14 Αυγούστου 2019

Στο φως του φεγγαριού τον Δεκαπενταύγουστο

Εκδηλώσεις για την πανσέληνο του Δεκαπενταύγουστου. 
Ανοικτοί οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία.

Ο εορτασμός της Πανσελήνου του Αυγούστου 2019 θα κορυφωθεί την Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019, ημέρα της Πανσελήνου, με εκδηλώσεις που εκκινούν από τις 11 Αυγούστου και ολοκληρώνονται στις 19 Αυγούστου. Οι εκδηλώσεις κυρίως μουσικές συναυλίες θα πραγματοποιηθούν σε 100 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία της χώρας, ενώ θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό χωρίς τη διοργάνωση εκδηλώσεων 48 χώροι και μουσεία. 

Η είσοδος σε όλους τους χώρους είναι ελεύθερη για το κοινό.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, διοργανώνει από το 2002 με επιτυχία τις εκδηλώσεις της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου προσφέροντας τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία στο κοινό σε μια καλοκαιρινή βραδιά κάτω από το φως του αυγουστιάτικου φεγγαριού 

Κάποιες από τις εκδηλώσεις του 
Υπουργείο Πολιτισμού:

Στην αφίσα των φετινών εκδηλώσεων, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς συμπίπτουν η γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με την αυγουστιάτικη πανσέληνο, παρουσιάζεται η Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής, στη Σίφνο (φωτογραφία επάνω αριστερά).

Δεκαπενταύγουστος με μικρότερη πανσέληνο

Οι ρομαντικοί έχουν κάθε λόγο να χαρούν μια βραδινή βόλτα στις 15 Αυγούστου, καθώς θα υπάρξει πανσέληνος (στις 15:30 ώρα Ελλάδας της Πέμπτης) και το φεγγάρι θα είναι ολόγιομο το βράδυ.

Από την άλλη όμως, μόλις δύο μέρες μετά, στις 17 Αυγούστου, το φεγγάρι θα βρεθεί στο απόγειο του, δηλαδή στο πιο απομακρυσμένο σημείο της τροχιάς του από τη Γη. Συνεπώς ο σεληνιακός δίσκος τον Δεκαπενταύγουστο θα φαίνεται συγκριτικά μικρότερος από ό,τι όταν η πανσέληνος συμπίπτει με το περίγειο, δηλαδή η Σελήνη βρίσκεται στο κοντινότερο σημείο της από τον πλανήτη μας, κάτι που θα συμβεί στις 30 Αυγούστου, όταν όμως πια θα υπάρχει Νέα Σελήνη, η δεύτερη μέσα στον ίδιο μήνα.

Μάλιστα η επόμενη πανσέληνος του Σεπτεμβρίου, στις 14 του μήνα, θα είναι ακόμη μικρότερη - η πιο μικρή του 2019- καθώς σχεδόν θα συμπέσει με το απόγειο του φεγγαριού στις 13 Σεπτεμβρίου.

Πηγές: culture.gr
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου