25 Αυγούστου 2019

Μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς η αρχαία πόλη της Βαβυλώνας

Η Βαβυλώνα κατέχει ιδιαίτερη θέση στην παγκόσμια ιστορία και τη μυθολογία, με την περίφημη Πύλη της Ιστάρ, τους Κρεμαστούς Κήπους -ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου- και τον Πύργο της Βαβέλ, αν και η ακριβής τοποθεσία των δύο τελευταίων, εμβληματικών μνημείων, παραμένει μέχρι και σήμερα αντικείμενο συζήτησης. 

Η αρχαία πόλη της Βαβυλώνας, στα νότια της Βαγδάτης, ανακηρύχθηκε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την Unesco, έπειτα από προσπάθειες 40 ετών που κατέβαλαν οι αρχές του Ιράκ για τον σκοπό αυτό. 


Η πόλη, στις όχθες του Ευφράτη, σε απόσταση 100 χιλιομέτρων νοτίως της Βαγδάτης, ήταν τον νευραλγικό κέντρο της αρχαίας βαβυλωνιακής αυτοκρατορίας, πριν από 4.000 χρόνια. Οι Ιρακινοί αρχαιολόγοι επιδίωκαν από το 1982 –αλλά χωρίς επιτυχία μέχρι και σήμερα– να εντάξουν στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς αυτόν τον αρχαιολογικό χώρο, έκτασης 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Μόλις στο 15% του χώρου αυτού έχουν γίνει ανασκαφές.


Η Βαβυλώνα «ήταν η μεγαλύτερη πόλη της αρχαίας ιστορίας», εξήγησε ο Κάχταν αλ Άμπιντ, ο διευθυντής της υπηρεσίας Αρχαιοτήτων της Βασόρας, που παρουσίασε τον φάκελο στην Επιτροπή της Unesco που συνεδριάσε στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Το Ιράκ υπερηφανεύεται ότι είναι το λίκνο της γραφής -οι παλαιότεροι πίνακες με σφηνοειδή γραφή χαράχτηκαν εκεί πριν από περίπου 5.500 χρόνια- και οι Βαβυλώνιοι ήταν ο πολιτισμός «της γραφής, της διοίκησης και των επιστημών», συνέχισε ο αλ Άμπιντ. Η ένταξή της στη λίστα των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς «θα ενθαρρύνει τις έρευνες» ενώ συνιστά, επίσης, «δωρεάν διαφήμιση για τον τουρισμό», πρόσθεσε με ενθουσιασμό ο Ιρακινός αξιωματούχος.


Το Ιράκ έχει τουλάχιστον 7.000 αρχαιολογικούς χώρους στο έδαφός του -και από αυτούς οι πέντε έχουν ανακηρυχθεί μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς: η ακρόπολη της Ερμπίλ (Άρβηλα), τα Έλη της Μεσοποταμίας, η Χάτρα, η Σαμάρα και η Ασούρ. 

Πηγή: naftemporiki.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου