38 δις ευρώ. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, οι συνολικές απώλειες των γερμανών καταθετών λόγω των χαμηλών επιτοκίων ισοδυναμούν με την εξοικονόμηση που πέτυχε το ίδιο διάστημα το γερμανικό δημόσιο.

Κώστας Συμεωνίδης (Handelsblatt, rtrd)

Πηγή: Deutsche Welle






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου