19 Αυγούστου 2019

Χιούμορ και ομπρέλες κατά της κυβέρνησης στο Χονγκ Κονγκ

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται στο Χονγκ Κονγκ οι μαζικές διαδηλώσεις για περισσότερη δημοκρατία. Τους διαδηλωτές δεν εμπόδισε ούτε η έντονη βροχόπτωση (απλά άνοιξαν πολύχρωμες ομπρέλες τους) ούτε η κινεζική στρατιωτική παρουσία στις παρυφές της πόλης. Από τη Deutsche Welle:

Πάνω από ένα εκατομμύριο διαδηλωτές κατέβηκαν το Σαββατοκύριακο στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ για να διαμαρτυρηθούν κατά της τοπικής κυβέρνησης και κατά της παρουσίας κινεζικών στρατιωτικών δυνάμεων στις παρυφές της πόλης. Η πλειονότητα των διαδηλωτών συγκεντρώθηκε στο πάρκο Βικτόρια, το μοναδικό μεγάλο πάρκο της τσιμεντούπολης. Δεν έφυγαν ούτε όταν άρχισε να πέφτει καταρρακτώδης βροχή. Απλά άνοιξαν πολύχρωμες ομπρέλες. Μετά το τέλος της κινητοποίησης δεκάδες χιλιάδες κατευθύνθηκαν στο κέντρο της πόλης παρά την απαγόρευση που είχαν επιβάλλει οι αρχές.

Ο 49χρονος Τζέισον, ο οποίος συμμετείχε στις διαδηλώσεις, δηλώνει, προφανώς με ειρωνική διάθεση στον ανταποκριτή της Ραδιοφωνίας Κεντρικής Γερμανίας (MDR): «Μα δεν διαδηλώνουμε, απλά κάνουμε εδώ τη βόλτα μας. Με πετύχατε την ώρα που επέστρεφα στο αυτοκίνητό μου». 

Με ομπρέλες λόγω της έντονης βροχόπτωσης «πλημμύρισαν» οι κεντρικοί δρόμοι του Χονγκ Κονγκ στην τελευταία μεγάλη κινητοποίηση υπέρ της δημοκρατίας την Κυριακή. (AP Photo/Vincent Yu)

Οι διαδηλωτές είναι νέοι, μορφωμένοι και από τη μεσαία τάξη

Στις κινητοποιήσεις, οι διαδηλωτές υπογράμμισαν τον ειρηνικό χαρακτήρα των διαμαρτυριών και ζήτησαν για μια ακόμα φορά από την τοπική κυβέρνηση μια ανεξάρτητη έρευνα για τη χρήση βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας σε βάρος διαδηλωτών τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ παράλληλα επανέλαβαν το πάγιο αίτημά τους για δημοκρατικές εκλογές στην πρώην βρετανική αποικία. Οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ εμφανίζονται πάντως αποφασισμένοι να μην σταματήσουν τις κινητοποιήσεις έως ότου αλλάξει η κατάσταση στην πόλη τους. 

Ζητούμενο μια ανεξάρτητη έρευνα για τη χρήση βίας από την αστυνομία.

«Διαδηλώνουμε κατά της κυβέρνησης και κατά της αστυνομίας επειδή έχουν υπερβολικές εξουσίες, λέει μια 22χρονη διαδηλώτρια. Θέλουμε να δείξουμε στην τοπική κυβέρνηση, αλλά και τη διεθνή κοινή γνώμη ότι αγωνιζόμαστε κατά της κινεζικής κυβέρνησης και της αστυνομίας».

Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με σφυγμομέτρηση της εφημερίδας του Χονγκ Κονγκ South China Morning Post, τo 80% των διαδηλωτών έχουν πτυχίο ΑΕΙ, πάνω από το 65% ανήκουν στη μεσαία τάξη και ηλικιακά οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες είναι μεταξύ 20 και 29 ετών.

Στέφεν Βούρτσελ (MDR, Πεκίνο)
Πηγή: Deutsche Welle 


Όμως το Πεκίνο δεν έμεινε με "σταυρωμένα χέρια":

Χονγκ Κονγκ: Εκστρατεία δυσφήμισης εξαπολύει το Πεκίνο

Οι κινεζικές αρχές χρησιμοποίησαν περίπου χίλιους λογαριασμούς στο Twitter και, σε μικρότερη έκταση, ορισμένες σελίδες στο Facebook για να δυσφημίσουν και να διχάσουν τους διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι δύο πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Το Twitter διέγραψε 986 λογαριασμούς που "συντονίζονταν στο πλαίσιο μιας επιχείρησης υποστηριζόμενης από το (κινεζικό) κράτος" για "να υπονομεύσουν τη νομιμότητα και τις πολιτικές απόψεις" των διαδηλωτών, όπως ανέφερε η εταιρεία.

Το Facebook, που ενημερώθηκε για το θέμα από το Twitter, ανέφερε από την πλευρά του ότι διέγραψε για τους ίδιους λόγους επτά σελίδες, πέντε λογαριασμούς και τρεις ομάδες που "συνδέονταν με πρόσωπα που σχετίζονται με την κυβέρνηση του Πεκίνου".

Υπενθυμίζεται ότι οι κινεζικές αρχές έχουν απαγορεύσει στην ηπειρωτική Κίνα τόσο το Twitter όσο και το Facebook.

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου