1 Ιουλίου 2019

Καρόλα Ρακέτε: Η καπετάνισσα που αψήφησε τον Σαλβίνι

Η Καρόλα Ρακέτε, η 31χρονη Γερμανίδα ακτιβίστρια, έγινε σύμβολο αντίστασης κατά της ακροδεξιάς αντιμεταναστευτικής ρητορικής όταν αψήφησε την ιταλική απαγόρευση και «έδεσε» το πλοίο της, το Sea-Watch 3, με τους 40 (κατά άλλους 42) ταλαιπωρημένους μετανάστες που διέσωσε από τη Μεσόγειο στο λιμάνι της Λαμπεντούζα, τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Το Σάββατο τα ξημερώματα, η Ρακέτε – πρώην ακτιβίστρια σε πλοίο της Greenpeace - αποφάσισε να παρακάμψει κάθε εντολή της Ρώμης και να αποβιβάσει στη Λαμπεντούζα το ανθρώπινο φορτίο της, το Sea-Watch 3 με τους 40 μετανάστες βρισκόταν ανοιχτά του νησιού για περισσότερες από 15 ημερες και οι συνθήκες επιβίωσης στο πλοίο είχαν αρχίσει και γινόταν αφόρητες. «Φοβόμουν τυχόν αυτοκτονίες πάνω στο πλοίο δεδομένου ότι οι μετανάστες βρίσκονταν πάνω από δύο εβδομάδες εκεί μετά την διάσωσή τους στη Μεσόγειο» διευκρίνισε η Ρακέτε.


Ενα ταχύπλοο της οικονομικής αστυνομίας που επιχείρησε να παρεμποδίσει τον ελλιμενισμό του σωστικού σκάφους, εμβολίστηκε και χρειάστηκε να απομακρυνθεί ώστε να μην εγκλωβιστεί ανάμεσα στο Sea-Watch 3 και στην αποβάθρα. Η Ρακέτε σε συνέντευξή της ανέφερε ότι δεν εμβόλισε σκοπίμως, αλλά από λάθος εκτίμηση το ταχύπλοο. «Δεν ήταν μια βίαιη ενέργεια, αλλά μια ενέργεια ανυπακοής» είπε, εξηγώντας γιατί δεν σταμάτησε όταν κλήθηκε από τις αρχές.

«Είμαστε υπερήφανοι για την καπετάνισσά μας, έκανε ακριβώς το σωστό, έφερε τους ανθρώπους στην στεριά με ασφάλεια», ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Sea-Watch International, Johannes Bayer.

🔵 Statement of our Captain, , before entering Port with the .
“We are proud of our captain, she did exactly the right thing. She upheld the law of the sea and brought people to safety." – chairman Johannes Bayer

Με αφορμή το επεισόδιο, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας και ηγέτης της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε ότι η επιθετική τακτική της Ρακέτε κατέστησε σαφές ότι η Ιταλία έχει να κάνει με «εγκληματίες». Έτσι, με εντολή του, το γερμανικό σκάφος διάσωσης Sea-Watch 3 κατασχέθηκε από τις ιταλικές αρχές και η καπετάνισσά του συνελήφθη αμέσως και τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό, αντιμέτωπη πλέον με ποινή φυλάκισης. 


Ποια είναι η Καρόλα Ρακέτε. Εδώ και επτά χρόνια, η 31χρονη σήμερα ακτιβίστρια εργάζεται αδιαλείπτως στο τιμόνι ερευνητικών και εμπορικών πλοίων, τα τρία τελευταία στο Sea Watch 3. Προτού γίνει κυβερνήτης του πλοίου, μελέτησε τέσσερις γλώσσες και πήρε πτυχίο στην Περιβαλλοντική Προστασία στο Edge Hill University, στο Λάνκασαϊρ της Αγγλίας. 

Αντί να βρεθεί πίσω από ένα γραφείο, η Ρακέτε για μία πενταετία έκανε τον περίπλου της Βόρειας Θάλασσας. Στα 23 βρισκόταν πάνω σε παγοθραυστικό στον Αρκτικό Κύκλο και χρημάτισε πλοηγός στο σκάφος ενός εκ των μεγαλύτερών γερμανικών ωκεανογραφικών ιδρυμάτων, του Alfred Wegener Institute. Δύο χρόνια αργότερα ήταν δεύτερη πλοίαρχος στο Ocean Diamond, σε άλλη μία πολική αποστολή.

Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.gr, twitter.com






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου