29 Αυγούστου 2019

Μητσοτάκης και Μέρκελ για επενδύσεις και υλοποίηση δεσμεύσεων

Κυρ. Μητσοτάκης: «Θέλω να αλλάξω το αφήγημα για την Ελλάδα στη Γερμανία, ώστε να προσελκύσω επενδύσεις».
Μέρκελ: H υλοποίηση των δεσμεύσεων θα είναι τώρα πιο εύκολη. «Το 50% στην οικονομία είναι η ψυχολογία».


Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα στο Βερολίνο ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, μεταξύ άλλων, σημείωσαν:

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Είμαι εδώ για να αλλάξω το πλαίσιο των ελληνογερμανικών σχέσεων» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στο Βερολίνο με την Άγκελα Μέρκελ. Διαβεβαίωσε για την «ειλικρινή διάθεση για βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές» εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά όπως εξήγησε δεν θέλει να μιλάει μόνο για το χρέος και την αποπληρωμή, αλλά για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας και τις δυνατότητες για επενδύσεις, όπως επίσης για τις κοινές προκλήσεις. «Όσο πιο ισχυρή θα είναι η ανάπτυξη στην Ελλάδα, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους» σημείωσε.


Τόνισε επίσης τη δυνατότητα για συνεργασία στην αντιμετώπιση κρίσιμων παγκόσμιων ζητημάτων, όπως η κλιματική αλλαγή, αναφέροντας ότι Ελλάδα και Γερμανία έχουν κοινό ενδιαφέρον για τη μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλών ρύπων. Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ένα μεγάλο κοινό επενδυτικό πρόγραμμα Ελλάδας - Γερμανίας, «ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο που θα αφορά την ενέργεια, τις πράσινες τεχνολογίες, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη διαχείριση των απορριμάτων». «Θέλω να αλλάξω το αφήγημα για την Ελλάδα στη Γερμανία, ώστε να προσελκύσω επενδύσεις» υπογράμμισε.

Ερωτηθείς αναφορικά με την επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης να μειωθούν οι στόχοι στα πρωτογενή πλεονάσματα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι αυτοί «είναι ιδιαίτερα υψηλοί» αλλά η Ελλάδα θα τηρήσει τους στόχους και υπογράμμισε: «Πρώτα θα κερδίσουμε αξιοπιστία και μετά θα συζητήσουμε τα ζητήματα των πλεονασμάτων που συνδέονται με το θέμα του χρέους. Όσο πιο γενναία και ισχυρή θα είναι η ανάπτυξη στη χώρα μας, τόσο πιο εύκολη θα είναι η εξυπηρέτηση του χρέους. Τα θέματα αυτά θα τα δούμε εν καιρώ και την κατάλληλη στιγμή με τους θεσμούς».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών. Σημείωσε πως προσβλέπουμε στην εξωτερική φύλαξη των συνόρων μας. «Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης».

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια συμφωνία με πολλά ελαττώματα, τα οποία όμως μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσα από την ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας στην Ε.Ε. υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. «Μιλήσαμε για Τουρκία και Κυπριακό, Αθήνα και Βερολίνο συμφωνούμε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ είναι παράνομες» πρόσθεσε. 


Η Άγγελα Μέρκελ

«Έχει γίνει πολύ πρόοδος, το κλίμα έχει βελτιωθεί και η ώθηση που έχει δοθεί στην Ελλάδα είναι σημαντική» δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ, προσθέτοντας ότι με τον Έλληνα πρωθυπουργό μίλησαν «για τις διμερείς μας σχέσεις, που είναι καλές και μπορεί να εντατικοποιηθούν. Στα οικονομικά μας ζητήματα έχουμε δυνατότητα επενδύσεων στην Ελλάδα, πράγμα που θα εκμεταλλευτούν και οι δύο λαοί».

Η νέα ελληνική κυβέρνηση, συνέχισε η Γερμανίδα καγκελάριος, θα υλοποιήσει την ατζέντα ιδιωτικοποιήσεων πολύ πιο γρήγορα και αυτό σημαίνει ότι ανοίγονται επενδυτικές ευκαιριες και για γερμανικές επιχειρήσεις. «Αυτό σίγουρα η γερμανική επιχειρηματικότητα θα το αξιοποιήσει ευχαρίστως», είπε και σημείωσε ότι «η τωρινή ατζέντα οικονομικών μεταρρυθμίσεων θα κάνει πιο εύκολα εκπληρώσιμες τις υποχρεώσεις που η Ελλάδα έχει ακόμη στο πλαίσιο των προγραμμάτων βοήθειας», καθώς, όπως είπε, «το 50% της οικονομίας είναι ψυχολογία».

Για το μεταναστευτικό και τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας η κ. Μέρκελ είπε: «Συμφωνόύμε ότι πρέπει να εφαρμοζεται η συμφωνία Ε.Ε. Τουρκίας. Πρέπει να τεθεί σε λειτουργία όλος ο μηχανισμός, δηλαδή να εφαρμόζεται η επιστροφή των παράτυπων μεταναστών» δήλωσε ότι συμμερίζεται την άποψη του Κυριάκου Μητσοτάκη για έναν πιο δικαίο επιμερισμό των μεταναστευτικών ροών και τόνισε ότι αυτό πρέπει να γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, «αλλά είμαστε μακριά σε υλοποίηση για βιώσιμη λύση».

«Μιλήσαμε για θέματα διεύρυνσης της Ε.Ε., αλλά και το μέλλον των ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας. Και νομίζω θα έχουμε επιτυχία», πρόσθεσε η κ. Μέρκελ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, naftemporiki.gr, kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου