13 Αυγούστου 2019

WSJ: Οι ελληνικές μετοχές οδεύουν προς ρεκόρ 20ετίας

Οι ελληνικές μετοχές οδεύουν προς την καλύτερη χρονιά τους εδώ και δύο δεκαετίες εν μέσω αισιοδοξίας των επενδυτών ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να μειώσει τα μέτρα λιτότητας και να αναβιώσει την οικονομία, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.

Στο δημοσίευμα με τίτλο «Οι ελληνικές μετοχές οδεύουν προς την καλύτερη επίδοση εδώ και 20 χρόνια», η αμερικανική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι «ο νέος ηγέτης Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί να μειώσει τους φόρους και να προσελκύσει επιχειρήσεις κάνοντας ένεση νέας αισιοδοξίας στην αγορά».

Ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει ενισχυθεί κατά 35% από τα τέλη της περασμένης χρονιάς, καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη φέτος, ενώ οδεύει προς τη μεγαλύτερη άνοδό του από το 1999. Το ράλι, σύμφωνα με τη WSJ, ξεκίνησε στα τέλη Δεκεμβρίου, καθώς οι επενδυτές στοιχημάτισαν ότι ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα αντικατασταθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι επενδυτές αναμένουν τώρα από τον κ. Μητσοτάκη να τηρήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για μείωση των φόρων και περιορισμό της γραφειοκρατίας σε επενδυτικά έργα με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης.

«Υπάρχει ένα σημείο καμπής για τη στάση των επενδυτών», δήλωσε ο Τζουζέπε ντι Μίνο, υψηλόβαθμο στέλεχος από την Amber Capital στο Λονδίνο. «Θα είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε τι θα κάνουν, πέρα από αυτά που λένε ότι θα κάνουν». Η Amber Capital, που διαχειρίζεται κεφάλαια αξίας 1,5 δισεκ. δολαρίων, επενδύει σε ελληνικές εταιρίες καταναλωτικών προϊόντων, δήλωσε ο ντι Μίνο. Η εταιρία του κατέχει σήμερα λιγότερο από το 2% του ΟΠΑΠ και εξετάζει το ενδεχόμενο απόκτησης περισσότερων μετοχών, εάν η νέα κυβέρνηση καταφέρει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα, δήλωσε.

Η αλλαγή στο επενδυτικό κλίμα σηματοδοτεί μια σημαντική μεταστροφή για τις ελληνικές μετοχές, σημειώνεται στο δημοσίευμα, καθώς ενώ τον Δεκέμβριο τελούσαν υπό διαπραγμάτευση με discount σε σχέση με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600, τις τελευταίες εβδομάδες τελούν υπό διαπραγμάτευση με premium.

«Φαίνεται ότι οι επενδυτές -Έλληνες και ξένοι- έχουν εμπιστοσύνη στη νέα κυβέρνηση», δήλωσε ο Ιωάννης Κόκκορης, καθηγητής του δικαίου του ανταγωνισμού και -οικονομικών στο Queen Mary University στο Λονδίνο.

Η άνοδος του συντηρητικού κόμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη οδήγησε πολλούς επενδυτές να εικάζουν ότι τα χειρότερα από την περίοδο μετά την κρίση του 2008 πέρασαν, υπογραμμίζεται στο άρθρο.

«Το 2019 ξεκίνησε πολύ καλύτερα, και νομίζω ότι το γενικότερο πλαίσιο είναι πως έχουν ολοκληρωθεί πολλές διαφορετικές προσαρμογές τα τελευταία 10 χρόνια», δήλωσε ο Τιμ Ούμπεργκερ (Tim Umberger), στέλεχος της σουηδικής East Capital, που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 3,8 δισεκ. ευρώ. Πρόσθεσε δε, ότι η εταιρία του επενδύει από τις αρχές του έτους σε ελληνικές τράπεζες, τις οποίες θεωρεί υποτιμημένες. Σύμφωνα με τον ίδιο, «κανένας δεν πρέπει να υποτιμά την ευκαιρία που έχει η χώρα να να αναπτυχθεί».

Αυτοί που αποφεύγουν τον τραπεζικό κλάδο, στρέφονται σε εταιρίες που μπορούν να ευνοηθούν από μια πιθανή αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των Ελλήνων, σημειώνεται ακόμη στο δημοσίευμα.

Άλλοι επενδυτές εξάλλου, καταλήγει στο δημοσίευμά της η WSJ, στοιχηματίζουν πως αυτή μπορεί να είναι μόνο η αρχή ενός πολύ μεγαλύτερου ράλι, αν η νέα κυβέρνηση εκπληρώσει τις υποσχέσεις της να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη.

Πηγή: in.gr

1 σχόλιο:

  1. Καλά και ωραία αυτά που αναφέρει η Wall Street Journal, αλλά σχεδόν
    όλες οι προσδοκίες των επενδυτών στο ΧΑ προεξοφλήθηκαν κυρίως πριν τις βουλευτικές εκλογές. Επόμενο ήταν να ακολουθήσει η πτωτική διόρθωση. Το πρώτο 15θήμερο του Αυγούστου ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει χάσει 101 μονάδες (από τις περίπου 900 μονάδες στις 31 Ιουλίου στις 799 σήμερα 14 Αυγούστου) ή ποσοστό 11,2%. Προσοχή λοιπόν... Takis Ant

    ΑπάντησηΔιαγραφή