22 Αυγούστου 2019

Βραζιλία: Ο Αμαζόνιος φλέγεται

"Ο ουρανός δεν σκοτεινιάζει ποτέ στη Βραζιλία, καθώς ο Αμαζόνιος φλέγεται" είναι ο τίτλος σε δημοσίευμα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
"Αμαζόνιος: φωτιά στους πνεύμονες του πλανήτη", μια τεράστια φυσική καταστροφή που οφείλεται εν πολλοίς στην ανθρώπινη παρέμβαση, τοονίζεται σε άρθρο στη Deutsche Welle.

Τα δυο δημοσιεύματα στη συνέχεια:

"Ο ουρανός δεν σκοτεινιάζει ποτέ στη Βραζιλία, καθώς ο Αμαζόνιος φλέγεται"

Δεν υπάρχουν φώτα, όμως ο νυκτερινός ουρανός είναι μισοφωτισμένος, διότι ο Αμαζόνιος φλέγεται. Μυρίζει σαν κάρβουνα που καίγονται. Στη διάρκεια της ημέρας ο ήλιος, που είναι συνήθως τόσο δυνατός σ' αυτά τα μέρη, σκοτεινιάζει από πυκνό γκρίζο καπνό. 


Χιλιάδες πυρκαγιές αποδεκατίζουν αυτή τη στιγμή την Αμαζονία, το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου και έναν προμαχώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Οι πυρκαγιές στο τροπικό δάσος έχουν αυξηθεί κατά 83% μέχρι στιγμής φέτος, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2018, σύμφωνα με την INPE, την υπηρεσία διαστημικών ερευνών της Βραζιλίας.

Αυτή η κυβερνητική υπηρεσία έχει καταγράψει 72.843 πυρκαγιές, τον μεγαλύτερο αριθμό από το 2013 που άρχισαν να τηρούνται αρχεία. Περισσότερες από 9.500 χιλιάδες εντοπίσθηκαν από δορυφόρους μόνον από την περασμένη Πέμπτη και μετά.

Χθες, Τετάρτη, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου εξόργισε τους οικολόγους διατυπώνοντας αβάσιμες κατηγορίες ότι μη κυβερνητικές οργανώσεις βάζουν τις φωτιές από θυμό επειδή περιέκοψε τη χρηματοδότησή τους.


Η παγκόσμια οργή εκφράζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με το #PrayforAmazonas (προσευχηθείτε για την Αμαζονία) να είναι το κορυφαίο στον κόσμο θέμα στο Twitter.

«Το μόνο που μπορείς να δεις είναι καπνός», λέει δείχνοντας στον ορίζοντα ο 
Τιάγκο Παριντιντίν, ο οποίος ζει σε καταυλισμό αυτοχθόνων λίγο μακρύτερα από τον Υπεραμαζονιακό αυτοκινητόδρομο. «Δεν ήταν έτσι παλιότερα», προσθέτει. Είκοσι δύο χρόνων και εκπαιδευμένος σε περιβαλλοντικά ζητήματα, ο Τιάγκο Παρνιντιντίν καταγγέλλει την αυξανόμενη ανάπτυξη της Αμαζονίας που έφερε τη γεωργία και την αποδάσωση, με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες στη διάρκεια της ξηρής εποχής.

Οι φωτιές αρχίζουν στη χαμηλή βλάστηση που έχει ξεραθεί κατά την περίοδο της ξηρασίας. Καπνός τυλίγει τμήματα εδάφους που είναι ακόμη καταπράσινα, γεμάτα φτέρες και φοινικόδενδρα, καθώς η βλάστηση κάτω απ' αυτά σιγοκαίει. Στο τέλος πιάνουν φωτιά και τα δένδρα. 

Περιβαλλοντολόγοι λένε επίσης πως αγρότες βάζουν φωτιά στο δάσος για να μετατρέψουν τμήματά του σε βοσκοτόπια. Ο καπνός από τις φωτιές αυτές στέκεται στον ορίζοντα σαν ομίχλη.

Ο Γκάμπριελ Αλμπουκέρκε, πιλότος στο Πόρτο Βέλιο, την πρωτεύουσα της Πολιτείας Ροντόνια, λέει πως, στα τέσσερα χρόνια που πετάει με το μικρό ελικοφόρο αεροπλάνο του, η κατάσταση ποτέ δεν ήταν τόσο κακή. «Είναι η πρώτη φορά που βλέπω κάτι τέτοιο», λέει καθώς προετοιμάζεται για απογείωση.

Από τον ουρανό, οι πυρκαγιές κυμαίνονται από μικρούς θυλάκους μέχρι μεγαλύτερες από ποδοσφαιρικό γήπεδο, με τον καπνό να καθιστά αδύνατο να δει κανείς κάτι πίσω από την πρώτη γραμμή της φωτιάς ώστε να διακρίνει την πλήρη έκταση της πυρκαγιάς. Μερικές φορές ο καπνός είναι τόσο πυκνός που το ίδιο το δάσος μοιάζει να έχει εξαφανισθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 
Φωτογραφίες από twitter #PrayforAmazonas 


"Αμαζόνιος: φωτιά στους πνεύμονες του πλανήτη"

Εδώ και μέρες τροπικά δάση καίγονται στη Βραζιλία, προκαλώντας τεράστια φυσική καταστροφή. Αλλά το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο. Σχεδόν 73.000 φωτιές καταγράφηκαν στα δάση του Αμαζονίου από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο. Το 2018 είχαν σημειωθεί 39.759 φωτιές, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δορυφορικών Ερευνών της Βραζιλίας (INPE). Ο μέχρι στιγμής αριθμός των πυρκαγιών το 2019 είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί από τότε που ξεκίνησαν οι μετρήσεις του ινστιτούτου. Ενδιαφέρον έχει ότι ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο κατηγορεί μη κυβερνητικές οργανώσεις για εμπρησμούς που έχουν ως στόχο να τον βλάψουν. Ωστόσο οι δηλώσεις Μπολσονάρο δεν φαίνεται να ευσταθούν. 

Σύμφωνα με τον ερευνητή Κάρλος Νόμπρε από το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο, που εξειδικεύεται στις πυρκαγιές σε τροπικά δάση, οι μαζικές φωτιές στον Αμαζόνιο οφείλονται πρωτίστως σε ανθρωπογενείς παράγοντες. Δεν πρόκειται για πυρκαγιές από φυσικά αίτια, όπως ανέφερε στη DW, αλλά σε μεγάλο βαθμό στην ανεξέλεγκτη αγροτική δραστηριότητα στα παρθένα δάση της Βραζιλίας. «Δυστυχώς στη γεωργία σε εδάφη τροπικών δασών η φωτιά χρησιμοποιείται ακόμη ως γεωργική μέθοδος. Πολλές από αυτές τις φωτιές εξαπλώνονται γρήγορα και καίνε μεγάλες δασικές εκτάσεις. Στη Βραζιλία αλλά και σε άλλες χώρες από όπου περνά ο Αμαζόνιος οι αγρότες συνηθίζουν να κόβουν τροπικά δέντρα και στη συνέχεια να αφήνουν το έδαφος για περίπου τρεις μήνες να αποξηρανθεί. Έπειτα βάζουν φωτιές, ώστε η γη να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια για αγροτικούς σκοπούς».

Όπως επισημαίνει ο Κάρλος Νόμπρε, οι παραπάνω πρακτικές είναι συνηθισμένες στη Βραζιλία. «Φέτος όμως παρατηρούμε αύξηση των δασών που αποψιλώνονται» αναφέρει στη DW. H αποψίλωση σε κάποιες περιοχές φτάνει στο 30% με 40% σε σχέση με πέρυσι. Αν και οι φωτιές σε δασικές εκτάσεις που μετατρέπονται σε καλλιεργήσιμες είχαν κατά περιόδους απαγορευθεί, σήμερα η κατάσταση είναι εκ νέου ανεξέλεγκτη. «Οι φωτιές αυξάνονται. Υπάρχει μια κακή παράδοση στον αγροτικό τομέα στις περιοχές του Αμαζονίου που στηρίζει την εκτεταμένη πρόκληση πυρκαγιών», αναφέρει ο Βραζιλιάνος ερευνητής. 


Ο Κάρλος Νόμπρε μάλιστα επιρρίπτει ευθύνες για την άναρχη κατάσταση που επικρατεί στα δάση του Αμαζονίου στον πρόεδρο της χώρας. Ο Μπολσονάρο σε μήνυμά του προς τους αγρότες της Βραζιλίας, τους είχε ενθαρρύνει να συνεχίσουν τις επίμαχες αγροτικές δραστηριότητες σε αποψιλωμένες περιοχές του Αμαζονίου, γιατί με τον τρόπο αυτό συμβάλλουν στις ανάπτυξη της οικονομίας. «Οι αγρότες εξέλαβαν το μήνυμα ως εξής: Ας αποξηράνουμε κι άλλες εκτάσεις, ας κόψουμε κι άλλα δέντρα, ας βάλουμε κι άλλες φωτιές γιατί δεν θα μας τιμωρήσει κανείς». Για τον Βραζιλιάνο ερευνητή η κατάσταση είναι κρίσιμη, δεδομένου ότι ολοένα περισσότεροι αγρότες και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στα δάση του Αμαζονίου δεν τηρούν τους νόμους και προβαίνουν σε παράνομες δραστηριότητες. 

Για τον Κάρλος Νόμπρε μόνη λύση στο σύνθετο αυτό πρόβλημα που απειλεί όχι μόνο τη Βραζιλία αλλά και το παγκόσμιο οικοσύστημα, δεδομένου ότι η περιοχή του Αμαζονίου θεωρείται πνεύμονας για τον πλανήτη, είναι η σύγχρονη εκπαίδευση των αγροτών και η τήρηση των υπαρχόντων νόμων. Σημαντικό επίσης είναι να μπει άμεσα φρένο στις παράνομες αποψιλώσεις τροπικών δασών και να δοθεί έμφαση στην εντατικοποίηση των μηχανισμών πρόληψης πυρκαγιών.

Λόβντεϊ Ράιτ
Πηγή: Deutsche Welle
Φωτογραφίες από twitter #PrayforAmazonas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου