28 Αυγούστου 2019

Τα τρία είδη του καπνίσματος και οι επιπτώσεις τους

Τρία είναι τα είδη του καπνίσματος που απειλούν την υγεία, όχι μόνο του ίδιου του καπνιστή και όλων όσων ζουν ή εργάζονται μαζί του, αλλά και εκείνων που έρχονται σε επαφή με τις ουσίες του τσιγάρου που έχουν κατακαθίσει σε διάφορα αντικείμενα μέσα στον χώρο τους. Ας τα δούμε:

Κάπνισμα από πρώτο χέρι.

Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει πάνω από 4.000 χημικές ουσίες, εκ των οποίων πάνω από 60 είναι καρκινογόνες. Όλοι βέβαια γνωρίζουμε την πίσσα που προκαλεί καρκίνο και τη νικοτίνη που προκαλεί εθισμό. Το κάπνισμα αυξάνει τη συχνότητα εμφάνισης σοβαρών νοσημάτων, όπως τα εμφράγματα, ο καρκίνος, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Εκτιμάται ότι περίπου 20.000 Έλληνες πεθαίνουν κάθε χρόνο από το κάπνισμα.

Το κάπνισμα «κλέβει» 4-8 χρόνια ζωής. Πολλοί υποστηρίζουν πως εάν ένας καπνιστής κόψει το κάπνισμα σε λιγότερο από ένα χρόνο θα φαίνεται τουλάχιστον πέντε χρόνια νεότερος! Παρότι το επιχείρημα αυτό δεν είναι και τόσο στιβαρό, εντούτοις πολλές έρευνες αποκαλύπτουν ότι το φυσικό αυτό «λίφτινγκ» αποτελεί πολύ ισχυρό κίνητρο για τη διακοπή του καπνίσματος. 


Κάπνισμα από δεύτερο χέρι - παθητικό κάπνισμα

Τα παιδιά μιας οικογένειας στην οποία ο ένας γονιός είναι καπνιστής «καπνίζουν» παθητικά κάθε χρόνο περισσότερα από 30 τσιγάρα. Ο οργανισμός των παιδιών είναι και ο πιο ευάλωτος, επειδή απορροφά μεγαλύτερες δόσεις καπνού σε σύγκριση με τους ενήλικες. Η σύντροφος του καπνιστή «καπνίζει» σχεδόν τρία τσιγάρα την ημέρα. Να σημειωθεί ακόμη ότι το κάπνισμα της εγκύου καθιστά το έμβρυο παθητικό καπνιστή.

Τι εισπνέει ο παθητικός καπνιστής; Κατά 85% τον καπνό που προέρχεται από την άκρη του τσιγάρου (περιβαλλοντικός καπνός) καθώς αυτό καίγεται στο χέρι του καπνιστή, τον καπνό που εκπνέει ο καπνιστής στο χώρο, καθώς και τα σωματίδια που απελευθερώνονται από το τσιγαρόχαρτο την ώρα που ο καπνιστής ρουφάει τον καπνό.

Ο παθητικός καπνιστής κινδυνεύει κατά 50% περισσότερο να παρουσιάσει καρκίνο των πνευμόνων σε σύγκριση με τον μη καπνιστή που δεν εκτίθεται στον περιβαλλοντικό καπνό. Ο καρκίνος του πνεύμονα, οι ισχαιμικές καρδιοπάθειες, τα εγκεφαλικά και τα χρόνια αναπνευστικά προβλήματα αποτελούν τις τέσσερις κυριότερες αιτίες θανάτου των παθητικών καπνιστών στην Ευρώπη.

Το κάπνισμα από δεύτερο χέρι (secondhand smoke) ή αλλιώς παθητικό κάπνισμα, ευτυχώς χάρη στην απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους και χώρους εργασίας, μας απειλεί πλέον λιγότερο.

Κάπνισμα από τρίτο χέρι

Τι είναι το κάπνισμα από τρίτο χέρι; Όταν βρεθείτε σε ένα κλειστό χώρο (σπίτι, αυτοκίνητο κλπ) ενός καπνιστή, την ώρα που αυτός δεν καπνίζει, θ
α το αισθανθείτε μια άσχημη μυρωδιά. Είναι η "τσιγαρίλα" που έχει κατακάτσει παντού, από τον καπνό που έχει ποτίσει κάθε επιφάνεια, από τους τοίχους μέχρι τα έπιπλα και τις κουρτίνες. Όλες αυτές τις ουσίες του τσιγάρου, που έχουν κατακαθίσει σε διάφορα αντικείμενα μέσα στον χώρο που βρίσκεστε, τις εισπνέετε, τις καταπίνετε ή έρχεστε σε επαφή μαζί τους. Είναι σαν να καπνίζετε από ... τρίτο χέρι.

Αυτό το κάπνισμα από τρίτο χέρι είναι ένας σχετικά νέος όρος που έχει αρχίσει να μελετάται εκτενώς από τους ειδικούς. Όμως, ήδη γνωρίζουμε ότι το τριτογενές κάπνισμα προκαλεί γενετικές βλάβες στα κύτταρα.

Ο αερισμός του χώρου δεν αρκεί για την απομάκρυνση των υπολειμμάτων καπνού που έχουν κολλήσει στα ρούχα, τα έπιπλα, τις κουρτίνες, τους τοίχους, τα καλύμματα, τα χαλιά κλπ. Απαιτείται συχνό και συστηματικό καθάρισμα και καλό πλύσιμο όλων αυτών.


Επιπρόσθετα, να σημειωθεί έδω ότι το κάπνισμά, πέρα από την υποβάθμιση της υγείας, υποτιμά και την αξία του ακινήτου. Σπίτια ή διαμερίσματα, στα οποία ιδιοκτήτης ή ενοικιστής ήταν καπνιστής, πιάνουν στην αγορά (τουλάχιστον σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες) μικρότερες τιμές όταν έλθουν για πώληση ή ενοικίαση.

Με στοιχεία από ygeiamou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου