17 Αυγούστου 2019

Πέθανε ο ηθοποιός Πίτερ Φόντα, πρωταγωνιστής στο «Easy Rider»

Ο Αμερικανός ηθοποιός Πίτερ Φόντα, ο οποίος έγινε διάσημος με τον ρόλο του «μηχανόβιου» στην ταινία «Easy Rider» (Ξένοιαστος Καβαλάρης, 1969), της οποίας είχε συνυπογράψει το σενάριο, πέθανε χθες, Παρασκευή, το πρωί στην κατοικία του στο Λος Άντζελες σε ηλικία 79 ετών. 

Γιος του σταρ του Χόλυγουντ Χένρι Φόντα, μικρός αδελφός της Τζέιν Φόντα και πατέρας της Μπρίτζετ Φόντα, ο Πίτερ Φόντα πέθανε από αναπνευστική ανακοπή που προκλήθηκε από καρκίνο του πνεύμονα.

«Ενώ θρηνούμε την απώλεια αυτού του γλυκού και αβρού άνδρα, επιθυμούμε επίσης να τιμήσουμε το αδάμαστο πνεύμα του και την αγάπη του για τη ζωή. Προς τιμήν του Πίτερ, παρακαλούμε υψώστε το ποτήρι σας σε μια πρόποση στην ελευθερία», ανέφερε η Τζέιν Φόντα σε δήλωση που εξέδωσε. 

Η ταινία «Easy Rider», σε σενάριο των Πίτερ Φόντα, Ντένις Χόπερ και Τέρι Σάουδερν, με πρωταγωνιστές τους δύο πρώτους και σε σκηνοθεσία του Χόπερ, είναι μια από τις εμβληματικές ταινίες της αμερικανικής αντικουλτούρας των «σίξτις». Αναφέρεται στην αναζήτηση της ελευθερίας μέσω μιας οδύσσειας με μοτοσυκλέτες στις μεγάλες εκτάσεις των νοτιοδυτικών Ηνωμένων Πολιτειών.


Η εικόνα του Πίτερ Φόντα πάνω στην τσόπερ του, μια Harley-Davidson βαμμένη στα χρώματα της αμερικανικής σημαίας, είναι εμβληματική του κινηματογράφου εκείνης της εποχής. Ένα αντίγραφο αυτής της μηχανής πωλήθηκε το 2014 σε πλειστηριασμό έναντι 1,35 εκατομμυρίου δολαρίων. 

Ο θάνατος του ηθοποιού, η διασημότερη ταινία του οποίου σφράγισε την ιστορία των «σίξτις», υπάρχει κίνδυνος να αφήσει ένα μεγάλο κενό.

«Ίνδαλμα #PeterFonda», έγραψε απλώς στο Twitter ο ηθοποιός Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ, συνοδεύοντας το μήνυμά του με μια ασπρόμαυρη φωτογραφία του Πίτερ Φόντα, με δερμάτινο μπουφάν στους ώμους και τεράστια αμερικανική σημαία στην πλάτη.


Για να γιορτάσει την 50η επέτειο της πρεμιέρας της ταινίας (είχε γίνει στις 14 Ιουλίου 1969), ο Πίτερ Φόντα είχε οργανώσει μια προβολή η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 20 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, με μουσικούς που θα ερμήνευαν το περίφημο σάουντρακ της ταινίας, μεταξύ των οποίων το αξέχαστο τραγούδι «Born to Be Wild» των Steppenwolf.

Το 1998 ο Πίτερ Φόντα ήταν υποψήφιος για Όσκαρ για τον ρόλο του στην ταινία «Ulee's Gold» (Το χρυσάφι του Οδυσσέα) του Βίκτορ Νούνιες, για τον οποίο τιμήθηκε τελικά με μια Χρυσή Σφαίρα.

Πιο πρόσφατα, ο Πίτερ Φόντα είχε υποδυθεί τον Μεφιστοφελή στην ταινία «Ghost Rider» (Καβαλάρης Φάντασμα, 2007). Η τελευταία του ταινία με τίτλο «The Last Full Measure», με τους Σάμιουελ Τζάκσον, Μόργκαν Φρίμαν και Λώρενς Φίσμπερν, πρόκειται να κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ.

Στρατευμένος οικολόγος, ο ηθοποιός είχε προκαλέσει αίσθηση στο Φεστιβάλ των Καννών το 2011, όταν είχε χαρακτηρίσει τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα «προδότη» κατηγορώντας τον για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίσθηκε τη μεγάλη διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού που είχε προκληθεί από την καταστροφή της πετρελαϊκής πλατφόρμας Deepwater Horizon.

Πηγές: naftemporiki.gr, twitter.com#PeterFonda

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου