23 Αυγούστου 2019

Στο μικροσκόπιο το ηλεκτρονικό τσιγάρο στις ΗΠΑ

Αμερικανικά κέντρα ελέγχου λοιμώξεων και πρόληψης ερευνούν κάποια ομαδοποιημένα κρούσματα πνευμονοπάθειας, για τα οποία οι ειδικοί πιστεύουν ότι συνδέονται με τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων και καταγράφηκαν σε 14 πολιτείες. Τα κέντρα επισημαίνουν ότι κανένα στοιχείο δεν υποδεικνύει ότι λοιμώξεις ευθύνονται για τα συγκεκριμένα κρούσματα, τονίζοντας ότι χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες προκειμένου να διαπιστωθεί αν όντως προκλήθηκαν από τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Οι ασθενείς παρουσίασαν βήχα, δύσπνοια και έντονη κόπωση. Ορισμένων οι κατάσταση ήταν τόσο σοβαρή, ώστε οι γιατροί αναγκάστηκαν να τους συνδέσουν με αναπνευστήρα. Ηδη, κάποιες πολιτείες, όπως της Νέας Υόρκης και της Νέας Ιερσέης, εξέδωσαν υγειονομικές συστάσεις για τις πνευμονοπάθειες που συνδέονται με το άτμισμα. Τα κέντρα, πάντως, δεν διαπίστωσαν να υπάρχει σχέση μεταξύ των αναπνευστικών προβλημάτων και συγκεκριμένης μάρκας ηλεκτρονικού τσιγάρου.

H Juul Labs, στην οποία διαθέτει ποσοστό 35% η Altria Group Inc, η κυρίαρχη κατασκευάστρια ηλεκτρονικών τσιγάρων στις ΗΠΑ, αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι ερευνά όλα τα κρούσματα που φέρονται να σχετίζονται με το άτμισμα. «Αυτές οι αναφορές επιβεβαιώνουν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο ότι είναι απόλυτη ανάγκη να μείνουν η νικοτίνη και τα καπνικά προϊόντα μακριά από τα χέρια των νέων, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μέσα από αυστηρές ρυθμίσεις ως προς την πρόσβαση σε τέτοια προϊόντα. Επίσης, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι παράνομα προϊόντα, φθηνής αντιγραφής, όπως και τα συστήματα που χορηγούν συνταγογραφούμενες ουσίες, θα παραμένουν εκτός αγοράς και μακριά από τους νέους». Η κατασκευάστρια εταιρεία επισημαίνει ακόμη ότι, σύμφωνα με κάποιες αναφορές στα ΜΜΕ, πολλοί από τους ασθενείς που συνδέονται με το άτμισμα είχαν κάνει χρήση ΤCH (τετραϋδροκανναβινόλης), ενός συστατικού της μαριχουάνας, ελεγχόμενης ουσίας την οποία η Juul Labs δεν εμπορεύεται. 


Γενικά, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θεωρούνται πιο ασφαλή από τα συμβατικά, τα οποία οδηγούν στον θάνατο τους μισούς από τους χρόνιους χρήστες τους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ωστόσο, οι μακροπρόθεσμες συνέπειες του ατμίσματος παραμένουν άγνωστες.

Πηγές: Reuters. kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου